maandag 24 februari 2014

Voorjaarszonnetje

Heerlijk! Het is weer maandag. Gek genoeg houd ik van maandagen. Waar veel mensen dit een baaldag vinden, vind ik het (sinds ik thuis werk) een heerlijke dag. Een dag waarop de hele week nog voor je ligt, waarop ik boodschappen doe voor de rest van de week, waarop welliswaar nog een heleboel werk vóór je ligt maar waarop je ook nog heel veel dágen voor je hebt. Op bijv. donderdag heeft de realiteit me soms ingehaald ;-) maar op maandag is alles nog mogelijk!

De afgelopen dagen was ik even niet in bezit van mijn gewone fototoestel, dus ik heb geen eigen foto's voor dit blogje. Fijne dingen waar we nu van genieten zijn:

- Valentijn hebben we gevierd met een 'diner voor drie' met hartvormige zelf geknipte placemets van papier, kaarten die zoon en ik voor elkaar en pappa hebben gemaakt, andere versieringen en (héél commercieel maar wel leuk) hartvormige pasta, boekje van Kikker is verliefd, het Bijbelverhaal van de goede herder die van zijn schaapjes houdt en het liedje 'Jezus houdt van alle kleine kinderen.' Het was een hartverwarmende, feestelijke dag. 
- we zitten in onze herinneringsweken, vorig jaar waren we nu in Zuid-Afrika voor de adoptie van onze prachtzoon! Binnenkort zullen we één dag ook echt speciaal vieren. Hoewel wij aan een Afrikaans tintje dachten, wil zoon héél graag nog eens 'schaatsen' (op ijzers op het ijs staan), dus misschien gaan we het wel vieren op een oer Hollandse ijsbaan. 


- de geboorte van een nieuw neefje in de familie, we zijn allemaal erg blij met dit grote, lieve mannetje. 
- de hoop op sneeuw is losgelaten en nu is het begin van het voorjaar al zichtbaar, de krokussen, narcissen, sneeuwkokjes en knoppen aan struiken bomen zijn tijdens een zondagmiddagwandeling al gespot: héérlijk, de lente gaat echt komen!
- veel opgetogen muziek, varierend naar gelang mijn stemming: bruisende, virtuose vioolmuziek van Vivaldi, swingende liedjes van Trinity, Zuid-Afrikaanse muziek van Louis Britz afgewisseld met andere muziek.


 - nieuwe zaden. Dit jaar heb ik hoofdzakelijk voor bloemen gekozen. Bloemen die een beetje een wilde uitsraling hebben: leeuwenbekjes, lathyrus, een mix van klimbloemen, duizendschoon. En een pakje zaadjes voor vroege spinazie met van die dikke bladeren.

 
 Tasha Tudor met lathyrus of 'sweet peas'

- met het voorjaar en de zomer in zicht willen we de kippen helemaal naar de gang verplaatsen en zo ons kleine plaatsje wat ruimer maken ( en minder sterk ruikend én schoner, vooral op warme dagen.
- Als we het toch over kippen hebben: de eerste eitjes zijn er alweer een tijdje. Sinds ik weer eigeelpoeder heb bijgevoerd, bedenk ik me nu. De kammetjes zijn nog wat bleek, maar dat zijn ze wel vaker in de winter, dat trekt wel weer bij. Heerlijk weer eigen eitjes!


In de keuken in 1914

- Gezond eten; de laatste tijd eet ik een stuk gezonder. Ook ben ik wat aan het afkicken van suiker. Dat nam ik nl. wel erg veel, vooral in eigen baksels. Nu bak ik wel wat minder, en als ik bak weiger ik margarine of minderwaardige dieetboters te gebruiken etc. Dus ik gebruik echte roomboter in combinatie met appelmoes 50/50, ook vervang ik soms een deel van de bloem door havermout en gebruik ik wat minder suiker. Ik ben nog niet echt van de zoetstoffen en dergelijke in baksels, maar als je het met mate eet, vind ik het best prima om zo af en toe iets met suiker te eten, maar niet zoveel meer als eerst. Ik eet nu veel power foods, zoals: havermout (geroosterd, gekookt, 'rauw'), kwark, gebakken nootjes, yoghurt, fruit, gezeefde tomaat, rauwe selderij, tomaat, wortel,  gegrilde groenten uit de oven met een beetje olijfolie, andere groenten, kipfilet (de Lidl heeft ze nu met een ster, dus ze komen nu weer vaker op ons menu, yes!), mager rund- en (met mate) varkensvlees, vis of vegetarisch. Er gaan soms hele dagen voorbij dat ik geen brood eet en ik moet zeggen dat dit echt werkt voor mij: ik voel me veel voller aan en gezonder door lunches met eieren/ kwark/ havermout etc. Tussendoortjes bestaan ook steeds vaker uit: fruit + zuivel of rauwkost. Ik voel me er een stuk lekkerder bij.


Zomaar wat dingen die het leven mooi maken voor ons. Daarnaast zien we ook veel ziekte en narigheid in onze nabije omgeving. Ondanks dat probeer ik toch (en misschien wel juist) onze zegeningen te tellen en het leven te vieren. Ook al moet ik me er soms ook wel even toe zetten. Toch kies ik er nu voor, op dit moment, om dankbaar te zijn voor al die zegeningen, groot en klein. En dat geweldige voorjaarszonnetje helpt daar natuurlijk ook een handje bij :-)

Mag ik een vraagje opgooien? Kies zelf maar welke van de twee: Welke dag van de week springt er voor jou uit (behalve het weekeinde) en waarom? Wat maakt jouw blij in deze tijd?

Fijne week,

Annemieke