maandag 22 september 2014

Tussen zomer en herfst

Dit is weer een echt van alles en nog wat blogje. Eerste onderwerp: koken. Ik leerde hoe ik een chicken pot pie moet maken. Het leuke is dat dit op vele manieren kan. Er zit meestal een deegkorst / bladerdeeg/ Amerikaanse biscuits (waar je dat precies mee kan vergelijken in Nederland weet ik nog steeds niet, maar ze zien er op de foto's lekker uit).

Deze deegkorst was heel simpel van 150 gram bloem,  65 gram roomkaas/ zuivelspread en een hoeveelheid koud water, net genoeg om een elastisch deeg te krijgen . Dan 30 minuten rusten in de koelkast (in folie/ doek) Het proefde dan ook erg neutraal. Maar het zag er wel heel mooi uit met een bloemetje. Deze week wil ik 'm met bladerdeeg maken.

Binnenin gaat een mengsel van magere kip en groenten naar keuze uit deze opties: ui, erwtjes, bleekselderij, wortel, prei. Je laat de groenten eerst glazig worden in een beetje boter of olie en dan giet je er melk bij. Dan gaat de kip in stukjes erbij (dus niet voorgebakken). Je kruid het geheel naar smaak, te denken valt aan verse kruiden, gedroogde groene kruiden als oregano, uipoeder of gewoon peper en zout. Net wat je zelf lekker vindt. Dan afbinden met twee eetlepels bloem. Ik kan geen hoeveelheid melk aangeven omdat je zelf even moet kijken hoe dik je het mengsel wilt. Je kan eigenlijk geen fouten maken, want er zijn ook veel mensen die chicken pot pie soep eten :-) Maar eigenlijk hoort de saus dus iets dikker! Het wordt in ieder geval niet dikker als het vervolgens de oven ingaat. (190 graden celcius voor 25 minuten - hete lucht)

Een erg handig recept om bijna helemaal vooruit te maken! Ik had deze 'taart' op zaterdag gemaakt, dat wil zeggen: de inhoud en het deeg. Het deeg heb ik dus een hele dag en nacht in de koelkast laten liggen. Op de dag zelf hoefde ik alleen de oven aan te zetten het deeg uit te rollen en over de vorm te vouwen en met eigeel te bestrijken. Lekker makkelijk dus.

Binnenkort wil ik graag de Amerikaanse biscuits vanaf de basis maken. En er achter komen wat dat nu precies zijn en hoe ze smaken.... Ik ben benieuwd.


Daarnaast cinnamon rolls van zelfrijzend bakmeel gemaakt omdat ik even niets anders in huis had. Dus zonder gist. Nou...ik kan zeggen, ze kunnen er mee door, ze zijn handig en snel klaar en goed om mee te nemen naar etentjes buiten de deur. Maar het is toch een beetje als hotelcake uit de winkel vergeleken met een thuis gebakken cake. Ofwel, ik geef de voorkeur aan cinnamon rolls met gist en bloem die 2 x zo groot worden in de oven en dan helemaal plakkerig en zacht in je hand liggen :-) Ze zien er echter wel leuk uit en als je niet beter weet dan zijn ze ook best smakelijk, lol.


Zie je de autootjes op het aanrecht en het buitenlands geld? Die kleine dingen brengen echt een glimlach op mijn gezicht. Als zoon op school is of slaapt en ik in de stilte van het huis opeens door die kleine dingen aan hem denk, dan voel ik me opeens dankbaar. Wat een voorrecht om die dingen in huis te mogen tegenkomen! Het is geen troep of rommel, maar bewijs van Gods grote geschenk aan ons. (Okee, als er teveel rommel is, moet het gewoon opgeruimd hoor en ik loop ook wel eens te mopperen dat zoon moet opruimen. Maar toch, die kleine onverwachte dingen -klompjes voor de deur, een autootje in je jaszak, etc.-waar je tegenaan loopt tijdens je gewone bezigheden, die vullen mijn hart toch vooral met liefde).

