woensdag 30 juli 2014

Miniserie: Bewuste Boodschappen deel 3 (The End)


Update: ik was nog 2 mooie citaten vergeten toe te voegen die hier toch wel heel goed bij passen. Hierbij alsnog:


 En als het even niet (lijkt te lukken) lukt...



Tips om budgetvriendelijk boodschappen te doen en toch lekker gevarieerd te eten (zonder kiloknallers):



  •  Loop ook eens naar de diepvries: net zo gezond als ‘vers vers’ en vaak goedkoper.
  • Haal verse groenten die in het seizoen horen of die in de aanbieding zijn, bekijk vooraf de folders.
  • Maak een menu voor de hele week of een langere periode. Neem altijd een boodschappenlijstje mee en houd je daar zoveel mogelijk aan, voorkomt teveel kopen en impuls aankopen 
  • Eet minder vlees.
  • Maak exotische maaltijden (als je daarvan houdt) met zoveel mogelijk alledaagse ingrediënten, al is met maar voor even. De Thaise soep wordt vast lekkerder door kokosmelk, vers citroengras etc. Maar bewaar dat dan voor een bijzonder moment of als de financiën weer ruimer zijn. Voor nu kan het ook best met gedroogde kokos uit de voorraad en gedroogde kruiden (waar je veel langer mee doet) 
  •  Ga éérst naar de budgetvriendelijke supermarkt (Lidl/ Aldi etc.) en dan pas naar de reguliere. Mocht je daar nog zaken nodig hebben, houd je dan aan je lijstje en vermijd impulsaankopen, bedenk dat de verleiding in de 'gewone' supermarkt meestal groter is.
  • Especially Bach-to-School and Christmas!!Mommysavers LOL Cards
  •  Eet eens een dag in de week eieren i.p.v. vlees (gado gado/ Chinees ei/ Roti met ei/ spinazie met ei/ vegetarische nassi met ei / pannekoeken, uiteraard zijn deze simpel zelf te maken van bloem, melk en ei/ etc.) 
  •  Doe het stap – voor-stap: elke verbetering is goed. Als je hier net mee begint, kies dan bijvoorbeeld  eens een goedkoop basisproduct. Omdat ik vlees een van de duurdere producten vindt, vind ik het altijd fijn om hier een goedkope optie in te hebben. Bijv. vissticks. Vervolgens bedenk je op hoeveel manieren je daar een maaltijd mee kan maken: spaghetti, vissticks en room met groenten/ vissticks, aardappelen en wortels/ vissticks, rijst, spinazie en zuivelspread-melk saus/ etc.  Reken uit hoeveel die maaltijden je kosten en je hebt je eerste besparing al binnen + een aantal verrassende, nieuwe maaltijden! 
  •  Als je minder vlees eet, kan het vlees dat je wel koopt soms iets duurder zijn, denk aan kipfilet met 1 ster, tartaar, hamlapjes met een ster (van een groot pak vd Lidl –met ster- kan een gezin met drie personen gemakkelijk 2 x eten, denk aan stoof met rijst en ketjap/ gezeefde tomatensaus en een keertje ‘gewoon bakken’ met honing en mosterd). 
  • Check je kassabonnen voor minimaal twee weken of als ze hoger uitvallen dan verwacht. Waar ligt het aan, kan je het in de toekomst voorkomen?   
  •  Inspiratie opdoen: er zijn zoveel inspirerende sites op dit gebied! Veel sites waar ik op kijk zijn Amerikaans, omdat hun stijl mij aanspreekt. Ze zijn positief van toon en helpen je concreet verder. Sommige zaken zijn wel cultuur gebonden, denk aan zwarte bonen / mais die hier vermoedelijk duurder zijn dan in Amerika (daar kan je grote zakken bevroren mais kopen).  Ook is hier niet een coupon-systeem zoals in de VS. Toch blijft er genoeg om je voordeel mee te doen. En soms heeft de Lidl zakken gedroogde zwarte bonen op voorraad, daar doe je best lang mee en ze zijn veel goedkoper dan onze blikken. Denk aan sites  als: http://moneysavingmom.com/2013/07/being-content-the-grass-always-appears-greener-on-the-other-side.html


           Een  blog met een serie over een tevreden levenshouding, met Bijbelteksten en bemoedigingen, heel betekenisvol: http://joleneengle.com/content-wife/

            Een super praktisch blog, met steeds weer nieuwe adviezen en tips voor het leven van elke dag: http://moneysavingmom.com/2014/02/qa-tuesday-can-survive-400-monthly-grocery-budget.html

Of type in het zoekvak van Pinterest: grocery budget. Misschien sta je versteld van alle uitdagingen, tips, adviezen die op je scherm 'poppen.'

