donderdag 27 juni 2013

Iets te vieren

Deze week hadden we ons tinnen jubileum, jaja, nooit geweten dat er zoiets bestaat maar onze overbuurvrouw wist het zo te benoemen. De voorpret bestond uit plannen maken voor de dag, cakejes bakken, 's avonds laat bij wijze van verrassing het huis versieren, Apple Dumplings naar Duggar recept bakken en ontbijtje klaarzetten. En het inrichten van een dierentuin-tafel toen we eenmaal besloten hadden dat we naar de dierentuin zouden gaan als gezin. Aan oppas zijn we nog niet begonnen, dus vandaar een gezinsuitje. Wat veel om dankbaar voor te zijn. God heeft ons in 10 jaar tijd bijzonder gezegend. Op de dag zelf was het prachtig zonnig.

De dag(en) ervoor: 


 


En op de dag zelf:

's Ochtends thuis en 's middags naar de dierentuin.
Prachtige bloemen van mijn man.

         Deze week ook een bezoekje gebracht aan een heel grote tweedehands winkel die spullen verkoopt voor het goede doel. Jaren geleden was ik er al eens geweest, maar nu dus weer een soort van herontdekt. Ik vond er stofjes, iets voor ons allemaal en onder andere een oud boekje over puddingen en een oude Tupperware puddingvorm. Boekje en vorm waren samen een euro :-)
Daarnaast een klein, romantisch boekje met gedichten van Tennyson met toelichtingen en illustraties. Een pareltje!
 
 

En als laatste nog een klein filmpje. Rond minuut 4 komt een heel mooie gedeelte over het prijzen van je kinderen. Sinds we zoonlief hebben, bekijk ik de afleveringen van 19 Kids and Counting met een heel andere blik, moet ik zeggen. Dit stukje motiveerde mij echt om hier weer vol mee aan de slag te gaan!vrijdag 21 juni 2013

Creatief met thee - Creative with tea

Just my cup of tea...Mint tea from the garden - Mintthee uit de tuin


We had a kettle; we let it leak:
Our not repairing made it worse.
We haven't had any tea for a week...
The bottom is out of the Universe.
~Rudyard Kipling

:-)


 We hadden een ketel; we lieten hem lekken:
Ons niet repareren maakte het erger.
We hadden een week lang geen thee
De bodem viel onder het Universum vandaan.
~Rudyard Kipling 

:-)


Om een creatief leven te leiden, 
moeten we onze angst 
om het verkeerd te doen 
verliezen.

 
Dus aan de slag maar weer ... Beginnend met een handleiding en hopelijk resulterend in zelf bedachte andere bloemetjes.
 So, I started something again...Beginning with an instruction en hopefully resulting in flowers which I hope to create myself.


Viooltjes van vilt - Handmade Flowers  A beautiful blog full of tutorials (step by step workshops and tutorials for beginners - and others- in use of your sewing machine,  quilting, sewing, crocheting, etc.): http://bymiek.blogspot.nl/

Een prachtig blog vol handige tutorials (stap voor stap workshops en tutorials voor beginners - en anderen- in het gebruik van je naaimachine, quilten, naaien, haken, etc.): http://bymiek.blogspot.nl/ 

 
 
O' peppermint tea —
two delights per sip
as steamy hot as passion
cool as a wintry lake dip
~Terri Guillemets

zondag 16 juni 2013

Veel van alles of van alles watReisafstand  < 20 meter 

Toen we in februari hoorden dat we naar Zuid-Afrika gingen en we nog midden in de kou, zonder zaaigoed binnen zaten...toen  had ik nooit gedacht dat ik alsnog zou kunnen zaaien wanneer we terug kwamen. Dan zou het al te warm zijn en wij te druk... Gelukkig liep het toch anders. Eén voordeel van de lange kou in het voorjaar was dat ik niet het gevoel had achter te lopen en ik niet met een achterstand op de natuur hoefde te beginnen. Dus aten we dit weekeinde voor het eerst verse sla met kruidendressing en radijsjes van het dakterras. Ook de eerste aardbei (van overwinterde plantjes van vorig jaar) werd verorberd: groot, rood en smakelijk!Het is de bedoeling dat de sla weer teruggroeit vanaf de kroon.
 


Salie in bloei op de achterplaats.
 Onder: salie, Oost-Indische kers, tijm.
 


 Onder nog meer kruiden: citroenmint, chocolademint, knoflook-bieslook, peterselie.


