vrijdag 20 december 2013

Genieten

Wat een mooie tijd is dit toch! Graag delen we wat fotootjes van de afgelopen dagen. Van de mooie momenten die we samen hebben beleefd. Het is fijn dat we de eerste winter samen niet extreem druk zijn. Zoon gaat nog niet naar school, andere dingen konden we een weekje eerder dan in de drukke Kerstweek plannen, dus op zich hebben we tijd genoeg om te genieten van het goede wat God ons geeft. Op één drukke, iets minder leuke dag na is het vooral genieten. Bijvoorbeeld van kleien met home made klei met pepermunt geur, mmm....

Het recept en het idee van de klei komt van hier. In plaats van cream of tartar heb ik 2 zakjes bakpoeder gebruikt. http://www.theidearoom.net/2011/12/how-to-make-play-doughpeppermint.html
                                                                                         Op die ene een beetje te volle, drukke en chaotische dag, hebben we in ieder geval wel tientallen lekkere, kleine koekjes gebakken. En die zijn er nog steeds :-) En het glazuur op basis van monchou ook, mmm.... Lekker om te eten en te delen. 

En op de glitter na, allemaal eetbare producten, dus geen probleem als er via de vingertjes iets in de mond belandt. Uitermate geschikt voor de (hele) kleine kinderen. 

Coole sneeuwpop, eigen design van zoon, met hazelnootogen.;-)


En na het nepeten, cadeautjes maken. En deze vond ik op Pinterest, de J van Jezus en omgekeerd de staf van de herders:
Ook zijn we super blij dat we maandag naar Schiphol mogen om lieve mensen welkom thuis te heten die met hun zoon (uit een niet nader te noemen Afrikaans land) na lange, lange tijd weer in Nederland komen, net op tijd voor Kerst. Zo blij voor ze! En mooi meegenomen, een super dagje uit als gezin. Hopelijk houdt zoon het vol tot 's avonds :-)


 Alle lampjes van de kroonluchter begaven het deze week één voor één en telkens vergaten we nieuwe te kopen. Dan merk je pas dat het echt al tussen 16.00 en 17.00 uur donker wordt...gelukkig hadden we nog een olielamp en kerstboomlichtjes :-) We wachten dus letterlijk en figuurlijk op het nieuwe licht - lol. Herinnering aan mezelf: morgen echt aan denken om lampjes te kopen! Maar bovenstaand beeld heeft ook wel wat, toch?

En ik zag exact dezelfde lamp bij dr. Bramwell...zeker de Hema-lampen van die tijd :-)
Bramwell. Before Dr. Quinn, there was Dr. Bramwell.
En wat doe je overdag in de Adventstijd wanneer zoon nog niet naar school of peuterspeelzaal gaat? Juist, een kerststal knutselen.
We hebben er echt een hele ochtend aan gewerkt samen. We begonnen na het ontbijt en eindigden tussen de middag. Tussendoor heb ik zoon nog gevraagd of hij niet moe werd van het knutselen, maar hij is een echte knutsel-fanaat. En de persoonlijke aandacht, een op een, zal ook wel meewerken ;-) Pas op het eind nam hij een break om met mamma's hoge hakkenschoenen door de kamer te klossen. Genieten toch? 's Avonds was hij beretrots op onze creatie en moest pappa alles bekijken. Het leuke is dat op deze manier de kerstgeschiedenis weer helemaal anders aan bod komt. Naast het vertellen, praten en zingen over Kerst is zoon nu echt met zijn handen aan de slag gegaan. De wijze mannen zitten opeens veel beter in zijn hoofd en hij weet feilloos wie de meest belangrijke persoon van allemaal is in de stal: het kindje Jezus! Seth wilde ook echt Jezus zelf inkleuren en maken :-) Terwijl we samen knutselden, nadachten hoe we bepaalde dingen moesten maken, enzovoorts, waren we de hele tijd met de inhoud van het Kerstfeest bezig. Ik vond het een prachtige en heel opbouwende ervaring!


