donderdag 18 december 2014

Bijna Kerstvakantie!


Christmas Time... Bijna Kerstvakantie. Voor het eerst dat zoon en man beiden twee weken vrij zijn, zo'n gerustgevende voorspelbaarheid :-) Veel om naar uit te kijken! Waar ik naar uitkijk is om nog even echt de tijd te hebben om met mensen af te spreken, even te bellen of langs te gaan voordat straks voor ons een periode aanbreekt waarin we aantal weken alleen nog maar klussen en verhuizen. Daarnaast is de ijsbaan in de stad weer open, zullen we hopelijk een keertje gaan zwemmen, samen bakken, misschien een keer een knutseltje maken van klei en dat afbakken in de oven, kortom genieten van winterse gezelligheid. En uitrusten! Hopelijk ook echt uitrusten. Zoonlief was vandaag achterop de fiets in slaap gevallen... drukke dagen zijn dit! Nog één dagje en dan lekker vakantie. Ik besef des te meer dat dit niet voor iedereen geldt: alle mensen in de zorg, dominees e.d. Respect voor jullie hoor!
 Vandaag weer twee stoeltjes verkocht. Ik denk dat ik de schommelstoel van zoon zijn kamer maar naar beneden haal voor even. Net als Ma Ingalls van Kleine Huis op de Prairie lol.


pictures by garth williams - Google Search


 By garth williams

 Het huis krijgt de meest vreemde indelingen nu. Er staat ook al een bureau beneden inmiddels en boven beginnen de dozen zich op te stapelen. Ondanks dat, wil ik het toch graag gezellig maken rondom de Kerstdagen met versieringen om de sier, maar ook heel veel betekenisvolle 'versieringen':  een kerststalletje dat ook doormiddel van de adventskalender steeds verder uitgebreid wordt. Inmiddels hebben we een mooie zilveren ster geknutseld boven de stal. En een net-alsof-kindje-Jezus en een ezel, een verhaallijn van plaatjes aan de deur. Dat laatste knutseltje lokt echt het navertellen van de kerstgeschiedenissen uit bij onze zoon van vier. Hij zit dan op de trap tegenover de deur en vertelt aan de hand van de plaatjes van boven naar beneden wat er allemaal gebeurt. Daarnaast veel knutseltjes door het hele huis. En sterren. Ster van David. Ster van Bethlehem. De adventskalender met zakjes werkt voor ons heel goed. We hebben al heel wat fijne momenten beleefd. Telkens kort, maar erg mooi. Mijn man gaf al aan 'dat het eigenlijk zonde is om er straks mee te stoppen na  Kerst.' Tjah.... Nou komt het natuurlijk niet altijd helemaal uit, dus soms speel ik een beetje vals en verwissel in een briefje of slaan we er eentje over. Moet ook kunnen.


Gek genoeg, lukt het, nu we een kind opvoeden veel meer om bij de boodschap van Kerst stil te staan. Door de activiteiten en Bijbelverhalen voor hem begrijpbaar te maken, leg je zelf ook telkens weer de kern van het feest uit en zo leg je telkens weer je blik op Jezus. Begrippen als verkeerde dingen, zoon van God, vergeven, etc. landen nu meer en zoon vindt herhaling alleen maar prachtig cq hij is de geschiedenissen nog niet 'zat', hij heeft ze nog niet zo vaak gehoord als wij en zit nog vol vragen. Het is één van de mooiste dingen om te doen: de liefde van God doorgeven aan je kind. Ik kan me weinig dingen voorstellen die meer voldoening geven. Dat zou je iedereen wel gunnen! Maar ik begrijp dat, dit niet voor iedereen het geval is of zal zijn. De boodschap van God is echter voor iedereen in elke situatie betekenisvol.

Voor het geval ik niet meer blog voor Kerst, iedereen een hele mooie, betekenisvolle Kerst gewenst! Hartelijke groeten,

Annemieke

zaterdag 13 december 2014

Yes! Homemade Bouillon


Yes!

