vrijdag 25 januari 2013

Voorraad, pindarotsjes en muizen

Voorraad, heb ik dat eigenlijk wel nodig? Ik las vandaag een blog waarin deze vraag opeens op me af kwam. Na deze week denk ik toch van wel. Niet zozeer voor een humanitaire ramp of ingesneeuwd raken of...nou ja, al die dingen die je in het buitenland vaak hoort. Maar gewoon voor als ik een weekje ziek ben. Wat is het dan handig dat je 'er niet uit hoeft'. En sommige mensen maken een voorraad voor het geval het gezinsinkomen weg valt. Is het niet een tikje arrogant van mijzelf als ik denk dat ons dat niet zou kunnen gebeuren? Op zich is er geen enkele aanleiding om te verwachten dat dit kan, maar we leven van Gods genade....




Het moet vast een fijn idee zijn om een kast vol blikken groenten en een grote hoeveelheid aardappelen, rijst en pasta te hebben voor het geval dat... Maar ik moet zeggen, dat ik niet zou weten waar ik het zou moeten laten!! Nou ja, in ieder geval iets om verder over na te denken. En voorraad voor een weekje ziek, dat lukt al aardig. Alleen wat blikjes/ potten groenten en ik zit al goed :-)

Van de week weer vlees gehaal bij De Veerstalhoeve, zulke vriendelijke, eerlijke mensen zijn dat toch. Ze zijn echt trots op wat ze doen, in alle bescheidenheid en ze kunnen je over van alles informeren, zonder dat je het idee hebt dat ze je lastig vinden. Mooi is dat!

Lena is ondertussen haar oerinstincten nieuw leven aan het inblazen. We hebben muizen in het kippenhok. Ze heeft er al twee te pakken gekregen. Een onsmakelijk gebeuren en wij gaa ons er dan natuurlijk ook nog mee bemoeien, want ik wil aan de ene kant van de muizen af en aan de andere kant kan ik geen dierenleed aanzien... Dus als de kat er mee gaat spelen, roep ik manlief paniekerig erbij om te zorgen dat Lena de muis snel opeet of om 'm zelf dood te maken. Nou, dan doet Eize alsof de muis afgepakt gaat worden en dan is de lol van het spel er wel af en zorgt Lena ervoor dat het in één keer afgelopen is met de muis (ik zal de details besparen) en kunnen wij weer opgelucht ademhalen :-) Haha, ik ben echt zo'n softie!



O, nog een heerlijk receptje voor een weekendje met gasten of gewoon lekker voor jezelf: pindarotsjes. Kort gezegd: puur of melk chocolade in een pan op heel alag vuur laten smelten, direct ongezouten pinda's erbij doen (op gevoel, op gevoel...) even goed doorroeren, klontjes op bakpapier leggen, af laten koelen in de koelkast. Klaar! Variaties: gedroogde banaan (heerlijk!), amandelen, hazelnoten, marshmallows, etc. De overige pinda's werden door een dure mix zonder pinda's van de markt gemengd, zodat we een lekkere grote zak hadden.














woensdag 23 januari 2013

Meer sneeuwachtige ideeen

Geveld door keelontsteking, was ik vandaag op zoek naar snoepjes om op te zuigen. En hoewel ik een zoetekauw kan zijn, snoep ik niet veel echte snoep. Niets in huis dus. Manlief is thuis, dus ik zou hem kunnen vragen wat te halen, maar ik wilde het liefst zo snel mogelijk iets hebben. Mijn keel doet echt erg zeer. Ik had al appel met kaneel, honing en citroensap gegeten, maar nu was het tijd voor snoep! Nu was ik net het Kleine Huis  'De lange winter' aan het lezen toen ik even pauzeerde om op Pinterest te kijken en deze website weer vond:http://girlsguidetobutter.com/2010/02/maple-taffy-the-pioneer-treat/.


Foto:  http://girlsguidetobutter.com/2010/02/maple-taffy-the-pioneer-treat/

 Dat was de oplossing: sneeuwsnoep maken van stroop!

Als Nederlandse had ik natuurlijk geen Maple Sirup op voorraad maar wel genoeg Hollandse schenkstroop. Ik vroeg mijn man een beetje schone sneeuw in een bakblik te scheppen en vervolgens kookte ik een beetje stroop. Ik had geen room, dus deed ik er scheutje voor scheutje wat magere melk en zo'n 5 gram boter bij. Ik heb het op gevoel ingekookt (dat gaat heeeeel snel, mijn advies: pak een ruime pan en loop er niet bij weg) en telkens een drupje op de sneeuw of op een bordje gelegd om te kijken hoe het hard werd.


 Uiteindelijk lukte het!! Okee, een beetje in één stuk, maar een volgende keer lukt het vast weer en dan kunnen de puntjes wel op de i gezet worden. Volgens mij worden deze stroopsnoepjes in het eerste boek van Het Kleine Huis beschreven als de familie nog in de bossen woont.


