zaterdag 9 augustus 2014

Idealen en de praktijk


Ahum...ik weet het niet meer zo goed geloof ik. Begon ik dit blog nog met allerlei homestead-idealen...lijkt het inmiddels soms wel erg ingehaald te worden door de werkelijkheid. Ging ik over op handmixers zonder stroom, heb ik onlangs toch weer een elektrische mixer gekocht. En die vleesmolen is er ook nog nooit gekomen. Zucht. De vijzel brak en staat al een tijd op het boodschappenlijst, maar blijkbaar niet met een heel hoge prioriteit.

Soms is het maar al te gemakkelijk om te kijken naar waar het op dit gebied tekortschiet. Waar ik mijn eigen idealen niet verwezenlijk, mijn eigen doelen niet haal.

Maar tegelijk schiet je met zo'n benadering ook een beetje in de kramp. Want hoewel ik nu weer een elektrische mixer heb, kan je niet zeggen dat het 'dus niet uitmaakt'.  In die paar jaar dat ik het zonder heb weten te redden, heb ik veel geleerd. Maar we leven in een wereld waarin je van allerlei kanten beinvloed wordt. Dat betekent dat veel recepten die ik vind, gemaakt zijn 'op mixers'. Die oude recepten van vroeger, moet ik echt zoeken. Ik heb nog een oud Magriet-kookboek liggen waarin staat dat je 20 minuten met de hand moet kloppen :-) Maar dat klinkt ook niet echt aanlokkelijk, toch ;-) ?

Maar uiteraard gaat het niet alleen om mixers. Dit is maar een voorbeeld. Sommige dingen werken, sommige dingen werken niet en sommige dingen werkten voor een bepaald moment of situatie wel of niet.


 De kippen ('uitlaten'), toch wel een van de leuke homestead idealen in praktijk.

Toen ik dit blog begon was ik ontzettend enthousiast van plan om tegen de stroom in te zwemmen, zoveel mogelijk onafhankelijk te leren leven, zoveel mogelijk elektrische apparaten uit het huis te bannen, zoveel mogelijk terug naar de basis te gaan en dingen te doen zoals ze in origine gedaan worden. Inmiddels heb ik ontdekt dat het voor mij soms voldoende is, te weten dát ik het kán. En dat het dus ook weer niet móet. Van mezelf. Of omdat ik mijn blog daaromheen heb gebouwd :-)


                                                                                    Kom op, even onkruid 'wieden' kippen!Voorbeeldje: door een tijdje zonder eletrische mixer te leven, heb ik ontdekt hoe een basis cake recept eigenlijk in elkaar zit. Hoe de lucht er in komt, dat ik dus de eiwitten en eigelen het best kan scheiden, het eiwit los luchtig kloppen, alles op kamertemperatuur klaarzetten, etc. Ik weet dus nu meer over bakken dan voordat ik de mixer weg deed. Nu gebruik ik toch weer een elektrische mixer, maar ik ben er niet helemaal afhankelijk van. Voor een aantal moderne recepten wel. Maar als ik een gewone cake wil bakken, kan ik dat ook prima zonder elektrische mixer. En het is fijn om te weten dat ik de 'basis skills' , de basis vaardigheden daarvoor nu in huis heb. Hetzelfde geld voor merenques maken etc.
Ik heb ontdekt dat voor mij geldt dat ik graag ontdek en uitzoek, uitprobeer en behoud wat voor mij werkt. Soms is dat nog niet helemaal duidelijk.  Zo heb ik tuinieren in bakken geprobeerd, maar ik zou het 100 X liever in de volle grond willen proberen! Aan huis, dat absoluut. Vraag me niet dat te verklaren lol. Het werkt wel in bakken, maar het wordt allemaal nooit zo mooi als wanneer het groen allemaal lekker kan wortelen. Toch zou ik het nog wel eens opnieuw proberen. De sla was toch wel erg lekker. En de tomaatjes ook! Kruiden gaan ook goed. Dit jaar heb ik iets minder gedaan omdat ons huis in de verkoop staat en dan staan bloemetjes wat leuker, maar wie weet... volgend seizoen of hopelijk volgende keer in een echte tuin! Daar kijk ik echt naar uit. En een tomaten plantje dat zomaar tussen de tegels opkwam. Veilig overgepoot. Een erfenis van mijn homesteadavonturen van vorig jaar of gewoon van afvalpitjes?

