zondag 13 april 2014

Ridder Quilt & Voorbereidingen op Pasen


I'm dreaming of.... 
.... een nieuwe quilt.
Voor zoon.


Zoon wordt groot. Ik probeerde nog een meer peuterachtig thema voor zijn kamer te introduceren: boerderijthema met dieren en tractors, een rode schuur met zo'n mooi wit Andreaskruis erop. Okee, he-le-maal niet interessant natuurlijk. Zelfs niet als de tractor rood was, zijn lievelingskleur. Ridders zijn gewoon veel stoerder! En dat vond ik natuurlijk ook wel, alleen die dieren en schattige landelijke taferelen zouden hem nog eventjes klein, echt peuter houden. Ridders zijn voor kleuters en grote jongens.


 Maar wat een kansen biedt zo'n kamertje. Ik kwam een mooie print tegen van een ridder met een Bijbeltekst over moedig zijn en het juiste doen. Als ik aan karakterkwaliteiten denk die bij zo'n thema aansluiten, denk ik direct aan 'moed, weerbaarheid, loyaliteit (aan de Koning), rechtvaardigheid, doorzettingsvermogen, kunnen winnen en verliezen, strijdbaar voor het goede' om maar wat te noemen. Zodra we het over een karakterkwaliteit hebben, kunnen we in de toekomst gemakkelijk refereren aan ridders. Daarnaast kon ik met het kleurenpalet dat ik in mijn hoofd had, prima uit de voeten in zijn kamer. Zelf zijn wij als ouders helemaal gek op geschiedenis, dus ridders en kastelen...kom maar op! Nu is zoon 'gedwongen' om met ons op sleeptouw te moeten naar allerlei kastelen op vakantie, lol, hij zal nog spijt krijgen van zijn keuze ;-) Maar nee hoor, ik zag al een hele leuke speeltuin in ridderstijl bij een kasteel dat we graag een keer bezoeken, dus het komt vast goed. Ook leuk vind ik dat hij het thema nog helemaal kan verkennen, dat hij nog maar aan het begin van een avontuur staat. Hij kan er nog zoveel over leren en nog jaren door. Hij weet nu net dat een ridder 'stoer' is, op een paard rijdt, een zwaard heeft en in een kasteel woont....al het andere moet hij nog ontdekken. Geweldig, ik ben misschien wel een beetje jaloers op hem :-) (Plus op basisscholen wordt nu vaak met thema's van dagelijks leven gewerkt omdat ze daar ook op getoetst worden, dus een beetje fantasie in onze thuishaven kan geen kwaad)


En...het was even denken: hoe kan ik een quilt maken voor een ridderkamer? Past dat er wel bij? Maar gelukkig bood Pinterest uitkomst. Op dit blog: http://maureencracknellhandmade.blogspot.nl/2014/01/a-princess-castle-quilt.html vond ik onderstaande quilt.
Ik heb dit ontwerp bijna helemaal overgenomen, alleen heb ik kantelen in het midden toegevoegd i.p.v. een puntdak en een wapen in het midden om het meer jongensachtig te maken. En uiteraard veranderde ik de kleuren in een meer jongensachtig kleurenpalet.

A Princess Castle Quilt

Bron: http://maureencracknellhandmade.blogspot.nl/2014/01/a-princess-castle-quilt.html 

Ik verdiepte me in de wereld van jelly rolls, charm packs en fat quarters en meer bijzondere quilttermen (pakketjes met voorgeknipte vierkante stofjes) en bestelde een charm pack met stofjes in grasgroen, koningsblauw, hemelsblauw, licht oranje en geel en mat rood. Ik moet nog wel wat bij kopen maar ik kom er een eind mee. Er zaten ook heel veel mooie bloemetjes stofjes bij maar die heb ik er uitgehaald voor mijn stoere vent. Zo'n pakketje is aanzienlijk goedkoper dan losse stofjes bestellen (ten minste als je een beetje kieskeurig bent qua stijl/ smaak/ etc.).


Ik moest mijn oorspronkelijke ontwerp wel iets aanpassen, iets meer opdelen in vlakken. Een torendak bestaan nu bijv. uit twee driehoeken i.p.v. een. Dat komt omdat de vierkantjes met de zoom eraf maar ongeveer 10 cm meten. Het was heerlijk om in een vrij uurtje even te schuiven en wisselen met de kleurtjes en ruwweg de bovenste contouren van de torens te maken.
 En de overige vierkantjes (zonder de bloemetjes vierkanten).


