maandag 7 juli 2014

Vakantie is...


Vakantie. Dat was....


  ruimte,
De grootste Europese waterval binnen een stad  bekijken, inclusief watermolen,


buitenspelen en genieten van lekker blote-voeten-en-korte-broeken-weer,


voor het eerst in de kabelbaan (voor zoon dan - met glimlach van oor tot oor)een 'kapot kasteel' bekijken (ruine van Saarburg) en tijdens de hele vakantie in een deuk liggen vanwege ons slechte Duits en alle versprekingen die we hadden en de imitaties die we gaven,

 
een geconstrueerde Romeinse villa (villa Borg) bezichtigen op een uitgestrekt terrein op hetzelfde grondplan van de villa die hier gestaan heeft,

 

met vloerverwarming, 


 
Wat is een tuin in de zomer toch heerlijk: de geur van rozen, het kletterende water...die Romeinen waren zo vreemd nog niet. Als ik de schoonheid, de ruimte en het licht van dit Romeinse landgoed vergelijk met een kasteel uit de Middeleeuwen met de donkere kamers, overwarmde tochtende vertrekken, alle gebouwen op een kluitje gebouwd, dan begrijp ik wel waarom er lange tijd gesproken werd van 'donkere Middeleeuwen'. Dat even tussendoor. Nu verder met 'vakantie is....'


de slaapbanken in de villa uitproberen en je (niet op foto) verkleden als Romein, een Romeinse keuken bekijken, maar nog veel leuker: Romeins lunchen! 


 Met eten bereid volgens authentieke Romeinse recepten, rechtstreeks uit de tijd waarin Jezus leefde. Hoe bijzonder is dat! Dat je dan per ongeluk dikke lagen wit koud varkensvet op je Romeinse brood smeert omdat je niet weet wat je eet, dat neem je dan maar voor lief, lol. Hier het dessert van gebakken Romeins brood met een saus van honing, melk, witte wijn,en peper. Op de planning om thuis eens een poging te ondernemen om dit in iets minder vette mate na te maken. Heerlijk en super bijzonder, vooral door het gebruik van de peper. 

 Gods prachtige natuur in de tuinen zien, inclusief de moestuin (Prachtig toch met die kamille vooraan? Je zou het moeten ruiken! De kruiden tijdens de lunch kwamen allemaal rechtstreeks uit de tuin en zoonlief kreeg kersen uit de boomgaard.)


en geen enkel cultureel bezoek te lang laten duren! Zo lang het leuk is te rennen, proeven, buggy te duwen, verkleden, bekijken en nieuwsgierige vragen te stellen, konden we al die leuke culturele dingen doen die we op vakanties met z'n tweetjes ook altijd deden. Alleen nu op een nog leukere (want hoe meer zielen, hoe meer vreugd), soms iets vluchtiger manier (geen ellenlange beschrijvingen op bordjes lezen, vergeet het maar!) En met de dag erna of diezelfde avond een bezoekje aan de speeltuin of het zwembad, zodat er ook een zekere balans is. Vakantie was voor ons verder....
 waterballongevechten!!! Waar we overigens steeds bedrevener in werden. Op het laatst werd de hele 'tuin' bezaaid met verstopte en niet verstopte ballonnen en werd er serieus afgeteld tot de strijd begon :-)

 

een dagje in de grote stad, met koffie-break...

en een dagje in het grote bos,

met alle ontdekkingen van dien,


en het zoeken  van sporen en o ja, we ontdekten dat alles spannend en bijzonder wordt als je er 'ridder', 'piraten' of 'geheime' voor zegt. Probeer maar (een combi werkt nog beter): 'het bospad' of 'het geheime ridderpad' / 'de boomstammen' of ' de ridderboomstammen, voor het ridderkasteel'. Mijn zoon zou zeggen: 'wat een lol!'