Voor het eerst, voor het allereerst heb ik afgelopen week een bouillon gemaakt zonder bouillonblokjes of ander zakje of pakje. Zelfs geen kruimeltje.Vooraf

Pasgeleden nog had ik een heerlijke bouillon getrokken van rundvlees en champignons. Ik was zelf verbaasd hoe goed het smaakte zonder dat schijnbaar onvermijdelijke blokje. Maarrr…toen maakte ik de fout om er water aan toe te voegen omdat het toch wat weinig was. Op slag was het weer helemaal waterig en smakeloos. En tijd om weer opnieuw in te koken had ik niet. Dus toch maar een half blokje erbij. Resultaat: wég rundvleessmaak en vooral wég champignonsmaak. Ik eindigde met een een soepje dat precies zo smaakte als alle andere bouillonsoepjes die ik de afgelopen jaren had geproefd.
Dus…afgelopen week wist ik dat ik in ieder geval geen water bij de bouillon moet gooien als het lekker is ingekookt. En vooral geen blokjes. 


 


Krachtig

Nu wilde het geval dat ik ziek was afgelopen week. Vooral mijn buik had het zwaar. Gelukkig niet een echte buikgriep, maar het was wel een soort griep die ook mijn buik te pakken had. Wat wilde ik eten? Beschuitjes met suiker, een bloempapje en bouillon. Maar dan wel echte krachtige bouillon van vlees. 

Makkelijk

Eigenlijk had ik niet veel zin om het klaar te maken en al helemaal niet om recepten op te zoeken. Dus keek ik in de koelkast en vriezer wat ik in huis had: diepvriessoepgroenten en veel rundvlees voor een stoofpot. Ik nam een stukje van dat rundvlees voor de bouillon, gooide er uit de losse pols wat soepgroenten, water en champignons bij, een behoorlijke dosis zout, liet het koken en zette het daarna een hele tijd op laag vuur.
De tijd geven

Na misschien twee uur/ anderhalf uur kwam de smaak goed door. Ik denk dat als je iets met botten erin doet, het nog sterker wordt. Helaas had ik dat net niet in huis. Uiteindelijk heb ik er nog gezeefde tomaat bij gedaan en wat uipoeder, peper en tijm. Manlief maakte nog wat gehaktballetjes die ook een tijdje meepruttelden en vast ook smaak afgeven. Daarna ging het geheel door een zeef en schepte ik er een paar champignonplakjes en balletjes uit om toch weer toe te voegen. Het resultaat was een simpele, heerlijke tomatenbouillon die vol van smaak was. Absoluut geen watersoepje. De dag erop was íe nog beter. 


Nadeel

Enig nadeel was dat de soep wel vet was. En je er behoorlijk wat groenten en vlees in moet stoppen om een klein beetje bouillon te krijgen. Maar ja misschien hoort dat gewoon zo bij soep. Wij zijn natuurlijk in deze maatschappij opgevoed met blokjes en zakjes bouillon met een stofje dat een vleessmaak namaakt. Er zit dus amper of geen echt vlees in die soep. Dus heel versterkend zal het bij ziekte ook niet zijn. In ieder geval niet zoals een echte vleessoep.
 


Vragen

Aangezien ik nog maar aan het begin van mijn zelf-bouillon-maak-ervaringen sta, heb ik nog best wat vragen.
Onder andere: zijn er onder mijn lezers, mensen die ervaring hebben met zelf bouillon koken zonder blokjes of zakjes? En die toch een volle, smakelijke bouillon kunnen neerzetten? Zijn er tips en trucs? Wat is het ideale vlees ervoor (mergpijp misschien?). En wie weet, kent iemand wel een vega variant! Ik denk dat de smaak van champignons sterk genoeg is voor een bouillon, jullie niet? Heb je een recept of aanwijzingen? Ik zou er erg blij mee zijn als je het in een reactie wilt zetten om er van te leren!

Goed weekeinde!

donderdag 11 december 2014

Enthousiast een thuis maken


De afgelopen dagen zijn er heel wat deuren opengegaan. Dromen die ik ver had weggestopt, creativiteit die ik op andere dingen heb gericht: het mag er nu allemaal weer zijn!

