woensdag 27 maart 2013

Mijn kracht


2 Kor. 12:9: Maar Hij heeft tegen mij gezegd: Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht. Daarom zal ik veel liever roemen in mijn zwakheden, opdat de kracht van Christus in mij komt wonen. 
 
 
Vandaag ben ik dankbaar voor:
- de prachtige rode rozen die voor me op tafel staan.
- het rustige moment, hier even alleen op de bank.
- de kussen die ik van mijn zoon kreeg, toen hij voor het eerst zelf kusjes ging uitdelen.
- de enthousiaste uitroepen naar 'mamma' of 'pappa' als hij een van ons weer ziet na even naar het toilet/ naar de winkel te zijn geweest.
- de lach die mijn mannen op mij gezicht kunnen brengen als we al helemaal onze eigen humor aan het opbouwen zijn. Als zoonlief koppig de zin weigert af te maken 'Jij bent pappa's grooooote.....' (jongen). En pappa voor de lol 'sinaasappel' zei om te kijken of zoon dit wel wil nazeggen en uiteraard dat wilde hij wel...Dus nu is Seth onze grote 'sssinaassssappel!!!' :-P
- eerlijke mensen om me heen die zeggen dat hun huishouden ook helemaal stilstaat in de eerste weken na adoptie...gisteravond met een opgeruimd huis, zag ik dat nog niet zo in, maar vandaag ben ik dankbaar voor dit stukje informatie :-)
- ons eigen huis, dat we hier thuis mogen zijn en dat dit ook het huis van onze zoon mag worden, dat hij het al blij herkend als we weer terug zijn van boodschapjes doen etc. Fijn om te zien.
- koekjes die halfgaar gebakken zijn, maar wel met mijn lieve zoon gemaakt.
- de uitdagingen die we tegenkomen in de opvoeding, omdat dit betekent dat we een kind hebben toevertrouwd gekregen om op te voeden.
- voor mooie voorjaarsbloemen in de keuken.
- bovenstaande Bijbeltekst die zo'n beetje mijn lijfspreuk is geworden. Hoe vaak ik dat in Zuid-Afrika al niet bedacht had, ook toen ik letterlijk ziek van spanning was bij de ontmoeting en de rechtszaak... en nu dus weer, nu we beide ziek zijn en weinig slaap hebben gehad.
- voor bemoedigende spreuken, blogs e.d. o.a. via Pinterest. Bijv. "God roept niet de bekwamen, maar Hij maakt hen die Hij roept bekwaam."  (Bijv. deze teksten:  http://www.beforethecross.com/scripture/scripture-on-strength/ )

Bron onderste foto via http://pinterest.com/citycountrygirl/lente/

Okee, dit had net zo goed een klaagblog kunnen worden of een onrealistisch-alleen-maar-blijde-dingen-blog...maar uiteindelijk werd het er dus iets tussenin. "Tel je zegeningen", zegt dat oude lied. Nou, zelfs in uitdagingen, moeheid en ziek zijn, is er nog zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik moest mijzelf daar alleen aan herinneren. Misschien herkenbaar?
Onze zoon heeft net zo'n sterke wil als zijn mamma ook al komt hij niet uit mijn buik, wel uit mijn hart. En wat kan mijn hart soms sterk zijn als het voor of tegen iets gaat. Dat kan een grote sterkte en kracht zijn, maar ook een groot obstakel. Wat was het vandaag bijna onmogelijk voor onze kleine vent om 'sorry' te zeggen... Maar -God dank-  is het hem toch gelukt! En het IS ook moeilijk. Wat vind ik dat zelf ook verschrikkelijk lastig. Daarom...hoe eerder geleerd.. en hoe vaker voorgedaan.... We zijn trots op onze zoon en we houden van hem, zoveel...wat hij ook doet, dat proberen we hem ook telkens te zeggen! Hij is onze grote jongen (of zoals hij zelf graag zegt 'sinaasappel'): hij is lief, slim en belangrijk (The Help:-)  En hij geeft de liefste kusjes van de hele wereld!!