Uiteraard hóeft zo'n themakamer helemaal niet, maar ik vind het zelf zoooo leuk. Ik kan er mijn creativiteit en fantasie helemaal in kwijt en als ik zoonlief dan lekker mee op sleeptouw kan nemen en hem laat zien dat ik moeite en liefde en enthousiasme wil stoppen in iets persoonlijks voor op zijn kamer, dan is dat voor mij ook een manier van liefhebben. Liefhebben kent meerdere vormen toch? En het laat hem ook zien dat je soms lang moet werken om iets moois te maken en dat niet alles in het leven kant en klaar uit de winkel hoeft te komen.  Nou ja, zo kan ik nog wel een tijdje door moraliseren ;-) maar hier laat ik het maar bij. Sowieso zal zijn kamer niet in een klap klaar zijn, maar week tot week meer tot een ridderkamer worden. Ik heb ook een plan om een mooie donkerblauwe kasteelklamboe te kopen en de vlakken te versieren met ridderachtige strijkapplicaties of zelf gemaakte decoraties (wapen, zwaard, helm) van vilt. 

Inspiratie:


Strijkapplicatie Piraat 
Bron: http://www.nicolekidsart.nl/a-23532008/strijkapplicaties/strijkapplicatie-piraat/

Proverbs 18:10 And my favorite song by Kutless! Annnnnd David Murphy's walkup song...Texas Rangers fan till I die!

Bron: http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/1f/a7/71/1fa771731672401f7f7e7d8c365b37ed.jpg


Bron: http://www.boefjesfabriek.nl/a-25683072/speelgoed/houten-schild-kruis/
Houten schild kruis

Muurstickers e.d. zijn ook leuk om 'schilderijtjes' meer te maken of op andere manieren mee te decoreren:

Kasteel Ridder muursticker 

Vincelot - Muurstickers - Ridders 

Om een beetje een indruk te geven :-) Ik heb me lekker uitgeleefd op Pinterest. Eerst mijn ideaalkamer bedacht en toen op zoek gegaan hoe ik bepaalde onderdelen budget vriendelijker  kon uitvoeren. Zo is er een ridderklamboe van meer dan 120 euro (!!), maar ik ben van plan een 'gewone' donkerblauwe klamboe van nog geen 30 euro om te toveren tot een ridderklamboe. Uiteraard het effect zal anders, niet hetzelfde zijn, maar ik denk dat ik wel iets kan maken wat net zo goed zal werken voor ons voor zoveel minder geld, dat ik er vast veel voldoening bij zal voelen.

Anyway...zondag is een beetje mijn blogdagje geworden. Na tijd voor God en om tot rust te komen, blijft er eindelijk tijd over om te schrijven. En de zin.  Deze week was een drukke week waarin ik zakken en zakken en nog méér zakken huisraad heb uitgezocht. Er waren 10 zakken textiel/ kleding en dito aantal zakken vuilnis bij om weg te doen. Daarnaast nog een auto volgeladen met spulletjes voor de Koningsdag rommelmarkt van onze kerk. En nog een auto halfvol met afval voor de stort. Daarnaast bloemetjes en planten gekocht en geplant, boekenkast boven gevuld met boeken die verspreid lagen door het hele huis, alle kasten boven leeggehaald en uitgezocht, papier uitgezocht en wat al niet meer... Kortom: het was een beetje druk. (Understatement)

Maar wat een voldoening om zo lekker te 'ontrommelen'. Het voelt alsof ons huis een stuk lichter is en je, je veel gemakkelijker kan bewegen in huis. De kasten puilen niet meer uit, maar hebben zelfs lege ruimtes. Volgende week staat schoonmaken op het programma en de keuken ontrommelen. 

Maar vandaag was het rustdag. In de kerk was er een speciale dienst over sociale media zoals facebook, twitter e.d. Er was een heel goed toneelstuk neergezet door theatergroep Vogelvrij. Daarin werden zowel de positieve als de negatieve kanten van sociale media heel duidelijk uitgebeeld, duidelijker dan je met woorden kan uitleggen eigenlijk. Vooral de strijd die de sociale media voerden om je mee te trekken en geen ruimte en tijd te geven om Gods brief (de Bijbel) te lezen, was schitterend verbeeld. Ik herkende me er zo in. Afgelopen week was dat voor mij ook best realiteit. Ik heb voor deze komende week (Goede Week) besloten een weekje zonder facebook te gaan en met Gods hulp echt Zijn Woord te bestuderen. Ik heb de App van de tablet gehaald zodat ik ook geen rode cijfertjes meer zie van binnenkomende berichtjes. Een week om me voor te bereiden op Pasen.