Wat heerlijk is dat, dat ideeen opborrelen, er een wereld van kleurencombinaties, stoffen, verven, prints en texturen is waarmee ik mag 'spelen'. Om een thuis te gaan maken in een ander huis. Ik herinner me weer hoe uitgelaten ik me voelde toen we bijna 12 jaar geleden ons eigen kleine huis in de stad kochten. 19 jaar oud (mijn man wel wat ouder), net getrouwd, een verantwoordelijkheid op ons nemend die we totaal nog niet helemaal overzagen. Zo dankbaar voor een badkamer met bad, een keuken waarin alle kastjes voor onszelf waren (in tegenstelling tot het studentenhuis waar ik vandaan kwam) en dolblij met de authentieke jaren '30 details van glas in lood en houten balken. Dat heerlijke begin waarin alles nog mogelijk is.
Toch was het een startershuis, dus al gauw klonk bij elke beslissing 'zullen we dat nog wel doen?' 'Hoe lang blijven we hier nog?' 'Is het de moeite nog?' Veel plannen hebben we doorgezet, gelukkig maar, want we woonden er uiteindelijk toch bijna 12 jaar. Zo maakte mijn man een dakterras en legden mijn vader met ons een houten vloer. Maar we lieten ook veel ideeen gaan, omdat we het huis zo neutraal en verkoopbaar mogelijk wilden houden. Ik had best wel eens een rode muur in de woonkamer willen schilderen destijds (nu niet meer) of een behang met grote print in de slaapkamer, maar op dat gebied hielden we ons toch maar in.


Good memories in het huis waar we nog een maandje wonen  - Kerst 2008

En nu....nu mag het allemaal weer. Nog een ruime maand en dan krijgen we bij leven en welzijn de sleutel van ons nieuwe huis. We hebben twee weken de tijd tot we uit ons oude huis moeten. Kort? Misschien. Maar ik denk dat we met twee weken niet klaar hoeven en willen te zijn. Veel hoeft er trouwens niet te gebeuren die eerste tijd. Het zal vooral om de vloer, de muren, textiel (gordijnen, kussenhoezen, rol- of vouwgordijnen) gaan en schilderwerk aan de binnenkozijnen beneden. Waarbij het textiel waarschijnlijk wel ná die twee weken vorm zal krijgen. Geen probleem, want het moet ook niet direct 'over' zijn. Daarvoor is het veel te leuk allemaal. De voorpret alleen al! Okee, in geef toe, in het begin werd ik er soms behoorlijk gek van. Vooral van mezelf. Soms slapeloze nachten omdat de ideeen maar bleven komen. Maar nu we een soort plan hebben opgesteld, is het heerlijk om de details te gaan uitwerken. Zoals de juiste kleur voor de muren. En dan opeens merk ik hoe leuk ik het vind om interieurs in te richten, kleuren bij elkaar te zoeken en de werking van licht en donker uit te pluizen.

Het lijkt me ook gaaf om een DIY projectje op te pakken. Of meerdere. Zoals gezegd, het mag wat tijd kosten. Kussenhoesjes maken staat als eerste op de lijst met DIY (doe het zelf)- projectjes. Ik zag een heel mooi idee voor vouwgordijnen om die zelf te maken op een basis van een goedkope luxaflex. En ook het plakken van een stof van je eigen keuze (bijv. met een print) op een bestaand goedkoop wit rolgordijn. Het lijkt me ook erg leuk om te experimenteren met Annie Sloan kalkverf op meubels. Deze verf schijn je zonder schuren e.d. op hout en andere ondergronden aan te kunnen brengen. Je kan er die echt oude, shabby look mee creeeren. Kortom het is net alsof er een deel van mij aan het slapen was en nu is wakker gekust (cheesy).

Diy throw pillows

Eén van de kussenhoesjes die ik graag wil maken, zie voor bronvermelding de foto.

 

Een voorbeeldje van een DIY-projectje met Annie Sloan kalkverf van hun eigen website.
 