  • Kijk vooraf op internet  naar de digitale folders (ik heb de papieren folders gecanceld om niet telkens in verleiding te komen.) Als je bij budgetvriendelijke supermarkten als Lidl/ Aldi etc. boodschappen doet bereid je, je er dan op voor dat er veel non food spullen liggen die je in een impuls kan aanschaffen terwijl je budget daar eigenlijk niet op berekend was. Als je daarom elke week even op internet kijkt welke spullen er in de aanbieding zijn dan gun je, jezelf vooraf tijd om de afweging te maken of je deze spullen echt wilt hebben of niet. 
  •  Fast Food kan je weekbudget opeens flink laten oplopen. Kijk hierin hoe je realistisch kan zijn, tot in hoeverre je naar je idealen kan leven en waar je een compromis kan sluiten. Ik heb gemerkt dat ik soms een perfecte week had: gezond, goed op budget, geen plofkip etc. Maar dat ik dan door omstandigheden opeens een dag had waarop ik niet kon/ wilde koken en we bezweken voor de verleiding om bijv. pizza te laten bezorgen (een van de duurdere bezorgopties in onze buurt). Dit hadden we kunnen voorkomen door bijv. een extra eerder gekookte maaltijd in de koelkast/ vriezer te hebben of een opwarm pizza of iets dergelijks. Maar voorin de week was ik zo vol idealen en goede zin dat ik me niet kon voorstellen dat ik in een moment van zwakte toch voor fast food zou gaan. Toen de realiteit inzette had ik geen goedkope optie achter de hand en gingen we voor het dure bestellen. (afhalen is nog goedkoper, mocht je toch eens een onbedwingbare trek hebben in pizza’s van een pizzarestaurant). Dit is maar een voorbeeld van hoe iets onverwacht je hele budget op z’n kop kan zetten. Mijn advies dus (ook nog steeds aan mezelf, lol): zorg voor een plan B. Gezond of minder gezond, het is aan jou, maar als je het in de diepvries hebt zal het vast niet ongezonder zijn dan de snackbar/ pizzahut, maar wel goedkoper. Toch eens naar de Mc Donald of La Place? Check eerst de kortingsbonnen op internet. Wil je ze niet printen, dan kan ook een plaatje van de kortinsbonnen op je mobiel bij de kassa laten zien. Werkt in ieder geval bij La Place. En anders: plan fast foord/ buiten de deur eten in, in je weekbudget, zodat je het van tevoren kan begroten, als dat beter werkt voor jou.
  • Verspil niets/ minder! Bewaar restjes in de vriezer en eet eens in de zoveel tijd een kliekjesmaaltijd. Je zult versteld staan van de smaakverbetering van bijv. soepen, lasagne, etc.  De smaken trekken er echt helemaal in. Eet dezelfde maaltijd maar dan net anders: de ene keer een maaltijdsoep met rijst erin en tortillachips en salsa en de andere keer een maaltijdsoep met brood en boter erbij bijvoorbeeld.


Dit zijn tips die ik vanuit mijn eigen ervaring heb. Ik ben er vast van overtuigd dat de lijst nog aangevuld kan worden en dat ik het een en ander ben vergeten. Mocht jij nog een goed tip hebben, dan hoor ik ze graag en ik weet zeker, de andere lezers ook :-)


