donderdag 11 december 2014

Enthousiast een thuis maken


De afgelopen dagen zijn er heel wat deuren opengegaan. Dromen die ik ver had weggestopt, creativiteit die ik op andere dingen heb gericht: het mag er nu allemaal weer zijn!

Wat heerlijk is dat, dat ideeen opborrelen, er een wereld van kleurencombinaties, stoffen, verven, prints en texturen is waarmee ik mag 'spelen'. Om een thuis te gaan maken in een ander huis. Ik herinner me weer hoe uitgelaten ik me voelde toen we bijna 12 jaar geleden ons eigen kleine huis in de stad kochten. 19 jaar oud (mijn man wel wat ouder), net getrouwd, een verantwoordelijkheid op ons nemend die we totaal nog niet helemaal overzagen. Zo dankbaar voor een badkamer met bad, een keuken waarin alle kastjes voor onszelf waren (in tegenstelling tot het studentenhuis waar ik vandaan kwam) en dolblij met de authentieke jaren '30 details van glas in lood en houten balken. Dat heerlijke begin waarin alles nog mogelijk is.
Toch was het een startershuis, dus al gauw klonk bij elke beslissing 'zullen we dat nog wel doen?' 'Hoe lang blijven we hier nog?' 'Is het de moeite nog?' Veel plannen hebben we doorgezet, gelukkig maar, want we woonden er uiteindelijk toch bijna 12 jaar. Zo maakte mijn man een dakterras en legden mijn vader met ons een houten vloer. Maar we lieten ook veel ideeen gaan, omdat we het huis zo neutraal en verkoopbaar mogelijk wilden houden. Ik had best wel eens een rode muur in de woonkamer willen schilderen destijds (nu niet meer) of een behang met grote print in de slaapkamer, maar op dat gebied hielden we ons toch maar in.


Good memories in het huis waar we nog een maandje wonen  - Kerst 2008

En nu....nu mag het allemaal weer. Nog een ruime maand en dan krijgen we bij leven en welzijn de sleutel van ons nieuwe huis. We hebben twee weken de tijd tot we uit ons oude huis moeten. Kort? Misschien. Maar ik denk dat we met twee weken niet klaar hoeven en willen te zijn. Veel hoeft er trouwens niet te gebeuren die eerste tijd. Het zal vooral om de vloer, de muren, textiel (gordijnen, kussenhoezen, rol- of vouwgordijnen) gaan en schilderwerk aan de binnenkozijnen beneden. Waarbij het textiel waarschijnlijk wel ná die twee weken vorm zal krijgen. Geen probleem, want het moet ook niet direct 'over' zijn. Daarvoor is het veel te leuk allemaal. De voorpret alleen al! Okee, in geef toe, in het begin werd ik er soms behoorlijk gek van. Vooral van mezelf. Soms slapeloze nachten omdat de ideeen maar bleven komen. Maar nu we een soort plan hebben opgesteld, is het heerlijk om de details te gaan uitwerken. Zoals de juiste kleur voor de muren. En dan opeens merk ik hoe leuk ik het vind om interieurs in te richten, kleuren bij elkaar te zoeken en de werking van licht en donker uit te pluizen.

Het lijkt me ook gaaf om een DIY projectje op te pakken. Of meerdere. Zoals gezegd, het mag wat tijd kosten. Kussenhoesjes maken staat als eerste op de lijst met DIY (doe het zelf)- projectjes. Ik zag een heel mooi idee voor vouwgordijnen om die zelf te maken op een basis van een goedkope luxaflex. En ook het plakken van een stof van je eigen keuze (bijv. met een print) op een bestaand goedkoop wit rolgordijn. Het lijkt me ook erg leuk om te experimenteren met Annie Sloan kalkverf op meubels. Deze verf schijn je zonder schuren e.d. op hout en andere ondergronden aan te kunnen brengen. Je kan er die echt oude, shabby look mee creeeren. Kortom het is net alsof er een deel van mij aan het slapen was en nu is wakker gekust (cheesy).

Diy throw pillows

Eén van de kussenhoesjes die ik graag wil maken, zie voor bronvermelding de foto.

 

Een voorbeeldje van een DIY-projectje met Annie Sloan kalkverf van hun eigen website.
 
