donderdag 30 augustus 2012

Lappendeken van zomeractiviteiten - Patchwork of summer activities


Het bloggen is alweer even geleden. Het leek wel of ik er geen tijd voor kon vinden. Ik heb me de laatste tijd erg gericht op het huishouden. Mensen denken misschien dat als je met z’n tweeën bent, het veel gemakkelijker is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het werk is misschien wel minder (al hoewel als je kookt, moet je koken. Of je nu voor vier of twee mensen kookt), maar overdag is er niemand lijfelijk aanwezig die ziet wat je doet.  Ik wil zo graag alles wat ik doe, doen als voor God, maar toch lukt het niet altijd om zelfdiscipline op te brengen. Of eigenlijk discipline aan God dus. 

 Nou ja, sinds deze week werk ik op woensdag weer op school. Gek genoeg, helpt dit misschien ook wel mijn werk thuis. Even een dag die helemaal anders is om dan weer zo dankbaar te zijn voor mijn plekje hier en het werk dat ik thuis kan doen. Ik heb er weer helemaal zin in vandaag. Maar eerst een blogje. Dat was alweer zo lang geleden!




The blogging has been a while. It seemed I could find no time for it. Lately, I have focused on the household. People may think that if you are only with two persons, it is much easier, but it does not have to be so. The work is perhaps less (even though if you cook, you cook. Whether you're cooking for four or two people), but during the day there is no one physically present who sees what you are doing. I so want to do everything I do, as for God, but it is not always easy to have this strong self-discipline. Or actually discipline to God, so to speak.
 
Well, since this week I work on Wednesday at school again. Oddly enough, this  maybe helps my work at home. Just to have a day which is completely different  and then to return  to my place here makes me so grateful for my home and the work I can do at home. I really feel like it today!  But first, a little blog. That was already so long ago!

 
Alleen maar schoonmaken en dergelijke is ook niet leuk, dus wat heb ik nog meer gedaan de afgelopen tijd? Lekkere dingen gebakken, geëxperimenteerd met gezondere baksels, bijvoorbeeld met yoghurt,  eiwit, havermout of volkoren meel. 

But cleaning alone is not that much fun, so what have I done more recently? Baked tasty things, experimenting with healthier baked goods, with egg whites, yogurt, oatmeal or whole wheat flour.

 
 crumble van havermout / oatmeal crumble

 Vorige week heb ik een flink aantal potjes jam gemaakt. In de vakantie had ik het boek ‘inmaken’ gekocht. Er stonden een aantal handige tips in. Bijvoorbeeld dat je appels kan gebruiken als goedkopere en neutraal smakende aanvuller. Zo heb ik 700 gram aalbessen (duur) aangevuld met 300 gram appels (goedkoop). De smaak is heerlijk fris. Zo ging het ook met de perzikkenjam. Ik deed er een deel bruine suiker bij, kaneel en kardemom. Het resultaat is een bruine jam (misschien iets dat ze in het Engels applebutter noemen?)  die naar appeltaart proeft! Ook lekker in de yoghurt en op cake. 





Dank je wel Wilma, voor de tip voor het schillen van perzikken. Ik heb ze eerst ondergedompeld in kokend heet water en daarna ging het inderdaad veel gemakkelijker!
Thank you Wilma, for the tip for peeling peaches. I have immersed them in boiling water and that made peeling much easier indeed!


 Last week I made quite a few jars of jam. In the holidays I had bought the book 'canning'. There were a number of useful tips. For example, you can use apples as cheaper and neutral tasting replenisher. So I have 700 grams currants (expensive) supplemented with 300 g apples (cheap). The taste is delicious. So it was with the peach jam. I added some brown sugar, cinnamon and cardamom. The result is a brown jam (maybe something they call it apple butter in English?) which tastes like apple pie! Also delicious in yogurt and on cakes.

 
Ondertussen geeft het veel voldoening om de kippen en hun kwaaltjes beter te begrijpen. Mijn man behandelt nu de kalkpoten van één kip met vaseline en het werkt geweldig. De rotzooi bladert van de poten af en daaronder is een nieuw, licht vel. 

De tuin verpietert een beetje. Er zijn zoveel spinnen overal dat ik enorme tuinhandschoenen moet dragen voordat ik aan de slag durf. Eize stelde handschoenen van de dierenarts voor, die tot je oksels komen ; - ) Nee, we moeten samen echt even de uitgebloeide bollen en bloemen knippen en wat uitlopers van aardbeien in potjes planten. We hebben nu wel veel kleine tomaatjes van de zaadjes die we in maart van familie kregen. En ook grotere tomaten. Allemaal van de zaadjes die in februari en maart binnen zijn opgekweekt. De paprika’s worden ook groter en kleuren rood. En verder hebben we nog veel kruiden. 

Meanwhile it gives great satisfaction to get a better understanding of the chickens and their ailments. My husband now treats the lime legs of a chicken with Vaseline and it works great. The mess leafs of the legs and underneath is a new, light skin.

The garden is not so pretty right now, it needs a little bit of work. There are so many spiders everywhere that I should wear huge garden gloves before I dare to start. Eize suggested veterinarian gloves, who come to your armpits ; -) No, we should really get together and cut the plants of the dead bulbs and cut flowers and plant some foothills of strawberry plants in pots. We now have a lot of small tomatoes from the seeds that we were given from family in March. And also larger tomatoes. All of the seeds were raised in February and March indoors. The peppers are also bigger and turning red. And we have still many herbs.