 Een paar dingen zijn belangrijk:
  • Het kan heel heet worden, let dus op!
  • Loop er niet bij weg, het kookt snel.
  • Maak kleine hoeveelheden, het is bedoeld om direct op te eten, hoe langer je wacht hoe zachter het wordt. Je kan het dan nog wel in kleine bolletjes rollen, dan is het nog wel lekker.
  • Met zo'n 5 minuutjes klaar!


Daarnaast heb ik nog gebruik gemaakt van de sneeuw om kussentjes te reinigen. Een nachtje buiten in de sneeuw en nu zijn ze aan het ontdooien boven de gootsteen.




Ik vind dat de tijd echt snel gaat in het nieuwe jaar, het is gewoon alweer eind januari. Ik heb een aardig begin aan mijn Jaarjournaal gemaakt. Hieronder wat plaatjes en ideetjes. Er zullen vast grotere tekenwonders zijn, maar ook mindere. Wat dat betreft is Januari een mooie maand: het begin van het journaal, hoe vaker je tekent, hoe beter je er in wordt, dus er is nog zo heerlijk veel ruimte voor groei aan het begin van het jaar :-)
 



Het lijkt me ook leuk om gedurende dit jaar steeds te wisselen van materialen (schaduwen, dieren tekenen, perspectief etc.) en  technieken (ik heb dit weekend aquarel potloden gekocht). Wat dat betreft is het blog dat ik in het eerste bericht van het jaarjournaal noemde ook echt een inspiratiebron.





Verder nog iemand actief met het Jaarjournaal? Hoe vergaat het? Wat voor een soort onderwerpen kwamen naar voren en was het tekenen te doen?

 



 
En als laatste nog een receptje voor (magere) apple crumble in 10 minuten (1 persoon):
  1. rasp 1 appel
  2. Voeg 10 gram (bruine/ riet) suiker toe en kaneel naar smaak
  3. Bak de appel in een koekenpan in 5 gram roomboter tot de suiker is gekarameliseerd
  4. Doe in een kom en verkruimel er een (eigengemaakt?) havermoutkoekje over



dinsdag 22 januari 2013

Sneeuw -ijs ~ Icecream of snow



Eigenlijk, eigenlijk....zou ik overdag niet meer bloggen (had ik afgesproken met mijzelf)....maar ja, de sneeuwt smelt vandaag als...nou ja, sneeuw voor de zon. En voor wie nog iets leuks met deze sneeuw wil doen, voor het allemaal gesmolten is, is het wel nodig dat ik dit vandaag blog. Zo snel mogelijk. Nu dus. Ik kan nu eenmaal niets anders, overmacht heet dat toch? :-)




Er lag hier gisteren nog een aardig pak sneeuw. Het mooie van zo'n dik pak is, dat het heel schoon is. Gisteren dus de schone laag opgepakt met mijn handen en er sneeuw-ijs van gemaakt (onderop is het misschien vies).


Je kan het op veel verschillende manieren doen: eerst slagroom kloppen met suiker, vanillesmaak toevoegen (siroop/ essence/ aroma/ suiker) en dan de sneeuw er door scheppen. Dat schijnt ook met zoete, gecondenseerde melk en vanille te kunnen.




Variaties zijn: frambozen toevoegen en pureren. (Je krijgt echt een soort sorbetijs).


Yoghurt toevoegen.



Citroenrasp.


En dan je tanden laten bevriezen... :-P




 Bij een smoothie in plaats van ijsblokjes, verse sneeuw doen. IJSKOUD!!! lol - Heerlijk!





En dit is de museumhaven bij ons in de buurt en ons huisje. Prachtig zoals de sneeuw over het ijs woei. Het was voor je gevoel wel erg koud, dus we zijn maar even geweest. Ik geniet echt van dit weer. Het is zo lekker licht voor de tijd van het jaar en binnen lijkt het extra gezellig me die witte wereld buiten. Wat heeft de Schepper dat toch prachtig bedacht! 
 
 





donderdag 17 januari 2013

Winterse schoonheid



Vier ganzen onderweg. De hemel winters, de kleuren ijzig. Prachtig. En gewoon vanaf ons dakterras. Schoonheid is (bijna) overal te vinden. En als je goed kijkt dan is de hemel niet blauw en de sneeuw niet wit, maar schittert alles van kleur in pastel en zilver. 

Op zoek naar winterse schoonheid heb ik de afgelopen dagen wat foto's genomen. Daarbij Winterse muziek van Vivaldi.  Winterse muziek en foto's. Geniet ervan!


 















Advies is als sneeuw. Hoe zachter het valt, des te langer blijft het liggen en des te dieper wordt het in het brein gegrift.

Samuel Taylor Colridge