Mijn man en ik vinden het leuk als het huis langzaam om je heen groeit. We hebben dus veel, heel veel plannen. Ook voor de buitenzijde. Maar dat is niet allemaal in één keer realiseerbaar. Dat is dan ook wel weer het leuke. We hebben ook wel huizen gezien die binnen en buiten spik en span waren. Maar ik kon alleen maar denken: 'wat sáái! wat moet je nu doen aan zo'n huis dat helemaal af is? Ook al is het je smaak?' Tegelijk was een super klus huis waarbij je echt muren moet breken en elektriciteit moet vervangen ook wat te hoog gegrepen voor ons en iets waar we ook weinig zin in hadden. Dus... zo'n huis waarbij je een nieuwe vloer legt, alle muren kan verven, een terras kan maken, wie weet een veranda, waarbij je kan behangen of het plafond eens aan kan pakken, de voordeur verft of vervangt en mooie kleurencombi's voor houtwerk aan de voorgevel bedenkt, dat past net bij ons. Ik hoop dat dit enthousiaste gevoel nog even voortduurt :-)


Inspirerend, mooie 'andere' kleur voor voordeur. 
Van http://www.houseofturquoise.com/2011/10/benjamin-moores-color-of-year-wythe.html.

diy criss cross planters 
Ook een leuk idee voor een mooi vooraanzicht: http://www.centsationalgirl.com/2013/04/diy-criss-cross-outdoor-planters/

Crate filled with firewood and lanterns create a rustic feel | From The Home Depot Style Challenge and Pamela of PB&J Stories 

Ook mooi: een donkere voordeur. En wat een gezellige winterse decoraties!
Bron: http://ext.homedepot.com/community/blog/christmas-decor-ideas-for-the-front-door/

O ja, dat kleed waar ik( misschien nogal lyrisch?) over schreef...diezelfde middag werd ik gebeld dat het toch al uitverkocht was.... Jammer, maar ik het er toch niet lang over getreurd, tot mijn eigen verbazing. Soms is het blijkbaar ook wel eens handig als iemand anders de keus voor je maakt. Ik kan er in ieder geval geen spijt van hebben dat we het niet gedaan hebben, want het kon gewoon niet.

Al met al kijken we heel erg uit naar de verhuizing. Als kind ben ik nooit verhuisd. Dit is de eerste verhuizing die ik meemaak in gezinsverband. Dus het is ook een beetje onwerkelijk soms. Soms slaat opeens de twijfel toe, maar wat is het dan ongelovelijk fijn dat we weten dat het echt een huis van gebed is, dat God ons zo duidelijk heeft geleid. Destijds vonden we het hele koopproces heel moeilijk en we hadden er soms echt strijd mee om God te vertrouwen. Maar nu we daardoorheen zijn weten we des te meer dat we het van Hem gekregen hebben. Dat Hij ook met ons mee zal gaan naar deze nieuwe plek. Wat een zegen om hier zeker van te mogen zijn! We zijn Hem boven alles en iedereen dankbaar. En daarnaast zijn we een heleboel andere mensen natuurlijk ook dankbaar die zich hard voor ons hebben ingezet (al dan niet betaald haha) en die dat nog willen doen. Het maakt je wel nederig en je ontkomt er niet aan om te reflecteren hoeveel je zelf eigenlijk voor iemand anders over hebt gehad... lastige vragen soms. Gelukkig mag je elke dag opnieuw beginnen bij God! Goed nieuws, niet alleen voor ons, denk ik. Soms moet ik mijzelf daar echt aan herinneren. Mijn schuldgevoelens daar te laten liggen waar ze horen en het gewoon blijmoedig anders te doen vanaf nu (en dus niet uit schuldgevoel, maar vanuit de wil het goede te doen). En ik weet naar Wie ik toe moet om me daarbij te helpen, en ook om me te vergeven wanneer iets niet gaat zoals het zou moeten en me te bemoedigen om het goede te doen. Nieuwe kansen... elke nieuwe dag..het begin van je leven vanaf dat moment.

Anne of Green Gables poster classic book quotes by SweetestPie

En tenslotte nog een prachtig gedicht dat ik vond. Het heeft zowel betrekking op je 'thuis' en huis als op de feestdagen. 