Alles werd gewassen en heel fijn geknipt. Met (Griekse)  yoghurt, mayonaise, een beetje suiker, limoensap (azijn kan ook), peper en zout en een blender werd er een lekkere, kruidige dressing van gemaakt.De sla ging in een eenvoudige hand bediende sla centrifuge. Een super klusje voor kinderen om bij te helpen :-)


De verse radijsjes


 De salade: verschillende soorten sla, kruidendressing, plakjes milde radijs, stukjes dadel en geroosterde walnoten.Zoete geuren

Geurende, groenblijvende kamperfoelie Henry. Is dat niet mooi? Het blad ziet er ook bijzonder uit: harder, gladder en dikker. Ik hoop dat de plant aan gaat slaan in de ruime bak en mooi over de schutting van wilgentakken gaat groeien.

 
Over geuren gesproken...Cornbread... letterlijk vertaald is dat maisbrood. In de boeken van het kleine huis op de prairie, kom je dat nogal eens tegen. In mijn naiviteit dacht ik vroeger dat het dan om een maisbrood ging zoals dat bij ons in de supermarkt ligt. Nou, niet dus. Via allerlei blogs en Pinterest werd me uiteindelijk wel duidelijk dat het om een uniek soort brood-cake-achtig product ging. En het is me ook duidelijk waarom de pioniers dit aten terwijl ze met hun huifkar op weg waren. Het is super snel klaar en erg smakelijk en voedzaam. Het 'brood' hoeft niet te rijzen. Bovendien maak je het o.a. van een maisproduct (in dit recept polenta), een landbouwproduct dat goed voorradig was in de VS. Een supersnelle en smakelijk brood, beter dan het oude brood dat ik een uurtje geleden ontdekte en waar ik absoluut geen zin in had voor morgen :-) Het recept vond ik hier: http://bnkweightlossjourney.blogspot.nl/2010/11/polenta-cornbrread.html. De oventemperatuur is 220 graden celcius. Bij mij hoefde het maar 20 minuten tot het goudbruin was.


Het recept spreekt over een keukenmachine, maar een gewone garde werkt net zo goed. Met de gulden regel: eerst droge ingedrienten mixen, dan de vloeibare erbij.


 
Kleine projectjes

Wat betreft het maken van nieuwe projecten met stof....heb ik besloten mij vooral op kleine, behapbare projecten te richten voorlopig. Voor in huis of reparaties of aanpassingen aan kleding, gemakkelijke patronen voor kleding, dingen waar ik mee vertrouwd ben... Dit was iets wat ik in een dagje kon doen: een gemakkelijk kussenhoesje voor de bank buiten en 2 sierrandjes voor het kussen van de bank.
De oude hoes boven, de nieuwe onder.
 Groot project

Een groot project was (is) de aanpak van het dakterras en achterplaats. Dit weekeinde weer een paar grote stappen verder gekomen. Het dakterras, dat op het zuiden ligt, krijgt een soort overkapping/ halfschaduw van ruw gezaagde planken met bast er nog aan. Als het helemaal af is, moet het een beetje een veranda-stijl gaan ademen. De roos helpt al een handje door langs de nog onbeschilderde steunpalen omhoog te klimmen en heerlijke geuren te verspreiden. Ondertussen blijven we de roos overigens behandelen met anti-luis middel waar ik pas over blogde. Het werkt goed, maar je moet het wel telkens blijven herhalen, is onze ervaring. In ieder geval, kunnen we binnenkort met schilderen beginnen en de laatste planken gaan op het dakterras. Nog even...
Ondertussen groeit een van de mini pompoen goed in de pot. De andere in een zinken teil doet het beduidend minder. Misschien meer uit de zon zetten.


Dagboek

Ik ben begonnen te lezen in een oud dagboek van een homesteader uit 1880. De grootmoeder van de blogster had een dagboek bijgehouden in de tijd dat ze vier jaar als pioniersvrouw door Amerika trok. In de jaren '30 typte ze het zelf uit en later werd het door haar kleindochter dus online gezet, zodat het nu voor iedereen te lezen is. De link is: http://jondolar.hubpages.com/hub/1880s-Homesteaders-DiaryKleine Huis op de prairie in Kansas (boven) met het kleine beeldje van het herderinnetje. Bron van de foto: hier.  Daaronder typische prairiejurken.

Bellenblaasmiddel

Dit zelfgemaakte bellenblaasmiddel werkt prima. Ik heb het overgenomen van het blog van Marjolein. Erg eenvoudig te maken.


Tjah, dit was weer echt een van alles wat blogje. Goede week allemaal!