zondag 15 december 2013

Doorbrekend lichtVandaag hoorden wij in de kerk over de kleuren die bij de zondagen in het kerkelijk jaar horen. Nee, haak nu niet direct af als je denkt dat dit lichtzinnig gedoe is... Het is niet per se iets modernistisch om met kleuren bepaalde gedachten uit te drukken. Zo zie je de kleur wit in de Bijbel vaak voor komen om aan te geven dat we door Christus als gereinigd worden gezien (witter als sneeuw) en zo zijn er meerdere Bijbelgedeelten die kleuren symbolisch weergeven (Ik ga in het zwart vanwege mijn's vijands onderdrukking is een hele bekende).

Bij ons leefde de combi kleur+zondag eigenlijk ook niet zo heel erg, maar toch vond ik het mooi om de achtergrond hiervan te horen, juist in de dagen van Advent waarin de kleuren echt een duidelijke symbolische waarde hebben. Zoals vandaag: de kleur van de zondag was licht paars of roze. Hieromheen zijn de zondagen donker paars. Waarom? Omdat donker paas staat voor inkeer, boete doening, bezinning over de tijd waarin Christus nog verwacht wordt, de reden waarom Jezus naar de aarde moest komen en zoveel moest lijden en vul maar aan met je eigen bezinningen hieromtrent. Maar op deze zondag mag alvast iets van het Licht doorschijnen. Wit en donkerpaars gemengd wordt... juist licht paars. Maria en Jozef gaan onderweg naar Bethlehem, de stad van David. De oproep klinkt om je te verblijden in de verwachting van Jezus de Messias. De tekst die daarbij hoort is Filipenzen 4:4 Laat de Heer uw vreugde blijven. Ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd! 

Volgende week zondag staat dan juist weer de inkeer centraal, de laatste zondag voor we gedenken dat de Heiland geboren werd en daarbij denken we vooral aan onze zonden en die van de hele wereld waardoor het nodig was dat Hij op aarde kwam. Het komt dan heel dichtbij en naast het verheugen is er ook plek voor berouw, dat het nodig was en wordt de nadruk gelegd op het verlangen, het hunkeren naar de komst van de Messias. Het gaat dan over zonde, droefheid en een juk waarvan je bevrijd wilt worden. Zie hier en hier voor meer informatie over de specifieke Adventszondagen zoals ze vanouds gevierd worden. Thuis

Ook hier in huis brak het licht steeds meer door. Het was kaarsjesavond in de stad. We maakten zeep-tekeningen over Kerst op spiegels huis. Ik las een boek van Francine Rivers over Maria (echt een aanrader, juist in deze tijd). De lichtjes werden in huis gehaald met de kerstboom. Boven de kerstboom prijkt een grote ster: de ster van David. We hebben Seth geleerd waarom er een ster staat en geen andere piek. Zo'n gesprekje tussen vader en zoon gaat inmiddels bijvoorbeeld zo:

Wat staat er boven op de boom?
S: Een ster.
Waarom? Wat is dat voor een ster?
S: De ster van David.
Waarom heet dat de ster van David, wat had de Here God aan David beloofd?
S: Dat een kindje geboren werd.
En hoe heette dat kindje?
S: Jezus.
Ja, want dat had God beloofd he? En wat je beloofd...
S: moet je doen. 
Want beloofd is...
S: Beloofd is beloofd!
Ja, en God doet altijd wat Hij beloofd, want wat had hij beloofd?
S: Jezus! 
En die ster stond ook boven de stal waarin het kindje werd geboren. Want hoe heette dat kindje ook alweer?
S: de Here God/ Here Jezus (we zijn nu meerdere namen aan het leren, zoals Messias / Redder etc.)