If Jesus Came to Your House Poem

Bron: watchmehomeschool.com

woensdag 3 december 2014

Maand van verwachtingDecember. Maand van verwachting. Advent. Wat een zegen kan het internet zijn.
Ik kwam zoveel leuke ideeen tegen. Uiteindelijk wordt het in veel opzichten voor ons denk ik een makkelijke Kerst. Na de Kerst volgt al snel de verhuizing en tegen die tijd wil ik wel energie over hebben :-) Dus de zakjes voor de Adventskalender kwamen van de Ikea. Het bord uit de schuur en een handige bus lijmspray zorgde ervoor dat ik zonder naaien, nieten of ander creatief werk een stuk stof om de plaat kon spannen. Keukentouw spannen, zakjes er aan en vullen maar.


Dat vullen liet overigens nog even op zich wachten. De ideeen haalde ik van websites van Stichting Generatio en Bijbelidee. Ik paste het wat aan naar onze persoonlijke situatie. Het was wel wat confronterend dat ons kindje (geadopteerd, voor wie hier nieuw is ;-)) geen geboortekaartje heeft en geen foto's rondom de geboorte. Dat er bij hem geen beschuit met muisjes waren om maar zo te zeggen. Ik probeer het deels op te vangen door aandacht te hebben voor zijn aankomstkaartje, wat wel wél hebben. En een enkele opdracht te vervangen. Als hij ouder wordt zal het voor hem misschien een ontdekking zijn dat Jezus zelf ook half geadopteerd was; door Jozef. Want Jezus' Vader was natuurlijk God. En Jozef had hem hier op aarde aangenomen als zijn Kind.


Zo zien de zakjes van de Ikea er uit.


PS. De schouw is verkocht...het wordt al leger hier in huis! Straks een houtkacheltje, vandaar...

Ik was niet helemaal op tijd. Vanavond beginnen we pas. Maar gelukkig nog genoeg dagen te gaan! Ik kijk er zelf ook naar uit om er elke dag mee aan de slag te gaan, wat een leuke manier om elke dag met Christus en het echte Kersverhaal (geschiedenis eigenlijk) bezig te zijn! De ene keer iets snels, de andere keer iets wat meer tijd kost. Een wedstrijdje, een knutseltje, een duplo stal maken, een geboortekaartje voor Jezus knutselen, een speurtocht naar namen van Jezus, etc. Bijna alle ideeen van Stichting Generatio. Met op Kerstavond als afsluiting (of moet ik juist zeggen intro) het naspelen van het Kerstverhaal thuis. Met het opzeggen van een versje.


Ondertussen aan het schetsen en plattegrondjes tekenen van het nieuwe huis. Heerlijk om ook daar naar uit te mogen kijken. De eerste aankoop is ook al gedaan. Een echte blikvanger. De eerste bestelling via internet waarbij ik het nieuwe adres kon invullen. Het is eigenlijk wel een grappig verhaal hoe we zo bij deze bestelling kwamen. 

Toen ik een tijd geleden op zoek ging naar inspiratie voor het interieur van ons nieuwe huis, kwam ik onderstaande foto (weer) tegen. Deze had ik al eens op een Pinterest bord bewaard (zelfs meerdere keren per ongeluk). Blijkbaar spreekt heel veel in deze foto mij aan. 
Ik zie hier in: een frisse uitstraling, toch warm, met Engelse bloemetjes en roosjes, maar ook (grote) abstracte/ grafische prints, veel kleur, met een rustige basis & hier en daar een toets geel (love it!). Het toont ook aan dat rood niet ouderwets hoeft te zijn. Ik zie het als een soort update van mijn huidige stijl. Wat me het meest aantrekt zijn de blauwe bank met 'rolled arm' en het vloerkleed.

Naar die bank ben ik op zoek gegaan, wat me uiteindelijk wel resultaten opleverde maar iets te prijzig naar mijn zin. Na een tijdje zag ik dat Ikea een soortgelijke bank in andere kleur aanbiedt voor een fractie van de prijs. Een mooi altenatief en lichtblauw aanbrengen kan ook op andere manieren. 

Bleef over dat prachtige, prachtige kleed. Vind ik dan he! Het bleef maar in mijn hoofd hangen. Maandenlang. Tjah... dan vind ik het blijkbaar echt mooi. Ook mijn vrij kleurrijke kleurenschema bleef terugkomen in mijn gedachten. Ik gooide het een tijdje aan de kant, maar het kwam toch weer terug naar me.