Maar O help, inmiddels is het zover dat ik zelfs serieus nadenk of ik een crockpot wil aanschaffen! Voor wie het nog niet kent, een elektrische (ieks) langzame koker die op zeer lage temperatuur de hele dag je eten klaarkookt. Je doet dus 's ochtends je eten erin (het grote voordeel wat mij betreft) en dan haal je het er 's avonds uit! Omdat het zo'n hype in Amerika lijkt te zijn, staan websites als Pinterest en blogs vol met recepten voor de crockpot. En die zien er zo watertandend lekker uit! Maar ja, wel een elektrisch apparaat erbij, geheel tegen mijn principes. Ik ben er nog niet over uit welke argumenten ik het zwaarst moet laten wegen. In het voordeel van de crockpot spreekt dat ik sowieso wel kan koken, ook zonder zo'n ding. Aan de andere kant gebruikt íe wel de hele dag stroom. Aan de andere kant ben  ik 's middags vaak moe, juist op het einde van de middag als het koken moet beginnen. Maar voor het 'gewone koken' zou ik ook al een deel 's ochtends klaar kunnen maken. Toch zit dit nog niet standaard in mijn systeem.

Maar de magnetron blijft buiten de deur! Wat mij betreft voorgoed. Samen met de fohn zijn is dat iets wat ik ab-so-luut niet meer mis.

Eigenlijk denk ik met veel van deze dingen de laatste tijd: het moet wel leuk blijven! Vind ik het leuk op deze manier? Beleef ik (wij) er voldoening aan of wordt het een last die je jezelf oplegt? Maar aan de andere kant: doorzetten is ook een kwaliteit. De eerste keer deo maken is een heel avontuur. De zoveelste keer de voorraad gewoon aanvullen, is gewoon een taak. Niet per se iets wat ik elke keer heel leuk vind om op te pakken. Maar wel iets wat me nog steeds veel voldoening geeft. Als ik weer zo'n potje heb gemaakt, dan voelt het toch goed om een parabenenvrij product te hebben gemaakt wat ook nog eens super goed werkt. Dit is dus iets wat voor ons zeker werkt en niet zo snel uit ons leven zal verdwijnen. Zo blijven we onze weg zoeken. En hopelijk blijft het avontuurlijke er in. Binnenkort wil ik graag zelf boter van slagroom maken. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken!

Tot zover mijn mijmeringen over al dan niet het homesteadspoor volgen... sorry voor wie ik ermee verveel. Hieronder wat meer praktische informatie :-)

Muggenspray

Vorige week heb ik anti muggenspray gemaakt. (recept en mijn eigen versie ervan op de foto hieronder) Het werkt behoorlijk. Je ruikt het ook behoorlijk, maar dat is ook de bedoeling en ik vind het fijner ruiken dan het goedje uit de winkel. Het is niet 100 % mugproof, maar als je gedurende de avond blijft spuiten merk je toch dat er een groot verschil is met de avond waarop we niet gespoten hadden. Als er erg veel muggen zijn, dan helpt het middel vooral goed als je een paar keer extra over je armen en benen spuit. Ik heb echt een mug een bochtje om zien vliegen toen hij naar mijn ingespoten arm op weg was lol. Je kan ze er helaas niet dood uit de lucht mee spuiten (uit ervaring wijs geworden), maar ja dan zou er ook gif in moeten zitten he en dat wilde ik juist niet. Aan lavendel- en citroengeur hebben ze gewoon een enorme hekel. Dus het helpt wel met de muggenplaag die we nu in Nederland hebben! En gemakkelijk gemaakt!Klik op de foto om groter te maken.