Speelgoeddieren in 2 groepen leggen: dieren die in de stal zouden kunnen staan, die in de tijd van Jezus in het land van Jezus leefden en andere dieren. 


De papieren poppen kwamen van deze website: http://madebyjoel.com/2013/12/paper-city-nativity-scene-joyfully-expanded.html
Ik heb ze wel groter gemaakt om in verhouding te staan tot de dieren. (Eerst het pdf vergroten, dan printscreen maken, die in Word plakken en vervolgens bijsnijden en nog meer vergroten of verkleinen, net wat je wilt.)\'2 duimen in de lucht'


Het eerste vuurwerk is alweer gesignaleerd.

Voor de komende dagen niet zoveel zelf maak-dingen meer in de planning. Alleen een taart voor Kerst en misschien een popcorn-cranberrie-slinger, maar dat kan ook ná Kerst. (zie hier) Foto van blog waarna verwijzing in de link hierboven staat.
 Rond deze tijd hoop ik ook nieuwe haakgaren in te slaan, dus nog iets leuks om naar uit te kijken. Nou, de olielamp staat weer aan, tijd om te stoppen. Ik weet niet of ik voor Kerst nog terugkom, dus alvast een fijne verjaardag van onze Here Jezus Christus gewenst! Fijne feestdagen allemaal,

Annemieke

zondag 15 december 2013

Doorbrekend lichtVandaag hoorden wij in de kerk over de kleuren die bij de zondagen in het kerkelijk jaar horen. Nee, haak nu niet direct af als je denkt dat dit lichtzinnig gedoe is... Het is niet per se iets modernistisch om met kleuren bepaalde gedachten uit te drukken. Zo zie je de kleur wit in de Bijbel vaak voor komen om aan te geven dat we door Christus als gereinigd worden gezien (witter als sneeuw) en zo zijn er meerdere Bijbelgedeelten die kleuren symbolisch weergeven (Ik ga in het zwart vanwege mijn's vijands onderdrukking is een hele bekende).

Bij ons leefde de combi kleur+zondag eigenlijk ook niet zo heel erg, maar toch vond ik het mooi om de achtergrond hiervan te horen, juist in de dagen van Advent waarin de kleuren echt een duidelijke symbolische waarde hebben. Zoals vandaag: de kleur van de zondag was licht paars of roze. Hieromheen zijn de zondagen donker paars. Waarom? Omdat donker paas staat voor inkeer, boete doening, bezinning over de tijd waarin Christus nog verwacht wordt, de reden waarom Jezus naar de aarde moest komen en zoveel moest lijden en vul maar aan met je eigen bezinningen hieromtrent. Maar op deze zondag mag alvast iets van het Licht doorschijnen. Wit en donkerpaars gemengd wordt... juist licht paars. Maria en Jozef gaan onderweg naar Bethlehem, de stad van David. De oproep klinkt om je te verblijden in de verwachting van Jezus de Messias. De tekst die daarbij hoort is Filipenzen 4:4 Laat de Heer uw vreugde blijven. Ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd! 

Volgende week zondag staat dan juist weer de inkeer centraal, de laatste zondag voor we gedenken dat de Heiland geboren werd en daarbij denken we vooral aan onze zonden en die van de hele wereld waardoor het nodig was dat Hij op aarde kwam. Het komt dan heel dichtbij en naast het verheugen is er ook plek voor berouw, dat het nodig was en wordt de nadruk gelegd op het verlangen, het hunkeren naar de komst van de Messias. Het gaat dan over zonde, droefheid en een juk waarvan je bevrijd wilt worden. Zie hier en hier voor meer informatie over de specifieke Adventszondagen zoals ze vanouds gevierd worden. Thuis