 

Bron onderste foto via: http://pinterest.com/citycountrygirl/lente/

Hopelijk komt de lente vlug. Dat scheelt voor een hoop mensen veel gezondheidsklachten, denk ik, inclusief ons gezinnetje. Lekker buiten fietsen, naar de kinderboerderij, wandelen en buiten spelen, geen keelpijn en verkoudheden...heerlijk. Met de zon achter glas lijkt het er al bijna op. Wie weet...na de Pasen...

 
En dat geldt ook voor de gedachte dat het mooie lenteweer ooit zal komen :-) 
(Hebr.11:1, Bron vh plaatje via http://pinterest.com/citycountrygirl/lente/)

maandag 25 maart 2013

Update Rag Rug & Paasweek

Update rag rug: het eerste begin is er! Gelukkig gaat het haken (als je de stofrepen eenmaal hebt) supersnel. Want veel tijd heb ik nog niet over ;-)Verder hebben we vandaag schoon gemaakt. We wilden heel graag Seth hierin betrekken om hem zo jong mogelijk te leren dat een ander helpen leuk kan zijn. Maar dat 'helpen' is vooral symbolisch ;-) Eén moment niet gekeken en de droge handdoek lag onder in de emmer water en de vloer was een meter in de rondte kleddernat, haha. Maar Seth voelde zich supergroot, zo goed als hij mamma en pappa hielp. Ook had hij samen met zijn pappa een mooie bos rode rozen  ( en een witte voor het nieuwe jaar) voor mamma gekocht, want het is mijn verjaardag vandaag.  Een hele bijzondere. Zonder visite en dergelijke (vanwege de hechtingsperiode) maar wel met mijn super lieve mannen en ontbijt op bed, bloemen, taart en cadeautjes en 'happy birthday'.De hele middag staat hier al youtube op met liedjes (en verhalen) van Pasen. 
(kids pasen)

En dan direct een oproepje: wie weet er leuke betekenisvolle Paasactiviteiten om met peuters te doen? Ik vind het best lastig. Als je niet eens weet wat dood en levend is e.d. hoe kan je dan ook maar iets begrijpen van Pasen? En we zitten qua taal nog vrij basaal. Aan de andere kant...je hoeft ook nog niet alles te begrijpen om toch met de Paasgeschiedenis bezig te zijn en daarbij een basis te krijgen waarop later weer verder gebouwd kan worden. Ik heb vorig jaar 'Opstandingsbroodjes' gemaakt op school, alleen lust onze zoon geen zoet...dus we kunnen het proberen, maar ik denk dat hij er niet veel om zal geven. het is echt even zoeken...vandaag wilde ik een 'palmtak' (palmpasen) knutselen, maar daar had Seth geen zin in. Nou ja, forceren helpt ook niet, maar als iemand nog andere ideeen heeft, dan hoor ik het graag! Misschien zit er iets tussen waardoor we op een leuke, crea manier Gods geschiedenis kunnen overdragen.

Hartelijke groeten,

Annemieke

donderdag 21 maart 2013

Rag Rug en Duggar Dinner

Sneller dan ik dacht kan ik de dingen die ik leuk vind om te doen, integreren in ons leven met onze zoon. Seth is vandaag precies 25 dagen bij ons.Van de week met pappa het kippenhok uitgemest. Hij was helemaal niet bang voor de kippen! En de kat went ook al. Soms durft hij de kat zelfs te aaien... Rijst voeren...geen probleem.


Vandaag hebben we lekker gezwommen en bij die ene grote bekende Amerikaanse fastfoodketen gegeten. Met uitzicht op de rotonde naar de snelweg. Niks landelijks aan, maar mijn kleine man genoot! En daar waren we erg blij mee want inmiddels is ook wel duidelijk dat het soms best wennen is voor onze kleine man.


