vrijdag 31 oktober 2014

Pompoenen, chocomelk, hervormingsdag en andere herfstige berichten


De afgelopen tijd, hebben we....
* herfstvakantie gevierd
* een uitgebreide moeder-zoon-vakantie-lunch genoten met een hapje van alles
* de eerste zelfgemaakte warme chocomelk gedronken
 * met spekkies, want met de herfst heeft ook de keelpijn intrede gedaan :-( 
* en met slagroom, gewoon omdat het zo lekker is


Ook ....
* heb ik weer een ergonomisch verantwoorde haaknaald, persoonlijk in Rotterdam opgehaald door mijn lief
* hebben zoon en ik herfstbomen gestempeld met wattenstaafjes. Extra leuk omdat ik het vorig jaar ook samen had gedaan en je nu echt een enorm verschil in proces en resultaat ziet.
* kochten we een klein plantje voor in het zelf geschilderde potje van zoon. Donderdag is nu 'Plantjes Dag'. Een hele verantwoorderlijkheid hoor!
* haal ik zo af en toe weer de mooie kopjes uit de kast. Gewoon voor mezelf. Waarom ook altijd een praktische mok, zo af en toe is iets onpraktisch en moois wel net zo gepast :-)
 

En ten slotte...

 zijn we weer begonnen met Family Nights. In de ruime zin van het woord. De ene keer alleen maar lekker eten en een filmpje of spelletje en de andere keer iets leerzaams. Vorige week maakten we pizzabrood op stokbrood. Met diepvriesgroenten, saus van gezeefde tomaat, kruiden en bbq- saus, uien, vleeswarenstukjes als kip en ham en tomaat en mozzarella. Echt sámen gemaakt. En ook de bowl maakten we samen, zoon knipte stukjes banaan met een schaar, kiepte blikken om en roerde in de kom. Feestbordjes die nog over waren van de verjaardag van zoon maakten het af. O ja, en pyjama's om zeven uur 's avonds. Om het extra bijzonder te maken :-) 

Pompoen enzo

Vanavond willen we een pompoen uithollen en snijden. Ik heb alleen wel een behoorlijk harde soort en ook niet een bar grote. Maar toch... Via de facebook groep over Family Nights, gaf iemand mij de tip en op Pinterest vond ik meer informatie hierover, inclusief een gebed/ gedichtje bij de pompoen. Het idee erbij is dat de pompoen is uitgezocht op het pompoenveld, net zoals God ons uitgekozen heeft. We wassen de pompoen schoon, net zoals God ons schoon wast. Dan moet de 'viezigheid, de zonde' of de 'zaadjes van de zonde' eruit, dat spreekt voor zich. Vervolgens snijden we een mond (om God te prijzen/ anderen te zegenen), een neus (hoewel we zo vaak onze neus ophalen voor Gods goede gaven), oren (om naar God te luisteren) en ogen . Dan komt er een kaarsje in de pompoen. Het licht schijnt naar buiten. Jezus licht dat van binnen naar buiten straalt. Mooie vergelijkingen nietwaar? Misschien dat we ook nog een kleuterfilmpje over Luther bekijken, 't is immers ook nog rond Hervormingsdag, hoewel dat nog wel lastig is om aan kleuters uit te leggen. ( http://www.beeldbijbel.nl/strips/luther/p01.php) De volgende Family Night is ook al bedacht: het vullen van de schoenendoos, een project dat via school geregeld wordt. Thuis mogen we een doos versieren en vullen met speelgoed en dergelijke, voor een kind in een ander land dat het financieel minder goed heeft. Net iets om met Family Night te doen als gezin. Dan de volgende keer weer een filmpje en dan zitten we alweer voor Sinterklaas! Bron: http://krzeilstra.blogspot.nl/2012/10/harvest-time.html


Bron: http://www.christianitycove.com/pumpkin-prayer/2133/

Goede link over Halloween en pompoen snijden en christen zijn: http://www.reallifeblog.net/how-is-carving-a-pumpkin-like-being-a-christian/
Een mooi boekje met het gedicht (voor kleuters gaat het toch om de plaatjes en je kan de tekst ter plekke vertalen of erbij bedenken): http://www.christianpreschoolprintables.com/Pages/BibleMinibooks/BibleMinibookPumpkinPrayer.html

Het zijn spannende dagen hier rondom de (ver)koop van huis en alles wat daaromheen gebeurt. We proberen te vertrouwen op God en onze dagen goed te vullen en zo af en toe even aan iets anders te denken. Ik hoop zo dat ik hier binnenkort goed nieuws te vertellen heb. Ondertussen denk ik veel aan de tekst op onderstaande foto: 'Terwijl je aan het wachten bent tot God een deur opent, prijs Hem dan in de (tussen)gang.' Zo'n mooie uitspraak! En ook een uitdaging :-)


 Bron: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.405035706268615.1073741836.295377143901139&type=3

O ja, ondertussen beginnen de eerste gedachten en beelden rondom Sinterklaas en Kerst al op te duiken. En van winterse gezelligheid. Zou er sneeuw komen deze winter? En schaatspret? Nog vele bakjes chocomelk? Wie weet...Eerst nog een zaterdag met 18 graden voor de boeg, naar het schijnt. Mooi weer om er op uit te gaan.

Fijn weekeinde allemaal!

2 opmerkingen:

  1. Ik geniet altijd weer van je blogjes! Leuk dat je de pompoen ook weer koppelt aan de Christelijke identiteit, zo had ik er nog nooit over nagedacht. Ga ik zeker onthouden! Succes met de (ver)koop van het huis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat schep je een gezellig en huiselijk thuis voor je zoon en man, las zonet in een lokale krant mijmeringen en gedichten van mensen over hun overleden dierbaren. wat vaak terugkwam was de herinnering(en) van mensen aan de fijne sfeer vroeger bij hun ouders thuis. Fijn dat je je zoon ook dit soort herinneringen meegeeft om te koesteren. Veel succes met de verkoop van jullie huis en een fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.