Daarnaast weer heerlijk aan de haak. Voor wie, wat of hoe kan ik niet zeggen, maar het is een heel leuk projectje, heerlijk om mee beizg te zijn. Granny Squares met het sunburst-patroon. Uitleg daarvan haalde ik van http://www.garnstudio.com.
 

Met een stofje van de markt en een boek van de bieb (Allemaal Rokjes: erg leuk boek!) sloeg ik sinds lange tijd weer eens aan het patroontekenen. Zoon zat er lekker bij met het overtrekpapier en een kleurboek: gezellig! Het werd een simpel A-lijn rokje met een elastieken band (zie onder boek) van de markt, maar je kan ze zelf ook maken. Ik maakte ook nog een neutraal donker rokje en dit keer zonder rits. Werkt prima bij mijn figuur (schouders niet breder dan je heupen). Dat scheelde een heleboel frustraties, gezucht, uithalen en inzetten! Misschien dat ik me later nog eens stort op het oefenen van blinde ritsen, maar voor nu vind ik dit prima zo. Ik heb ook ontdekt dat als ik in het wilde weg (zonder patroon in mijn hoofd) stof koop, ik toch het beste minimaal 1,5 meter moet kopen. Ik had nu 1 meter gekocht op advies van de verkoopster, maar daar haal je geen langere rok uit, tenzij je een kokerrok maakt of een heel smal maatje hebt. Hetzelfde met lintjes op voorraad kopen: 1,5 meter is echt niet genoeg voor de meeste rokjes. Ik zou er op z'n minst een metertje bij op tellen.






Wel, zo heb ik de afgelopen weken geleerd hoe je chicken pot pie moet maken, stof en lint moet kopen en twee rokjes zonder rits moet maken (met beleg en elastische band). Dat cinnamon rolls zonder gist te doen zijn, maar dat mijn oude vertrouwde recept toch te verkiezen is boven het nieuwe recept. Dat je met overtrekpapier voor patronen nog veel meer leuke dingen kan doen en dat je vooral moet genieten van de laatste zomerse dagen, zoals die er de afgelopen tijd nog volop waren (zie foto's hieronder). Een simpele picknick in het stadspark is al een leuke manier om te genieten van het buiten zijn, het zonnetje, de mooie bladeren en kastanjes en herinneringen te maken.









Hartelijke groeten,

Annemieke

PS. De Give Away van 'De Verstotene' is nog open!

10 opmerkingen:

  1. je had ook in de kaneel rollen baking soda kunnen gebruiken gaan ze goed van rijzen. Dank voor je blog vond het erg fijn om te lezen .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk hoor, zo'n zelfgemaakt rokje. Voor een prikkie heb je weer eens wat nieuws!
    Lijkt me een leuk boek, ze heeft ook een hele leuke blog vol met patroontjes etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je recept lijkt me wel wat ;) Maar die groenten die bak je glazig in een pan en dan giet je er melk bij in de pan of al in een ovenschaal? De bloem ook in de pan of pas in de ovenschaal?? deksel van deeg eroverheen? en dan in de oven? wat een vragen he! ;)
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Melk in de pan, aan de kook brengen dan kip erbij. Dan tot goede dikte brengen met bloem/ maizena opgelost in koud water/melk. Dan overgieten in ovenschaal, deksel erop en in de oven.
      Hopelijk zijn je vragen hiermee beantwoord! Groetjes, Annemieke

      Verwijderen
  4. Herkenbaar, die moedervreugde om zoiets simpels (maar toch niet) als een rondslingerend autootje! Ik had het gisteren nog met een bal die verdwaald in de tuin lag. Wat een zegen, zulke 'rommeltjes'!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gezellig blogje, Annemieke.
    Wat kunnen we van eenvoudige dingen toch genieten!

    Jeannette

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het gezellig dat je zo huiselijk bezig bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Annemieke,
    Wat een heerlijke foto van je zoontje, spelend in de vallende blaadjes. Kinderen hebben zo weinig nodig he? Geniet van hem.

    Hartelijke groet, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie blog..
    Leuk dat je kunt genieten van rondslingerende spullen..
    ik herken het..

    Groetjes Roos

    BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.