Mijn aanpassingen, ik gebruikte essensiele olie van De Tuinen. En gedestilleerd water (Kruidvat/ drogist).

HuishoudmapEnik maakte een huishoudmap, met veel dank aan een aantal dames die via Pintereset, blogs etc. allerlei gratis printables (printbare bladen) ter beschikking stellen. Het idee en wat plaatjes vind je in de foto's. Ik heb in Pinterst termen als household binders/ calender/ home management printables etc. ingetikt.
Lots of tabs

 
Cleaning routines - schoonmaakroutines als bovenstaande ( om achter de hand te hebben en uit te proberen wanneer ik er zin in heb)

 
 
 Mooie tussenbladen en indeling van Stangers & Pilgrims on Earth
Planners en boodschappenlijstjes

Zelf een map maken? Een paar handige links vind je hier:

http://www.fabnfree.com/2014/07/16/free-home-management-binder/


Dagelijkse schoonmaakroutine: https://drive.google.com/file/d/0B1NqR9nHnp__VDZLMUt2MUdFUG8/preview?pli=1

Maandkalender: http://www.designeatrepeat.com/2013/12/free-printable-2014-monthly-calendar/

En mijn favoriet, deze (indeling van een )huishoudmap van Strangers & Pilgrims on Earth:
http://strangersandpilgrimsonearth.blogspot.nl/2013/03/keepers-at-home-home-management-binder.html

Zomaar wat ideetjes! 

Waarom zo'n map?

Ik ben niet 100 % digitaal ingesteld. Ik gebruik veel Pinterest en dergelijke, maar vind het ook fijn om een schoonmaakroutine, recept voor deo of brood gewoon op papier te hebben. En waarom dan niet in één keer allemaal bij elkaar in een map met doordachte tabjes? 

Ik vind het LEUK en het MOTIVEERT mij. En omdat huishouden nooit mijn hobby is geweest, zoek ik altijd weer naar manieren om het leuk te maken en houden. Zo heb ik ook een of twee artikelen in de map met tips hoe je op een leuke manier kan werken in je huis. Upbeat muziek aanzetten, Bijbelteksten memoriseren tijdens je werk, een hoorcollege, luisterboek (nu bij veel bibliotheken gratis via LuisterBieb in de Appstore, preek etc. te luisteren tijdens het strijken, zelf schoonmaakmiddel maken en daarna gebruiken, je kind(eren) op een ongewongen manier mee laten werken, een timer zetten voor jezelf, etc. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd, maar ik merk dat je jezelf net als bij een andere baan, moet motiveren en uitdagen. Anders is daar die ondermijdelijke sleur en als ik ergens een hekel aan heb is het daaraan! Misschien moet je jezelf in huis nog wel iets meer, aangezien je nogal wat zelfdiscipline nodig hebt als homemaker. En ik ben de eerste om te zeggen dat het daaraan nog wel eens ontbreek ;-)

Alle leuke ideetjes e.d. gaan dus in de map. En ik heb  een andere map voor recepten en menu's. Ook al met zulke mooie tussenbladen van Strangers & Pilgrims on Earth (Thanks JES).


Ik heb alle recepten die mij lekker leken van het inmiddels gestopte, maar nog wel beschikbare blog http://aspiring-homemaker.blogspot.nl/ geprint! Mooie sfeer en lekkere recepten.


Uit in de zomer

En dan nog iets over uitjes. Ik moet zeggen dat ik daarbij een echte countrygirl in the city ben en soms ook juist helemaal andersom. Vorige week waren we op Trekkertrek! Dat was nog eens onverwachts leuk zeg! Echt iets voor een gezin met zonen. Maar ik vond het zelf ook erg gaaf. Ook nog leerzaam met al die trekkers en attributen waarmee duidelijk wordt wat het boerenwerk inhoudt. 