Op weg naar huis was Seth al snel in dromenland en ondertussen slaapt hij alweer zowat 2 uur lang op de bank. Tijd genoeg dus om de nieuwste aflevering van '19 Kids and Counting' (Duggar Family) te kijken die net weer gestart is in Amerika. Daarna een verwoede poging gedaan om dat ene blog weer terug te vinden waarop ik het idee had gevonden om een ragrug (restjeskleed/ voddenkleed) te maken. Uiteindelijk vond ik het weer terug en nu weet ik hoe ik de repen stof aan elkaar kan knopen tot een grote bol. Ik heb zelfs al een beginnetje kunnen maken. Mijn bedoeling is om een grote rag rug voor Seth's kamer te maken.

Hier komt mijn inspiratie vandaan:


 Met behulp van dit filmpje kon ik bollen stof-wol maken:


 En dit is mijn start:

Gisteren 'Tater Tot Casserole' van de Duggars gegeten en extra gemaakt voor de vriezer. Je-weet-wel (als je de serie gevolgd hebt, tenminste) dat gerecht dat ze al vanaf de eerste aflevering klaarmaken en al een paar keer uitgelegd hebben. Ik heb het een tijdje geleden al aangepast naar een Nederlandse versie. Toen was het een hele klus om uit te zoeken wat nu eigenlijk 'tater tots' zijn....aardappelkroketjes dus :-) Normaal gesproken houd ik erg van koken 'from scratch', dus vanaf de basis, dat is dit helemaal niet...maar toch wel erg lekker en gemakkelijk (en goedkoop) om met een grote groep van te eten. Voordat we naar Zuid-Afrika vertrokken heb ik het ook voor de familie gemaakt. Omdat wij andere merken soep e.d. hebben dan in Amerika, moest ik het wat aanpassen. Dit is mijn recept geworden:

- 1 blik champignonsoep (bijv. lidl)
-1 blik kippensoep (bijv. lidl)
- 1 zak aardappelkroketjes (bijv. lidl)
- 500 gram gehakt of tartaar (op de foto's zie je dat ik 300 gram heb voor 2 schotels, maar dat was wat weinig)
- 3 uien
- peper, zout, beetje nootmuskaat
 - (light) kookroom

Lekker met gekookte sperzieboontjes!

De oven is voorverwarmd op 180 graden celcius.
Eerst bak ik de uien, daarna gaat het gehakt en de peper, zout, nootmuskaat erbij.Het gehaktmengsel gaat in de ovenschalen.Daarbovenop komt de champignonsoep.Daarbovenop de kippensoep, ziet er nog niet al te smakelijk uit ;-)


Je kan zelf kiezen of je de soep wilt zeven of niet (of voor de helft).


Ik was deze keer de room vergeten, maar als je wel kookroom hebt, dan is dit de stap om deze er doorheen te roeren. Wel zo lekker! Sowieso de soepensaus even door elkaar roeren van boven.


Nu de aardappelkroketjes erbij doen. Nog extra soep toevoegen en de aardappelkroketjes goed onder de saus drukken. Het is de bedoeling dat ze onder de saus liggen, dit kon nog net, maar het mag best iets meer onder saus staan.Dan ongeveer een uur in de oven op 180 graden celcius. Halverwege even afdekken met bakpapier of folie, dat is vooral belangrijk als de saus niet zo dik bovenop de aardappelkroketjes ligt, dus naar eigen inzicht doen.
En dan ben je klaar en kan je de Duggar-smaak ook proberen!

woensdag 20 maart 2013

Thuis!