Ik verdiepte me wat in interieur design, deed een paar stappenplannen om kleuren te kiezen, stijlwoorden te verzinnen en bekeek voorbeeldjes. En telkens kwam ik weer terug bij dit inspirerende plaatje met dat mooie vloerkleed.

Ik vond een vloerkleed in dezelfde kleuren, maar zonder textuur, gewoon plat. Toen vond ik dit kleed. Ik was er niet eens naar op zoek gegaan omdat ik gewoon aannam dat zoiets wel niet in Nederland te koop zou zijn (volgens mij komt de foto uit de UK of de VS). En toen , patsboem, liep ik er gewoon tegen aan. Op internet dan he. Mijn mond viel open van verbazing. En toen hapte ik naar adem om de prijs. Daarna keek ik even verder en zag dat meerdere winkels het kleed aanboden waarvan één voor 50 % van de prijs. 

Wat? Omdat het een duur kleed betreft, scheelt het ook heel veel geld!
 Toch leek het decadent en liet ik het idee maar weer varen. 
Dat goedkopere, platte kleed was toch ook leuk? En zoooooveel goedkoper. 
Juist ja. Tot ik de maten in moest voeren. Dat kleed bleek opeens meer dan 2x zoveel te kosten. 
Okee...nu zaten we al op de helft van het bedrag van het afgeprijsde super kleed. Wilden we echt zoveel betalen voor dat andere kleed dat eigenlijk tweede keus was?

Toen, om ons echt over de streep te trekken, las ik dit artikel over het verschil tussen goedkoop en betaalbaar: http://www.fieldstonehilldesign.com/2014/03/buy-the-best-affordable-vs-cheap.html . Dat gaf voor mij de doorslag. Dan maar andere dingen schuiven binnen het budget. Een item van echte kwaliteit verloochent zichzelf niet. Het is geen impulsaankoop, we vonden het al heel lang mooi. Dus dan mag het ook een keer.
En tada...daarom wordt begin februari onderstaand vloerkleed bij ons nieuwe adres afgeleverd, als alles goed gaat. Ik ben er nu al helemaal blij mee! En ondertussen veel bijgeleerd over het inrichten van een huis. (Zó leuk en gekmakend tegelijk!)

***
 Wat ik ook heel leuk vond was om een soort testje te doen met woorden over je huis. Eerst werd gevraagd drie woorden te noemen waar je aan dacht als je aan je ideale huis denkt, m.b.t. hoe het voelt, welk doel je huis heeft en hoe het er uit ziet.

Daarna volgde een enorme lijst met woorden. Daar koos ik alle woorden uit die mij aanspraken m.b.t. ons huis. (Ik heb mijn man telefonisch even hetzelfde laten doen, grappig om de overeenkomsten en verschillen te zien). Daarna koos ik uit die lijst zo'n drie woorden die ik aan de eerdere drie toevoegde. Bij mij waren het in totaal deze woorden: Fresh, Warm (of Cozy/ Homey), Charming (in het verlengde is elegant, maar niet de chique variant), Vintage (of Rustic), pops of Colour.

Het idee erachter is dat je nieuwe aankopen of veranderingen in je interieur toets aan deze (eigen) woorden. Zo kan je voor samenhang in je interieur zorgen.

En het werkt nu al, want ik toetste voor de gein de woorden: home en charming en fresh in, in Pinterest en tada daar kwam bovenaan een plaatje dat heel erg veel elementen in zich had van de collage die ik zelf die middag had gemaakt: zelfde kleuren, inclusief her en der een toets geel, zelfde soort hout en bank. Echt heel treffend.

Deze testjes en hulpmiddelen haalde ik ook van eerder genoemde site: http://www.fieldstonehilldesign.com/2012/10/i-love-you-style-words.html. Het leuke aan die site is dat het geen verkoop site is, het komt in ieder geval niet heel commercieel en vol belangen over (wel sponsors, maar weinig 'koop,koop,koop', zoals in woonmagazines). Ze geeft juist veel tips hoe je binnen je mogelijkheden heel veel kan realiseren. Stap voor stap. Soms met geduld. Soms met wachten, sparen of je kans grijpen, soms met een grotere uitgave waar het kan. Mooie website!