Geduld,  je tijd afwachten

In het algemeen (naast boodschappen) geldt ook dat geduld veel kan besparen. Ik ben niet zo geduldig van mezelf. Maar in het adoptieproces heb ik wel een klein beetje meer leren wachten. Zo wilde ik een ridderkamer voor zoon maken. Omdat ons budget in die tijd helemaal naar het verkoopbaar maken van ons huis ging (onderhoud e.d.) moest dat wachten. Ik maakte een inspirerend bord op Pinterest, begon met een  quilt en wachtte ondertussen tot er budget zou zijn voor een grotere aanpak. Tijdens het wachten had ik op Pinterest een prachtig vloerkleed gevonden, het was alleen meer dan 200 euro!! Ieks. Wel erg veel voor een kinderkamerkleed. Ridders bleken ook niet heel erg ‘ in’ dus is er minder aanbod dan als we bijvoorbeeld een thema als ‘brandweer’ of ‘boerderij’ hadden gekozen. 

Maar toch…opeens zag ik in de folder van een budgetvriendelijke supermarkt een aanbieding van een vloerkleed, pyjama en dekbedovertrek in ridderstijl, in de kleuren die ik wilde voor de kamer. Wat een zegen! Eentje die ik niet zou hebben ontvangen als ik niet even rustig had afgewacht. En het was zo goedkoop! Het dekbedovertrek is zelfs te groot voor het peuterbed, zodat ik er stroken vanaf kan  knippen en weer opnieuw vast kan maken. Wat ook betekent dat ik twee grote repen stof over heb met leuke ridders erop, die ik kan gebruiken voor een ander doel (kussenhoes/ ander zelfgemaakt dekbedovertrek met dit erin verwerkt?) Ridderstof voor een kleuter is lastig te vinden, al zou je het nieuw willen kopen, dus deze situatie was echt win-win. Omdat ik de digitale folder van de supermarkt had bekeken en ze hun aanbiedingen meestal 2 weken tevoren aangeven, kon ik de kosten over twee weken uitspreiden en mijn budget daarop aanpassen. Voorbereiding, een lange adem en een portie geduld loont dus soms echt! 


 Dit schild was een van de verjaardagscadeautjes voor zoon. 
Samen met Man gemaakt. Hij zagen, ik schilderen, samen het handvat erop maken.
Zelf maken kost vaak meer tijd, maar dan heb je wel iets persoonlijks. Ik heb inmiddels ook een aquarel gemaakt van een ridder met een mooie tekst erbij en ben nog bezig met de quilt, maar dat gaat niet snel omdat ik in de zomer minder tijd heb. Op de commode, die we nog steeds handig vinden, hebben we over de hartvormige uitsnedes, twee kleine houten schildjes geplakt, in dezelfde kleuren als het grote schild. Binnenkort meer foto's!

~* ~


Einde van deze mini- serie

Okee....nog eentje om te lachen dan....komt je dit bekend voor?

Yes!


Ciao!

donderdag 24 juli 2014

Miniserie - bewuste boodschappen deel 2


Een paar recepten waar je budget niet onder te lijden heeft :-)

En die toch ook weer anders zijn dan gekookte aardappelen, potje groenten en een hamburgertje. Of pannekoeken.


Gemakkelijke Chinese Nassi
In stukjes gesneden gekookte ham (vleeswaren), opgebakken in een pan. 1 prei erbij bakken. Gekookte rijst erbij (kan heel goed met restjes-rijst), ei rul erdoorheen bakken, wat sambal en eventueel oosterse kruiden erbij (bijv. citroengras, gember, etc.) en klaar! Dit is het (zoveelste) lievelingsmenu van zoonlief die opgetogen ‘Hee, Chinees eten!’ riep toen ik hij het op tafel zag staan. Extra lekker met wat erwtjes uit de diepvries er doorheen ( en voor de bofferts met een eigen tuintje verse erwten natuurlijk ;-P )

Chinees ei

Een andere favoriet bij ons thuis is ‘Chinees ei’ :  Chinese groenten uit de diepvries, opgebakken met ei (omelet of in stukjes geroerd) met gezeefde tomaat en chilisaus en rijst. (eventueel  binden met bloem/ maïzena). Een soort Foe Yong Hai dus. Eventueel nog wat gemberpoeder of andere Oosterse kruiden erdoor, of sambal. Super goedkoop en volgens zoon ‘beter dan hamburgers’, en dat zegt heel wat :-)

Kerrie eieren/ roti
 
Ook heerlijk: goedkope versie van Roti/ Kerrie eieren. Eieren zijn zo’n heerlijk en gezond alternatief voor vlees. En nu onze eigen kipjes lustig leggen, is het een feest om deze verse eitjes te kunnen  gebruiken voor de avondmaaltijden. Een hele tijd geleden heb ik een goede kerrie bij de toko gekocht, heel veel voor een niet al te dure prijs. Als je een goede kerrie hebt, heb je verder niet veel nodig aan smaakmakers.  