Daarnaast kan ik ook gewoon heerlijk genieten van een mooi stadspark. In onze stad heb je nu niet echt een enorm karakteristiek park, maar wel kleine parkjes. Daar doen we het dan maar mee. Ideaal voor een zondagmiddag met een picknick kleedje. Dat is toch wel weer een voordeel aan de stad. Ik weet niet hoe het komt maar op de een of andere manier is een picknickkleed neerleggen op het gras iets waar geen haar op mijn hoofd aan zou denken als ik in een dorp zou wonen. Iemand een idee hoe dat kan?? Anonmiteit van de stad? Kleine tuintjes waardoor meer mensen het doen?? 

Ook onze grote stadsbieb heeft veel te bieden en ik ben gek op musea. Aan de andere kant is een fietstochtje tussen weilanden ook weer iets op de bucketlijst voor de zomer. We hebben hier nog drie weken zomervakantie te gaan, dus.... we zullen nog wel wat uitstapjes maken. Maar daarnaast lijkt het me ook fijn om onze zoon wat meer 'mee te laten draaien' met het gewone dagelijkse leven, in plaats van maar uit-uit-uit te gaan... Maar ook: de zomer(pret) is weer zo voorbij en dan is er tijd genoeg om weer volop voor het huishouden te gaan. Zoonlief is nog maar 3 weken toe voor hij naar school mag. Ergens zal er wel een balans te vinden zijn denk ik. 

Jullie allemaal nog een fijne zomer! Geniet ervan!

8 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar! Ik ben ook nogal van het uitproberen, een tijdje volhouden, en er dan achter komen dat het toch teveel een last wordt. Inderdaad steeds maar weer afwegen wat wel en niet handig is.
  En uitdaging in het huishouden heb ook ik heel hard nodig! Zo'n map lijkt me ook wel handig. Ik heb een tijdje gewerkt volgens het plan van fly lady, maar in de winter lukt me dat beter dan in de zomer! Helemaal nu het vakantie is schiet het huishouden er iets teveel bij in, tot ik er weer zo van baal en me schuldig voel dat ik me er weer met vollen kracht op stort.
  Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar! Dat laatste vooral. Soms moet ik mezelf ook voorhouden dat je elke dag een nieuwe kans hebt. Of sneller zelfs...

   Verwijderen
 2. Herkenbaar hoor, idealen en de praktijk. Ik heb ook veel idealen, zoals al ons brood zelf bakken. Maar soms is er wel eens een week dat het gewoon niet lukt qua tijd (of qua warmte laatst..) en dan koop ik voor het gemak maar gewoon weer een brood. Zo is dat wel met meer dingen, bv. ons ideaal is om biologisch fruit te eten. Het punt is alleen dat we dan maar heel weinig fruit kunnen eten, en dus ga ik om de week naar de l.dl en koop daar een flinke voorraad fruit. Soms moet je ook compromissen kunnen sluiten!
  Fijn dat je weer zo regelmatig blogt. Ik heb je blogs namelijk echt gemist!
  Groetjes Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Biologisch eten lukt hier ook niet echt. Ik vind het wel een heel mooi streven. Wie weet, later... Ik geniet ook van jouw vakantie-blogs, echt inspirerend!

   Verwijderen
 3. Hoi, inderdaad fijn dat je weer regelmatig blogt! Ervaring met een crockpot heb ik niet, maar zelf heb ik een hooimadam, vind het zelf wel fijn omdat je dan het eten kookt,kort, (in de winter vooral bijv. hachee) en het er daarna langzaam in gaart. (zonder heel de tijd stroom te gebruiken) of bijv. stoofpeertjes. Gebruik hem bijv. ook wekelijks voor een grote pan soep, klaarmaken, en dan een hele middag er in.
  werkt echt heel goed. groetjes Jacomien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Jacomien, Ja, dat is ook nog een optie! Kan je er ook een curry of dergelijke in maken? Bedankt voor je aanvulling!

   Verwijderen
  2. Hoi, tja dat maak ik eigenlijk nooit, je zou op de website kunnen kijken daar staan ook wel wat filmpjes en recepten groetjes Jacomien

   Verwijderen
 4. Thanks for sharing our printables! Your post inspired me ;) So many ideas out there and it is very enjoyable once you dig in! Happy homemaking ~ JES :)

  BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.