Vakantie is ook....buiten je koffie drinken, haken, iets lekkers erbij, geplukte bloempjes van het grasveld erbij en de geur van datzelfde grasveld opsnuiven terwijl de vogels over je heenscheren,


en om de spanning er in te houden met 34 km/u door de bochten van een rodelbaan scheuren met je zoon voorop, afvliegende hoofddeksels, je been er uit zwiepend, je met je vrije hand vastklemmend aan een zijkant die er eigenlijk niet is en er later achterkomen dat er niet alléén een rem en een ga-stand was, maar ook een soort tussensnelheid....ahum...uitkiep-gevaarlijk was het!
en een roofvogelshow bezoeken. Voor vet coole jongens en meiden die met lachende verwondering, fascinatie, ontzag naar deze grootste dieren keken.  Kijk die zeearend eens die op nog geen armbreedte van ons gezicht zijn hapje zat op te peuzelen. te verslinden.


En ja, wat die wasberen, minivarkens, hennen en hanen en stokstaartjes er deden, wisten wij ook niet. Maar leuk om naar te kijken waren ze wel. Vooral in zo'n natuurlijke omgeving!


 En weer verder haken.  Het schiet al lekker op :-)


...locaties wisselen. We waren op verschillende locaties. Het tweede oord was niet op een berg maar aan een groot meer gelegen. Iets Hollandser aandoend, maar ook op een eigen manier mooi. De uitgestrektheid van een meer heeft zeker charme, maar als ik moest kiezen tussen de ganzen van een meer of de eenkoorntjes in een bos, of de uitgestrektheid van water of de kronkeligheid van een bospad, ga ik toch voor bos denk ik. Maar wij kregen van beide werelden wat. Niet verkeerd.

 
En toen...tada...


...kasteel Elzt, waar ik persoonlijk flink naar uitgekeken had. Het was zeker anderhalf jaar dat we een kasteel van binnen hadden gezien, het mocht tijd worden! En nu samen met zoon. Ben zo trots op hem dat hij tijdens de -niet al te lange- rondleiding fluisterstil kon blijven! Daarna in de kasteelwinkel een mooi houten zwaard uitgezocht. Opeens kregen de kastelen uit tekenfilms en boekjes een heel 'echt' karakter. Zelf ook weer van alles geleerd. Hoeveel kastelen je ook bezoekt er zijn altijd weer eigenaardigheden, details of plaatsgebonden verhalen die het bezoek extra interessant maken. Zo leerde ik dat een beeld van een nar in de kamer voor 'opheid van spreken' staat en de roos boven de deur (hier in ieder geval dan) als 'zwijgroos' bekend stond, een teken dat hier geheime besprekingen werden gehouden.Vakantie is ook...een 'mannen-dagje' doen... vliegtuigen kijken, naar vliegtuigen klimmen en in helikopters zitten. Iets wat ik alleen nooit zou doen, maar samen met mijn mannen toch onverwachts leuk was.


Dit was de zaal met oude toestellen, ze gingen terug tot 1903 en de Eerste Wereldoorlog. Er was ook een buitenterrein. Veel indruk maakte ook een toestel dat waarschijnlijk is gebruikt bij de landing in Normandie (D Day). Om in zo'n 'ruim' te zitten waar die mannen, jongens soms nog, op elkaar gepakt hun laatste minuten aan het tellen waren... dat maakte toch wel idnruk. Die informatie stond overigens nergens te lezen, mijn man was onze gids en maakte het net even dat extra beetje interessant. Wat voor mij een hele hoop vliegtuigen bij elkaar waren, werd door hem zo waar tot leven gebracht.


De Porta Nigra bezoeken in Trier, misschien al wel voor de vijfde of zesde keer in mijn leven, maar deze keer had ik zelf vanuit de reisgidsen een rondwandeling samengesteld. Van daaruit gidste ik ons door de stad met bij elk bouwwerk zo'n 2, 3 zinnen met bijzonderheden. Zo zagen we in deze poort de toren waar een kluizenaar had gewoond, zochten we naar de gebeitelde 'graffiti' en data van de Romeinse bouwlieden, zagen we resten van de nu verwijderde dubbelkerk in de poort en viel ons opeens het klooster naast de poort op, dat gebouwd werd nadat de kluizenaar was gestorven. Zo leuk om opeens met andere ogen te kijken!