Ter voorbereiding op Pasen enkele fotootjes van onze zoon die Palm Pasen naspeelt. We hebben er op gelet dat hij dit op een eerbiedige manier doet, hoewel er toch soms wel een glimlach om mijn mond speelt om zijn opmerkingen. Maar er wordt niet gesprongen met de pop die Jezus verbeeld of gek gedaan. Dat mag hij met een andere knuffel doen :-) Peuters leren door rollenspelen en nadoen. Dus werd het verhaal door zoon zelf zo exact als hij kon nagespeeld, inclusief kleding op de grond leggen voor de ezel, Hosanna-geroep, en het opnoemen van zinnen die hij in de verhalen gehoord heeft van thuis en de peuterspeelzaal. Echt, wij zijn zo dankbaar met een christelijke peuterspeelzaal! 's Ochtends voor kerktijd hebben we nog een paastak geknipt. Een vrij simpel knutselwerkje waar je vooral voor moet kunnen knippen. En denk nu niet dat ik elke zondagochtend voor kerktijd al druk aan het knutselen bent (ik hang ook vaak genoeg  nog even met rode oogjes op de bank naast zoon met moeite wakker te worden en een gesprek gaande te houden), want dat zou ver naast de waarheid zitten. Maar vanochtend had ik gewoon even de energie. 'Bijbelidee' (als je dat intypt op youtube) had een mooie afspeellijst met liedjes en verhaaltjes over Pasen en dat is voor jongere kinderen ook heel erg leuk!


De Paastafel staat een beetje vol, maar het zij zo. Het is niet in eerste instantie als een decoratieve tafel bedoeld al is het altijd leuk als dingen samenvallen. De boeken staan vandaag open bij de geschiedenis van Jezus'intocht in Jeruzalem, zoals voorzegd door de profeet op een ezel. Met Goede Vrijdag gaat de steen voor het graf en op Paasmorgen mag deze weer weg. Als ik tijd heb wil ik met Goede Vrijdag met zoon een doornenkroon kleien (strengen klei in een rondje leggen) en er tandenstokers/ stokjes in prikken als 'dorens'. Voor Stille Zaterdag weet ik verder geen invulling, behalve naar het graf te wijzen waar de steen voor ligt. Op donderdagavond vóór Goede Vrijdag zou ik iets met het eten kunnen doen (omdat op die avond Jezus het avondmaal vierde/ Pesach vierde) of een knutselwerkje wat ik vond met drie kruisen. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Wel weet ik dat je met een kind (aan wie je alles voor de eerste keer probeert uit te leggen) je wel heel anders bewust met Pasen bezig bent, en eigenlijk ook de hele dag door. Zoon is in een heel ontvankelijke, leergierige periode (3, bijna 4 jaar oud) en wat heb je dan een mogelijkheden om het zaad van het Evangelie te zaaien! 

Bron: http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/5f/a3/42/5fa342dc8fccf7f91db6247101dd190a.jpg


Een 'jas' neeleggen voor de Here Jezus op de ezel. Een secuur werkje. 


Ik weet niet of ik vóór Pasen nog tijd heb om te bloggen, dus voor het geval dat niet zo is: allemaal hele goede, feestelijke, gezegende Paasdagen. Door Hem zijn wij overwinnaars, zelfs meer dan dat:

'Want in dit alles zijn wij meer dan overwinnaars, door Hem die ons heeft liefgehad.' Romeinen 8:37
(deze tekst is ook gemakkelijk met gebaren aan peuters te leren)

Hartelijke groeten,

Annemieke

4 opmerkingen:

 1. I can't wait to see your finished quilt. What a fun idea. And castle field trips, that is something I would be interested in! A favorite Christian picture book about a knight keeping himself pure is "The Squire and the Scroll" by Jennie Bishop. Maybe they have it in Dutch? Love, JES

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verwijder deze reactie gerust als je hem las... 't Viel me op dat je tegen je keus geen naam te noemen in lijkt te gaan? Bewust of even veranderen?
  W.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel W. Het was iets wat er tussendoor geslopen was en ik heb het nu aangepast. Fijn dat je het even onder mijn aandacht bracht. Groetjes, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zo'n ridderquilt en met veel liefde gemaakt!! Ik moest gelijk denken aan de tekst over de wapenrusting in Efeze. Die zou je er mooi bij aan kunnen leren ;-) Het ziet er zo gezellig uit bij je in huis. Zo jammer dat ik zover weg woon, anders kwam ik gezellig koffie drinken bij je hoor en dan zou je mij vast wat handwerktechnieken kunnen leren, haha. Maar wie weet hoe God onze wegen leidt...

  Groetjes weer en liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.