Ook hier in huis brak het licht steeds meer door. Het was kaarsjesavond in de stad. We maakten zeep-tekeningen over Kerst op spiegels huis. Ik las een boek van Francine Rivers over Maria (echt een aanrader, juist in deze tijd). De lichtjes werden in huis gehaald met de kerstboom. Boven de kerstboom prijkt een grote ster: de ster van David. We hebben Seth geleerd waarom er een ster staat en geen andere piek. Zo'n gesprekje tussen vader en zoon gaat inmiddels bijvoorbeeld zo:

Wat staat er boven op de boom?
S: Een ster.
Waarom? Wat is dat voor een ster?
S: De ster van David.
Waarom heet dat de ster van David, wat had de Here God aan David beloofd?
S: Dat een kindje geboren werd.
En hoe heette dat kindje?
S: Jezus.
Ja, want dat had God beloofd he? En wat je beloofd...
S: moet je doen. 
Want beloofd is...
S: Beloofd is beloofd!
Ja, en God doet altijd wat Hij beloofd, want wat had hij beloofd?
S: Jezus! 
En die ster stond ook boven de stal waarin het kindje werd geboren. Want hoe heette dat kindje ook alweer?
S: de Here God/ Here Jezus (we zijn nu meerdere namen aan het leren, zoals Messias / Redder etc.)


Ik ben me er van bewust dat het een vraag en  antwoord-spel is en niet zozeer een 'echt' gesprek. Maar op deze manier proberen wij toch op jonge leeftijd al met memoriseren van belangrijke feiten uit Gods geschiedenis met ons, aan de slag te gaan. En direct de link te leggen tussen Oude en Nieuwe Testament om de beloften en de vervulling daarvan te laten zien en aan te geven dat God betrouwbaar is. Ook vinden we hierdoor weer nieuwe aanknopingspunten, want nu de ster van David bekend is kan ook het begrip 'stad van David' ( Bethlehem) meer landen. Die stad komt weer terug op de plaatjes van de Adventskalender en in de Bijbeltekst die we samen leren en die we op een mooi papier hebben geknutseld (laatste foto's). Vandaar ook een ster op die plaat :-)

Toen we onze zoon nog verwachtten was het ons grote verlangen het Evangelie door te geven aan ons eigen kind en nu God ons in staat stelt om dit met vallen en opstaan te doen (echt dat vallen is er ook bij, zo hebben we het memoriseren van teksten alweer een tijdje laten liggen in de drukke Sinterklaastijd)... zijn we ontzettend dankbaar dat Hij ons zo zegent en ons in wil zetten om de zaadjes van geloof te zaaien. Om in Kersttermen te spreken: ere zij God!

N.B. Inmiddels houdt onze zoon ons zelf scherp op de alom aanwezige kerststerren en hun betekenis. Staat hij midden in de drogist zegt hij vrolijk tegen de kassamedewerkster: Kijk een ster, de ster van David!! :-)


 Verder nog een paar fotootjes van het opknappen van een kerstkerkje met glitterzand en lijm. Alweer jaren geleden door manlief gemaakt en nu dus toe aan een opknapbeurt. Verder cranberries in een vaasje water, een kat achter de sluier, een versierde kinderkamer (want zoonlief vindt kerstballen, kerstbomen en alles wat bling-bling en glitter en lichtjes heeft, helemaal  ge-wel-dig), een kijkje binnenin onze kerk op een doordeweekse open dag, kaarsjesavond in de stad waar wij wonen, het bezoek aan een andere grote kerk op die dag en gewoon leuke sfeerfotootjes.

Goede 'oplichtende' dagen gewenst allemaal,

Annemieke  Baby's first...

Ik loop al wat vooruit op de periode na Kerst, maar toen ik deze schapen op de markt zag moest ik denken aan Bijbelteksten als deze waarin Jezus met een lam wordt vergeleken: Joh 1:29 De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei: Zie het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt!  en Jesaja 53:7 Toen betaling geëist werd, werd Híj verdrukt, maar Hij deed Zijn mond niet open. Als een lam werd Hij ter slachting geleid; als een schaap dat stom is voor zijn scheerders, zo deed Hij Zijn mond niet open.