Detail van de kalender van deze maand. Mooie sfeer en kleuren. Nu nog mijn oude kalender vinden die ik met het te koop zetten van ons huis ergens heb weggemoffeld en waardoor ik nu al een aantal verjaardagen ben vergeten , sorry mensen :-( !! (Nog steeds niet gevonden...)


Havermoutpap met halverwege twee eetlepels pompoenpuree toegevoegd. Lekker! En gezond. Deze week veel pompoen gegeten. Eerst als een soepje met appeltjes erdoorheen en toast met geitenkaas en peccannoten en rucola erbij.  De dag erop heerlijke pizza met 450 gram pompoen, fetakaas, ham en tomatenpuree op naan en een salade met rucola en gegrilde aubergine, verse tomaat en komkommer. Heerlijk allemaal. Eén pompoen, werd uiteindelijk in twee avondmaaltijden en twee keer een ontbijt gebruikt. Niet gek voor een flessenhalspompoen van 1,7 kg. (Die 'pizza' is een echte aanrader trouwens! Ik heb het Engelse recept hier gevonden. Flat Bread heb ik vervangen door Naanbrood en de ham door magere gekookte ham (50 gram per persoon). Het werd echt een hele berg 'vulling' op de kleine naanbroodjes, maar daarom niet minder lekker (integendeel).  Het fotootje hieronder was dus niet helemaal representatief :-)

Pumpkin pancetta and feta pizza

Gemakkelijke Kerst (of liever de tijd vóór Kerst) uit zich o.a. in niet teveel tijd voor uitgebreide Adventstukjes etc. Misschien komt het nog, maar voor nu heb ik heel gemakkelijk vier kaarsen op een rijtje gezet, rode decoraties en denneappels eromheen. Klaar. Het idee van aftellen naar Kerst, liedjes zingen bij het aansteken en de bijzondere zondagen vieren voorafgaand aan het vieren van de verjaardag van Christus, is daarmee gerealiseerd. Wie weet komen er later nog mooie kerststukjes en dergelijke, maar voor nu is dit even prima zo.


Deze bank gaat mee straks. Dit weekend er alvast een nieuwe hoes omgedaan. Wit. Met een kind en een kat? Ja hoor. Het kan in de wasmachine en is lekker neutraal. En is het echt onherstelbaar beschadigd... het is de goedkoopste hoes van dat eerdergenoemde Zweedse winkelcomplex. Ik heb besloten me er niet al te druk over te maken. Ik kan wel 10 tot 20 tot wel 40 hoezen halen voor het geld dat ik anders voor een andere bank zou betalen. En er komt er al eentje bij! Mooi zat zo! En mooi rood-wit straks met de Kerst.


Ondertussen is Sinterklaas ook nog steeds het land niet uit. Wat een gedoe dit jaar. Toch waren er persoonlijk ook hele mooie momenten. Zoonlief kreeg leuke dingen en we werkten er samen aan om ook blij te zijn voor andere kinderen etc. Dat paste mooi bij de geschiedenis van de broers van Jozef. Ook krijg je niet altijd alles wat je hebben wilt, of in meerdere keren en moet je soms even wachten. Zo deden we ook aan karaktervorming rondom Sinterklaas. Blij zijn voor een ander, niet jaloers zijn, dankbaar en blij met wat je krijgt, er plezier in hebben iets voor een ander te kopen/ aan een ander te denken, geduld, kunnen wachten. 


En het leverde gezellige momentjes op, zoals afgelopen zondagmiddag: ene gezellig ouderwets verhaal over Sinterklaas van W.G. van de Hulst, met een kopje thee en een chocoladeletter van school.  


 En als laatste nog, de pas gevuld kalender. Vanavond de eerste keer een zakje openmaken. Ik ben benieuwd naar de reactie van onze zoon! Allemaal een goede tijd van verwachting, c.q. Advent gewenst,

Annemieke