Ik maak het in vele varianten. Met rijst, aardappelen, rotibladen of een combinatie daarvan. Met aardappelen maak ik het als volgt: 

  1. Een aantal aardappelen in kleine blokjes snijden en een paar minuutjes kort koken tot ze net niet gaar zijn.  Afgieten en wegzetten. Diepvriessperziebonen met zout en knoflook(poeder) in de pan wokken in een beetje olie. Als ze eerder klaar zijn, gewoon vuur uit en laten wachten. 
  2. Een klont roomboter (helaas, echt wel wat van nodig anders bakken de eieren aan) in een pan doen en gesnipperde sjalotjes/ui bakken met kerrie, peper en zout. Eventueel knoflook/ knoflookpoeder en/ of gember erbij.   
  3. Ui uit de pan, eventueel beetje meer boter erbij en dan de gekookte eieren (8 minuten gekookt) in een pan bakken. 
  4. Eieren uit de pan, de aardappeltjes in de pan met een grote beker (cup) water en als je het in huis hebt een theelepel tomatenpuree. Sperziebonen erbij, deksel op de (wok- of braad-)pan en nog 5-10 minuten laten gaar worden. 
  5. In andere pan diepvries rotibladen bakken (droog of met een klein beetje olie). 
Je hebt nu een heerlijke vegetarische roti van rotibladen (ruime euro), sperziebonen (0,90 cent, ik gebruikte slechts een half pak) i.p.v. kouseband, eieren (gratis van eigen kippen of 1,49 vrije uitloop), aardappelen, tomatenpuree, ui, knoflook, kerriepoeder en water (allemaal uit voorraad). Dat was voor mij dus € 1,90 in totaal!!! 

Op onderstaande foto's zie je een soort gecombineerde maaltijd, dit was een iets luxere variant met kippendijen. Ik had een soort Pakistaanse rijst (gebakken uien en zout in een laagje olie, daarna half pak gewassen Basmati rijst met 2 kopjes water erbij en gaar laten worden) gecombineerd met volgens mij meer Surinaamse kerrie-eieren en een soort zelfbedachte curry. De curry maakte ik van kerrie, knoflook, gember, gedroogde chilipepertjes, peper, zout, ui en olie. Met kip, water, een tomaat en sperziebonen heeft dat net zo lang getrokken tot het vlees uit elkaar viel. De saus kan je -als het moet- binden met een klein beetje maizena, losgeroerd in een laagje koud water. De sperziebonen gingen er pas het laatste half uur bij en er zat ook nog wat room (koffiemelk kan ook in noodgevallen, of een scheut yoghurt/ kwark achteraf --> lekker fris!) 






ui eruit, voordat de eieren er in gaan


Goed warm te houden in de oven op 100- 150 graden met een bakvel erover






In de curry komt het frisse groen van de sperziebonen niet zo naar voren. In het eerst beschreven recept heb je wel die mooie combi van groen, geel, wit. Overigens, het hoort officieel met kouseband etc. Maar goed, we hebben het hier over de budget-versie ;-)


O dear... een hoofdloze (principieel hoofdloos dat wel) kook selfie


De 'ik-heb-er- zoooooooooo'n - zin-in-knuffel'

Excuusje tussendoor

Overigens ben ik geen exacte kok, dus excuses voor het feit dat ik geen gewichten etc. noem. Ik kook meestal maar wat op gevoel, maar ik hoop dat je er toch wat aan hebt. Mijn advies: veel proeven en kijk wat je zelf lekker vindt. En eventueel kan je op google verder zoeken naar een exact recept voor bijv. kerrie eieren.