Mijn man en ik vinden het leuk als het huis langzaam om je heen groeit. We hebben dus veel, heel veel plannen. Ook voor de buitenzijde. Maar dat is niet allemaal in één keer realiseerbaar. Dat is dan ook wel weer het leuke. We hebben ook wel huizen gezien die binnen en buiten spik en span waren. Maar ik kon alleen maar denken: 'wat sáái! wat moet je nu doen aan zo'n huis dat helemaal af is? Ook al is het je smaak?' Tegelijk was een super klus huis waarbij je echt muren moet breken en elektriciteit moet vervangen ook wat te hoog gegrepen voor ons en iets waar we ook weinig zin in hadden. Dus... zo'n huis waarbij je een nieuwe vloer legt, alle muren kan verven, een terras kan maken, wie weet een veranda, waarbij je kan behangen of het plafond eens aan kan pakken, de voordeur verft of vervangt en mooie kleurencombi's voor houtwerk aan de voorgevel bedenkt, dat past net bij ons. Ik hoop dat dit enthousiaste gevoel nog even voortduurt :-)


Inspirerend, mooie 'andere' kleur voor voordeur. 
Van http://www.houseofturquoise.com/2011/10/benjamin-moores-color-of-year-wythe.html.

diy criss cross planters 
Ook een leuk idee voor een mooi vooraanzicht: http://www.centsationalgirl.com/2013/04/diy-criss-cross-outdoor-planters/

Crate filled with firewood and lanterns create a rustic feel | From The Home Depot Style Challenge and Pamela of PB&J Stories 

Ook mooi: een donkere voordeur. En wat een gezellige winterse decoraties!
Bron: http://ext.homedepot.com/community/blog/christmas-decor-ideas-for-the-front-door/

O ja, dat kleed waar ik( misschien nogal lyrisch?) over schreef...diezelfde middag werd ik gebeld dat het toch al uitverkocht was.... Jammer, maar ik het er toch niet lang over getreurd, tot mijn eigen verbazing. Soms is het blijkbaar ook wel eens handig als iemand anders de keus voor je maakt. Ik kan er in ieder geval geen spijt van hebben dat we het niet gedaan hebben, want het kon gewoon niet.

Al met al kijken we heel erg uit naar de verhuizing. Als kind ben ik nooit verhuisd. Dit is de eerste verhuizing die ik meemaak in gezinsverband. Dus het is ook een beetje onwerkelijk soms. Soms slaat opeens de twijfel toe, maar wat is het dan ongelovelijk fijn dat we weten dat het echt een huis van gebed is, dat God ons zo duidelijk heeft geleid. Destijds vonden we het hele koopproces heel moeilijk en we hadden er soms echt strijd mee om God te vertrouwen. Maar nu we daardoorheen zijn weten we des te meer dat we het van Hem gekregen hebben. Dat Hij ook met ons mee zal gaan naar deze nieuwe plek. Wat een zegen om hier zeker van te mogen zijn! We zijn Hem boven alles en iedereen dankbaar. En daarnaast zijn we een heleboel andere mensen natuurlijk ook dankbaar die zich hard voor ons hebben ingezet (al dan niet betaald haha) en die dat nog willen doen. Het maakt je wel nederig en je ontkomt er niet aan om te reflecteren hoeveel je zelf eigenlijk voor iemand anders over hebt gehad... lastige vragen soms. Gelukkig mag je elke dag opnieuw beginnen bij God! Goed nieuws, niet alleen voor ons, denk ik. Soms moet ik mijzelf daar echt aan herinneren. Mijn schuldgevoelens daar te laten liggen waar ze horen en het gewoon blijmoedig anders te doen vanaf nu (en dus niet uit schuldgevoel, maar vanuit de wil het goede te doen). En ik weet naar Wie ik toe moet om me daarbij te helpen, en ook om me te vergeven wanneer iets niet gaat zoals het zou moeten en me te bemoedigen om het goede te doen. Nieuwe kansen... elke nieuwe dag..het begin van je leven vanaf dat moment.

Anne of Green Gables poster classic book quotes by SweetestPie

En tenslotte nog een prachtig gedicht dat ik vond. Het heeft zowel betrekking op je 'thuis' en huis als op de feestdagen. 

If Jesus Came to Your House Poem

Bron: watchmehomeschool.com

5 opmerkingen:

 1. Geniet ervan. Heerlijk, zo,n nieuwe start en een nieuw begin in een ander huis in een andere woonplaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een bijzonder gedicht. Heel mooi, ook confronterend! Mooi dat je zo toegroeit naar een nieuwe stap in jullie leven. Ik ben heel benieuwd en krijg ook de verander kriebels van jou! Die Annie Sloan verf is echt super. Ik heb er ons bed, nachtkastjes en stoel meegedaan. Heerlijk, geen geschuur, wel wat vaker verven dan ze je laten geloven en vooral belangrijk: een toplaag was erover heen, anders bladdert het zo af als je er tegenaanstoot met de stofzuiger. Vrouwenverf noemt mijn man het...maar gebruikt het zelf ook graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Grace, Dank je wel voor je informatie over deverf. Goed om te lezen hoe jouw ervaringen ermee zijn! Zeker een was erop dus! Niet schuren dat lijkt me echt héél ideaal!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen over deze nieuwe fase in jullie leven...
  vooral omdat wij het zelfde nu doormaken , ook met de twijfels soms...
  maar ook met de bevestiging van God , gelukkig mogen we alles in zijn handen leggen
  en op Hem vertrouwen !
  Veel plezier met het maken van de plannen en veel succes met het inpakken enz..
  Groeten Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.