Ik ben me er van bewust dat het een vraag en  antwoord-spel is en niet zozeer een 'echt' gesprek. Maar op deze manier proberen wij toch op jonge leeftijd al met memoriseren van belangrijke feiten uit Gods geschiedenis met ons, aan de slag te gaan. En direct de link te leggen tussen Oude en Nieuwe Testament om de beloften en de vervulling daarvan te laten zien en aan te geven dat God betrouwbaar is. Ook vinden we hierdoor weer nieuwe aanknopingspunten, want nu de ster van David bekend is kan ook het begrip 'stad van David' ( Bethlehem) meer landen. Die stad komt weer terug op de plaatjes van de Adventskalender en in de Bijbeltekst die we samen leren en die we op een mooi papier hebben geknutseld (laatste foto's). Vandaar ook een ster op die plaat :-)

Toen we onze zoon nog verwachtten was het ons grote verlangen het Evangelie door te geven aan ons eigen kind en nu God ons in staat stelt om dit met vallen en opstaan te doen (echt dat vallen is er ook bij, zo hebben we het memoriseren van teksten alweer een tijdje laten liggen in de drukke Sinterklaastijd)... zijn we ontzettend dankbaar dat Hij ons zo zegent en ons in wil zetten om de zaadjes van geloof te zaaien. Om in Kersttermen te spreken: ere zij God!

N.B. Inmiddels houdt onze zoon ons zelf scherp op de alom aanwezige kerststerren en hun betekenis. Staat hij midden in de drogist zegt hij vrolijk tegen de kassamedewerkster: Kijk een ster, de ster van David!! :-)


 Verder nog een paar fotootjes van het opknappen van een kerstkerkje met glitterzand en lijm. Alweer jaren geleden door manlief gemaakt en nu dus toe aan een opknapbeurt. Verder cranberries in een vaasje water, een kat achter de sluier, een versierde kinderkamer (want zoonlief vindt kerstballen, kerstbomen en alles wat bling-bling en glitter en lichtjes heeft, helemaal  ge-wel-dig), een kijkje binnenin onze kerk op een doordeweekse open dag, kaarsjesavond in de stad waar wij wonen, het bezoek aan een andere grote kerk op die dag en gewoon leuke sfeerfotootjes.

Goede 'oplichtende' dagen gewenst allemaal,

Annemieke  Baby's first...

Ik loop al wat vooruit op de periode na Kerst, maar toen ik deze schapen op de markt zag moest ik denken aan Bijbelteksten als deze waarin Jezus met een lam wordt vergeleken: Joh 1:29 De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei: Zie het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt!  en Jesaja 53:7 Toen betaling geëist werd, werd Híj verdrukt, maar Hij deed Zijn mond niet open. Als een lam werd Hij ter slachting geleid; als een schaap dat stom is voor zijn scheerders, zo deed Hij Zijn mond niet open.

 6 opmerkingen:

 1. Mooi en bijzonder om zo met jullie zoon de adventsperiode te beleven! Hier noemt dochterlief elke ster juist 'Koningsster" :-)

  Alvast goede kerstdagen gewenst!
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Tineke, leuk om te lezen. Jij ook goede dagen gewenst! Hartelijke groeten,

   Annemieke

   Verwijderen
 2. Mooie post, inspirerend en interessant over die kleuren.
  Wat kun je leuk tekenen!
  Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een warme, mooie en VERLICHTE post vind ik hier!
  ZIJN LICHT wordt in de plaatjes en woorden zo mooi weergegeven.
  Het is weer genieten om mee te mogen kijken in jullie warm huisgezin :-)

  Bij zoonlief op de kamer is het ook al zo gezellig :-)
  Die GIRAF maakt het echt helemaal af!!!

  En overal komt die schat van een poes weer terug...
  Ooo die zou ik ook zo graag hebben.
  Zo'n gezellige POES :-)
  Maar mijn lieve man is allergisch.
  Helaas...
  Maar daarom is het dubbel genieten bij jou.

  DANK voor dit alles!
  Dat jullie een mooi en gezegend KERSTFEEST mogen beleven,
  genietend van Zijn goedheid en grootheid!!!

  ZIJN ZEGEN voor jullie allemaal :-)
  LIEFS, Suzanne


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Suzanne, Ja grappig he, je kan vast wel raden dat die giraf uit Afrika komt :-) Wat jammer ook he, dat er allergien bestaan. Ja Lena is veel thuis nu, ze is erg bang voor vuurwerk dus in deze tijd van het jaar is ze extra aanhankelijk. Jullie ook hele fijne, gezegende dagen gewenst, Hartelijke groeten,

  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.