 Thaise soep

Ik weet dat voorgesneden groenten als duurder worden beschouwd, en meestal ook zijn, maar in een klein gezin wil het soms niet veel schelen als het gaat om meer exotische mixen. Bovendien is een mix met veel kool erin niet gemakkelijk na te maken als je geen koolschaaf hebt (staat op mijn verlanglijstje). 

Anyway…misschien kan het wel goedkoper, maar dit is mijn easy soep: lekker met rijst erin als een maaltijd of gewoon als gezond tussendoortje. 

Het komt neer op: 1 zak Thaise groentenmix (400 gram), 500-700 ml water (net hoe scherp/ krachtig je de soep wilt), een bouilonblokje naar smaak, een zuivelproduct: melk/ kookroom/ zuivelspread/ beetje yoghurt na opdienen, net wat je in huis hebt, eventueel wat gedroogde kokos (maakt het echt speciaal) en alle oosterse kruiden die je in huis hebt (citroengras gedroogd/ gemberpoeder/ etc.) .   

Groenten met water koken, bouilon en kruiden, zout erbij, mixen, zuivelproduct en kokos erbij, nog even doorwarmen en klaar! Zoals gezegd heerlijk met een aantal scheppen gekookte rijst middenin de soep op je bord geschept . Als niet zo van pittig houdt, kan je ook de rode pepertjes vooraf uit de mix halen. Laat zich goed invriezen en opwarmen.

Spinazie met rijst of pasta

Als kind vond ik spinazie vreselijk. In het studentenhuis heb ik het leren eten met pasta. Nu lust ik het prima, maar niet met gekookte aardappelen, daar ril ik echt nog steeds van!! Haha, ieder z'n smaak. Ik weet dat er mensen zijn die smullen van gekookte spinazie met een gekookt eitje erbij. Eerlijk gezegd denk ik dat man en zoon het ook wel zouden kunnen waarderen. Maar voor mij een andere versie van deze gezonde groenten. 

Eerst bak ik spekjes, liefst in eigen vet, in de pan. Eventueel met ui en knoflook (indien niet voorradig met de poeders daarvan). Dan komt de spinazie erbij (vers of uit de diepvries). Als het verse blaadjes zijn probeer ik ze alleen maar iets te laten slinken, zodat er ook nog hele blaadjes tussenzitten, niet echt koken dus. Dan roer ik er een zuivelproduct door als melk, zuivelspread, kookroom, kwark, zelfs koffiemelk zou kunnen in een noodgeval. Eventueel afbinden met bloem/maizena, losgeroerd in een laagje koud water/melk en op het laatst toegevoegd aan de saus, even laten koken en klaar. En dat eten we dan met rijst of pasta. Heerlijke eenvoud.

Spaghetti in vele varianten

De meest simpele spaghetti aller tijden vond ik ergens op Pinterest: spaghetti, citroensap (uit een potje eventueel), peper, zout, olijfolie, paneermeel voor een crunch. 

Zo'n variant kan natuurlijk ook met room erbij (of kwark etc.) of tonijn.

Film Pizza :-)

Zelf pizza maken is ook een perfecte manier om je restjes te gebruiken. Je kan zelf een bodem maken van bloem, water, etc. Maar vind je dat teveel werk, dan kan je ook pizza-brood maken, dan is je basis een stokbrood of Turks brood. Restjes vleeswaren (ham, spek, kip, etc.), kaas, groenten (sommige groenten hebben er baat bij als je ze licht voorkookt), de altijd -weer- terugkomende- gezeefde tomaat en gedroogde kruiden (groene als tijm, rozemarijn, bascilicum, net wat je hebt/ Italiaanse), snufjes knoflook- en uipoeder. Bij restjes kipvlees is een BBQ-saus (gewoon uit fles) ook lekker om her en der een beetje over d ekip en gezeefde tomaat te verspreiden. Dan heb je een soort BBQ Chicken Pizza. Of een restje tonijn uit blik, eventueel met olijven/ kappertjes. 

Buiten het feit dat het lekker is, is het nog eens een super leuke activiteit om met kinderen/ vrienden/ familie te doen. Gezellig je eigen pizza maken en kijken wat iedereen erop doet en bij elkaar proeven. Ook leuk om op een filmavondje thuis te doen. Thuis-uitje: ook weer goed voor je budget! 