In deze oude domkerk, bracht zoonlief een heleboel glimlachen op het gezicht van mensen.  En nee, ik ben niet Rooms Katholiek, en nee, ik geloof niet dat je een kaarsje moet branden om door God gehoord te worden (ik weet niet eens of katholieke gelovigen dat wel zo geloven) maar toch hebben we een kaarsje aangestoken. Voor de Afrika-mamma van onze zoon. Het was een mooi kort ritueel waar hij voor open stond op dat moment. Een door God gezegend moment in de tijd dat we als ouders in ieder geval niet snel zullen vergeten. Met een actieve handeling voor zoonlief. Lieve Afrika-mamma....altijd in ons hart.


Iets heel anders. Modern haast. De troonzaal van keizer Constantijn. Eens helemaal wit/grijs geplamuurd met rode kozijnen waarop gouden ranken geschilderd waren. Zo oud en toch - het lijkt wel als nieuw!


 
Eén van mijn grootste happy-momenten: ergens midden in een mooie historische stad te zijn en dan een prachtig stadspark te treffen, met speeltuin! Het contrast. De rust in de drukte. Het groen van de natuur tegenover de stenen van het stadspaleis en de beelden in de tuin.  De sfeer en het karaker van beide. Ik houd van stadsparken! 


Romeins badencomplex, nooit afgebouwd, bloedheet, geen wonder dat ze hier wilden zwemmen...helaas de keizer (Constantein) vertrok voortijdig naar Constantinopel en liet ene bouwput achter. Wel een mooie bouwput. Maar ietsie te heet voor ons doen, gauw weer verder!


Naar het schijnt een van de mooiste roccoco fonteinen ter wereld. (Je weet wel die stijl die nog drukker in dan barok)En dan nog iets bijzonders... ter afwisseling een dagje zwemmen. Maar dit bad was wel heel bijzonder: een natuurbad. Met groen water door de algen op de bodem. Toch was het water zelf glashelder. En heerlijk geurend. Even slikken, even wennen aan die glibberige algen. Maar dan, na de eerste plons toch wel heel erg lekker! Het water werd gezuiverd door vijvers naast het bad die vol staan met waterplanten en zo dus een soort watertuin met zuivering vormen. Heel bijzonder. En dan die glijbaan met als achtergrond een bosrijke heuvel. Uniek.


En dat was het einde van onze vakantie van huis. We hebben genoten. Heerlijk om onze eerste lange vakantie samen te vieren. Hoewel ons tempo misschien -ondanks onze goede bedoelingen en ingebouwde rust- toch iets te hoog lag. Na de vakantie is het nu even heerlijk uitrusten (en nagenieten) van de vakantie, haha, herkenbaar?

4 opmerkingen:

 1. Hoi wat een geweldige blog!
  En dat tempo wat te hoog ligt is zeker herkenbaar :)
  Hier ook altijd te hoog, maar aan de andere kant... je bent ergens en je wilt wat zien toch...
  Wij hopen dit jaar ook naar Duitsland te gaan, naar het zwarte woud... ohhh kan bijna niet wachten...maar duurt toch nog even ;)
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om zo jullie vakantie zo een beetje mee te maken in woord en beeld! Wat een geweldig gaaf kasteel zeg!!! Ja en wat Ilse zegt herken ik ook wel, als je er bent, wil je toch niet alleen maar relaxt in je stoel zitten, maar ook wel wat doen en zien, en toch is dat ook juist ontspanning, er 'moet' niets, je bent in een andere omgeving, en als het weer een beetje mee zit kan je zoveel dingen doen en zien. En daarna... nagenieten met de foto's ;-)
  En met kinderen is het toch altijd verschillend vind ik; de ene dag hebben ze meer energie dan de andere dag, het is de kunst om daar op het juiste moment en op de juiste manier op in te spelen, vind ik zelf. Dat gaat meestal goed, maar niet altijd he, zeker als je meerdere kinderen hebt, toch geeft dat niet hoor, vind ik. Zo is het leven gewoon.
  Echt prachtige foto hoor, gaaf dat je er zoveel deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's, heerlijk er lekker even helemaal samen uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijke post zeg! Ik heb mee genoten!
  Haha hier was het ook uitrusten na de vakantie., (vooral van de laatste lange reis dagen.)
  Lekker nagenieten nu!
  Goede zondag,
  Lieve groeten Marike

  BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.