Heerlijk, we zijn thuis!! Wat hebben we thuis gemist. En wat is vrijheid toch onbetaalbaar. Vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer we willen. Geen dubbele tralies en sloten voor al je ramen en deuren, geen autoritjes die je moet reserveren, maar vrij uitzicht, auto en fiets bij de hand en de mogelijkheid om op elk moment van de dag buiten te zijn. We zijn erg dankbaar voor deze dingen waarvan we eerder niet eens het besef hadden dat ze zo belangrijk waren.
Wel is het erg koud voor ons :-) Arme Seth, voor hem zal het nog wel kouder voelen. Net als veel Nederlanders hopen we op warmer weer. Maar we zijn eigenlijk al gezegend geweest met een 'break'. De winterperiode voelt voor ons niet zo lang als voor anderen, denk ik. We hebben immer 3,5 week heerlijk weer gehad? Ook de natuur was in Zuid-Afrika imposanter. Het was herfst en zelfs in dat jaargetijde bloeide er nog van alles. 

 
 

 Het mooie is, dat we een potje rode aarde meegenomen hebben. Zo bijzonder om dat in deze context terug te zien! Ook hebben we een mooie veer (van een parelhoender denk ik) uit het dierenpark meegenomen en de beroemde grote dennenappel (dennenbol in het Afrikaans). Wat moest onze gids lachen toen ze onze Nederlandse benaming hoorde.
De aankomst op Schiphol verliep fantastisch. Seth had goed geslapen in het vliegtuig en ook het koffie drinken ging goed. Seth heeft niet een keer gehuild en kon zelfs wat rondrennen. Het was super om de familie te zien en Seth te laten zien. Wat een mooie cadeaus waren er voor Seth! De aankomst thuis was ook heel verrassend en overweldigend met een versierd huis (buren), taart (zelf gemaakt door overbuurvrouw), een stapel kaarten, pakje uit Amerika, bloemen (vriendinnen), schoon kippenhok.... Het was haast teveel om te beseffen dat er zoveel mensen zijn die blij met ons zijn!
Slapen, eten, drinken gaat allemaal uitstekend. Vandaag merken we wel dat de tranen heel snel komen, dat was na onze 'verhuizing' (van guesthouse) in Zuid-Afrika ook na een paar dagen. Hopelijk kunnen we hem er met geduld en troosten doorheen loodsen. Vader en zoon zijn nu op de fiets (met fietsstoeltje) naar de stad toe. Even tijd voor koffie en blog. Want zo in het begin voel je, je voor 95 - 99 % moeder en daarna ook nog Annemieke (mijn zus verwoorde het zo en ik herkende dat helemaal). Uiteraard zal dat na verloop van tijd anders moeten groeien, maar deze tijd is gewoon heel intensief en alles draait om onze knappe knul.


Gisteren tijdens zo'n zelfde momentje gauw een halve citroen gepakt en wat honing erop gedaan. 


5 Minuten in laten werken en zo een maskertje genomen. Het voelde heerlijk, je huid wordt net zo strak gespannen als bij een maskertje uit de winkel en als er iets op je lippen lekt, smaakt het nog lekker ook ;-)


Doel is: reinigen en vocht inbrengen.

Hier kwam het idee vandaan: http://www.aboverubies.net/search/label/Domestically%20Divine%20Link-UpDaarnaast kreeg ik nog een tip van mijn zus over meer bedekte (modest) zwemkleding. Ik had hier eerder over geblogd en kreeg toen best wat reacties. Uiteraard ben ik het briefje kwijt waarop ik de merknaam had geschreven...ben alles kwijt nu...
Maar dit is een voorbeeldje. Ik hoop binnenkort eens op google verder te zoeken. Voor wie niet uit Amerika kan/ wil bestellen, is het fijn om te weten dat er nu ook opties in Nederland zijn. Ik weet nog wel de zaak waar het vandaan komt: Pink. Misschien dat je via 'zwemkleding' en 'pink' verder geholpen kunt worden. 

Deze rok is ook te dragen als jurk en erg leuk voor op het strand. De band is gemaakt van 80% polyamide en 20% elastan en de rest van deze jurk/rok is van 100% polyester. Het is een echt lang model, valt niet al te ruim. Je hebt ook modellen met polka dots etc.