Niet de beste foto...maar ja het was zo lekker en al gauw was het een uit elkaar gescheurd zooitje op de borden lol
Deze versie is met oa. mozarella en ik zie diepvriesgroenten, ook heel gemakkelijk en budgetvriendelijk, want je gebruikt alleen wta je nodig hebt en de rest gaat terug in de vriezer.
 

Aardappelsoep

Wauw, als je het hebt over simpel, dan is deze soep het summum. De aardappels binden de soep zelf door het zetmeel dat vrijkomt (dus niet afspoelen na het snijden) dus zelfs afbinden hoeft niet. Recept: men neme heel veel aardappelen, snijdt ze in blokjes, kookt ze met een ongeveer net zo grote hoeveelheid water en bouillonblokje en brenge het na het pureren op smaak. Een paar flinke scheuten volle koffiemelk, room, of ander zuivelproduct verrijkt het dan nog en.... That's it! 

Lekker met zelf gebakken Artisan Bread (het enige brood dat mij tot nu toe ECHT goed gelukt is!), zie hiervoor het blog van Marjolein:
(Ik bracht alleen 1 wijziging aan - sorry Marjolein - dat is de rijstijd. Ik laat het brood minimaal 45 min rijzen nadat je het als brood op de plaat hebt neergelegd. Liefst langer, tot zo'n 60 min.) 

Of met spekjes (ook lekker om er een paar mee te koken)  - die je nog over hebt van de rijst met spinazie maaltijd, toch??? -of een worstje, gesneden en in het midden van de soep gelegd. Ook lekker als echte winter kost!


Tjah... snelle foto. Met een beetje salie bovenop of enkele spekjes oogt het natuurlijk nog leuker. Ik vond de smaak ook wel iets van aspergesoep weg hebben. 



Hier met een kipfiletje erbij in reepjes. En een restje spekjes. 
En een snel knoflooksausje van yoghurt, een theelepel echte mayonaise en gedroogde mint en knoflookpoeder.

Voldoening
Het moge duidelijk zijn: in ons keukenkastje staan veel, heel veel gedroogde kruiden en poeders zodat alle mogelijke combi’s zelf gemaakt kunnen worden. Ook sojasaus, gezeefde tomaat etc. zijn voorraadproducten voor ons. Dus mixjes, pakjes en zakjes zijn heel vaak overbodig geworden. 


Niet alle maaltijden passen in de schijf van 5 om maar zo te zeggen. Maar soms vergelijk ik een maaltijd ook met een keuze die ik anders zou kunnen maken: een bezoekje aan de afhaal Chinese keuken of de snackbar/ pizzeria. Dan denk ik dat mijn home made alternatief altijd nog gezonder is! 
 
Dit soort maaltijden geeft mij zoveel voldoening. Koken voor mijn gezin is echt een van mijn lievelingsmanieren om te laten zien dat ik van ze houd. Iedereen kan met biefstuk, mango, dure slasoorten en avocado een heerlijke salade maken (en op z’n tijd vind ik zoiets ook heerlijk en heb ik daar echt zin in) maar echt moeilijk is het natuurlijk niet, als je ingedrienten al zo geweldig zijn vanaf de start. 

Maar om met gewone alledaagse, goedkope ingrediënten een super maaltijd te maken waar mijn mannen van genieten dat vind ik een van de mooiste terugkerende dingen in mijn leven als thuismoeder. (Zoon wordt altijd zo vrolijk van lekker eten, dat is gewoon grappig om te zien. Als hij moe is van een dag spelen en leren en een beetje uitgeblust aan tafel gaat maar het eten dan lekker vindt, dan is hij op het einde van de maaltijd gewoon een ander mens: babbelend en kletsend en grapjes makend en met pret oogjes, zó dankbaar om te zien!) . 


En vergeet niet zo af en toe een kaarsje aan te steken, een extra mooi kopje te pakken en iets bijzonders van de avond te maken. 
Date Night, Marriage Night, Thuis Uit... Geef er een naam aan... en creeer je eigen 'simple pleasures'



Hebben jullie nog budgetmaaltijden die je wilt delen? Ik ben benieuwd!

Volgende keer: boodschappen tips!