Fijn om weer eens lekker te bloggen op deze locatie! Hartelijke groeten,

Annemieke

dinsdag 12 maart 2013

Afrikaanse natuur

Allereerst wil ik zeggen dat ik echt geroerd ben door de reacties op mijn vorige blog. Heel hartelijk dank. Dat jullie zo meeleven zeg!

Graag deel ik een paar fotootjes van de prachtige Afrikaanse natuur. Een ding dat ons al direct opviel is dat alles hier zo groot is. Echt groot. Kijk bijvoorbeeld naar deze dennenappel, naast eentje die een meer Nederlands formaat heeft.


Daarnaast zijn we twee dagen in respectievelijk een park en een park/natuurreservaat geweest. Dat was echt bijzonder! We hebben leeuwen, zebra's, allerlei soorten bokken, wilde honden, giraffen, enz. gezien in een meer natuurlijke omgeving. Nog niet helemaal in het wild, maar wel heel anders dan in een dierentuin. met de prachtige Afrikaanse heuvels erachter en daarboven grote wolkenpartijen. Daarbij heerlijke temperaturen... Wow, we zijn echt dankbaar dat we dit hebben kunnen doen. Seth kan het nu echt aan, hij begint te zien dat -ook al zijn we met andere mensen op stap- wij zijn pappa en mamma zijn en bij hem blijven. Gisteren kon hij zelfs hand in hand lopen met een ander Nederlands geadopteerd kindje dat hier met zijn ouders in Zuid-Afrika op vakantie is. Prachtig om te zien hoe Seth zich al langzaam uitstrekt naar buiten <3
 
En daarom kan dit niet in Nederland... nadat eerst mijn paardenstaart aan de beurt was, had de baby-leeuw het op mijn rok voorzien :-)Die wilde honden in het tweede park waren een beetje weird/ zielig. Ze waren verslaafd aan de uitlaatgassen van auto's die langskwamen. Ze lagen al aan de kant van de weg te wachten... Ze lopen achter de uitlaat aan : (

 


Zie je, hoe de leeuwen wegvallen in het gras? Onze gids vertelde over de trekkers (pioniers in Zuid-Afrika) die compleet overvallen werden door leeuwen, wilde honden en andere beesten. Je kan het je goed voorstellen. Dit zijn nog witte leeuwen, die iets meer opvallen. De bruine leeuwen zie je helemaal niet meer terug in het gras.


Prachtig is Gods schepping!

Psalm 8

Voor de koorleider. Op de wijs van De Gatitische. Een psalm van David.

HEER, onze Heer,
hoe machtig is uw naam
op heel de aarde.

U die aan de hemel uw luister toont –
met de stemmen van kinderen en zuigelingen
bouwt u een macht op tegen uw vijanden
om hun wraak en verzet te breken.

Zie ik de hemel, het werk van uw vingers,
de maan en de sterren door u daar bevestigd,
wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt,
het mensenkind dat u naar hem omziet?

U hebt hem bijna een god gemaakt,
hem gekroond met glans en glorie,
hem toevertrouwd het werk van uw handen
en alles aan zijn voeten gelegd:

schapen, geiten, al het vee,
en ook de dieren van het veld,
de vogels aan de hemel, de vissen in de zee
en alles wat trekt over de wegen der zeeën.

10 HEER, onze Heer,
hoe machtig is uw naam
op heel de aarde. 
 
 

En nog een grappige voor het einde van dit blogje (even raden wat deze kinderen te eten krijgen in lunchtijd?):

 
Trouwens, we beseffen heel goed dat we het beste van het land zien hier. We weten van de armoede en we zien de bedelaars op de weg. Het wringt soms echt. Het land is aan de ene kant zo Westers en de andere kant zo Afrikaans. Soms probeer je heel klein iets te doen, vaak sluit je, je ogen. Het is niet wat Jezus zou doen, denk ik, en dat is soms moeilijk te verdragen voor mezelf. Maar we zijn hier voor Seth en we proberen ook te genieten van zijn land, zodat we hem dat weer door kunnen geven. Het blijft soms een beetje botsen in je hoofd...