We hebben een interessant artikel gelezen van een Mennonitische vrouw in Amerika die een gevoelsmatig onderscheid kon maken tussen haar slacht- en legkippen. De legkippen zag ze echt als huisdier en van de slachtkippen kon ze emotioneel afstand houden. Je slacht deze beesten ook al na korte tijd, ze blijven niet een jaar bij je. Dat artikel gaf ons te denken. Misschien is het in de toekomst toch mogelijk om eigen kippenvlees te eten. Mijn man zag het wel zitten (zelfs het zelf slachten, stel je voor!) en heeft er een aantal dagen enthousiast over nagedacht of het nu al niet mogelijk was, maar daarvoor wonen we toch echt te klein nu. Nog een tijdje geduld hebben. Maar het is een mooi plan. 

We read an interesting article from a Mennonite woman in America who instinctively could differentiate between her slaughter and laying hens. The laying hens were really as pets but she could take an emotionally distance from the slaughter chickens. You slaughter these animals after a short time, they do not stay with you for a whole year. This article gave us material to think again. Maybe it is possible to own our slaughter chickens in the future . My husband was open to it (even slaughter the chicks himself, imagine!) and for a number of days he has thought enthusiastic about the possibility to do it now already, but for that we live really too small now. We just have to have patience for a while. But it's a good plan


Oude foto 'kip als huisdier?' - Old picture 'chicken as pet?'

Verder ben ik bezig de tafel half rood te verven. Er moet nog één laagje op. De bovenkant heb ik flink ingewreven met olijfolie en zelfs schoenpoets! Dat laatste gaf in het begin wel af, maar trekt er langzaam in. Inmiddels is het bovenblad goed. 

I'm also working on painting the table partly red. It needs still a layer on it. I have quite rubbed the top with olive oil and even shoe polish! The latter did not dry very soon in the beginning, but it’s going to be better slowly. Meanwhile the top right.



 Ik heb nog getwijfeld over de volgende foto, maar heb besloten het toch te plaatsen. Het gaat er niet om of ik nu zoiets leuks heb gedaan – als ik al goede dingen doe, is het door de genade van God- maar puur als idee voor anderen. Ik zag dit idee op Pinterest: een zakje zonneschijn! Ik vond het zo’n leuk idee. Stel je voor dat je ziek bent of door een moeilijke fase gaat en iemand komt je zo’n vrolijk zakje brengen…. Geniaal idee, toch? 


 Zakje zonneschijn. Back of sunshine. 


Het originele idee: http://sometimescreative.blogspot.nl/2012/02/box-full-of-sunshine.html
The original idea: http://sometimescreative.blogspot.nl/2012/02/box-full-of-sunshine.html

I still have doubts about the picture above, but I decided to post it anyway. It's not about whether I've done something nice - if I do good things, it is by the grace of God- but just as an idea for others. I saw this idea on Pinterest: a little bag of sunshine! I thought it was such a nice idea. Imagine that you are sick or going through difficult times and someone will bring you a cheerful bag .... Genius idea, right?


Plannen voor de komende tijd: kruiden droge en een rokje afnaaien. Dit weekend willen we naar de nieuwe ark gaan. Deze is groter dan de vorige en ik ben erg benieuwd!  

Plans for the future: dry herbs and finish sewing a skirt. This weekend we hope go to the new ark. This one is bigger than the last and I'm very curious!

 

PS. De Duggars zijn deze week weer gestart in Amerika. We hebben het dus over de nieuwste serie. In tegenstelling tot ‘United Bates of America’ staan de Duggars wel gewoon op Youtube. Uiteraard niet ondertiteld. Erg leuk om te zien. De onderwerpen zijn rouwverwerking na het overlijden van Jubilee, verkering en de trouwerij van Anna’s zus. 
  
PS. The new show of The Duggars have started this week in America. We are talking about the latest series. Unlike "United Bates of America" ​​ the Duggars are on Youtube. Obviously not subtitled.  Very nice to see. The topics are mourning after the death of Jubilee, courtship and the marriage of Anna's sister.

vrijdag 17 augustus 2012

5 sauzen zonder potjes en pakjes

Zoetzure rode saus bij rijst gerechten

Zoetzure rode saus, zoals de saus uit potten van Chicken Vanavond ; - ) Maar dan met ietsie meer smaak!

  1. Een halve eetlepel tomatenpuree, een scheutje gezeefde tomaten (niet teveel), een halve eetlepel sambal, veel water, een half bouillonblokje, een paar flinke scheuten siroop van een blikje ananas op siroop, een halve theelepel (bruine) suiker. 
  2. Mengen en koken. 
  3. Voeg anansastukjes, een gesneden ui en kleine paprika toe. Voor het zoet nog gedroogde rozijnen (niet voor die tijd wellen, ze wellen wel in de saus en smaken dan extra lekker). 
  4. Kruid met een beetje (cayenne)peper en zout.
  5. Net zo lang zachtjes  op half vuur laten pruttelen tot de paprika zacht is. 
  6. Een beetje water in een glas doen met een eetlepel bloem. Goed mengen met een vork en aan je saus toevoegen en al roerend afbinden. 
 Proef ook even! 
Vind je de saus te tomatig? Voeg meer water toe.
Te weinig smaak? Voeg wat meer van het bouillonblokje of (cayenne)peper, sambal en/of zout toe.
Te weinig zoet? Iets meer siroop of een beetje extra suiker (niet meer dan een theelepeltje per keer, je doet gauw teveel)


 Vintage koken

Italiaanse rode saus

400-500 ml gezeefde tomaten,
flinke scheut water,
vleesbouillonblokje,
groene gedroogde kruiden,
knoflookpoeder (heel lekker: uipoeder), paprikapoeder, (cayenne)peper, zout.
  • Samen mengen en koken. 

Het beste zo te maken: bak eerst ui, eventueel met knoflook, dan het tartaar/ gehakt en eventueel andere groenten, maak dan de saus zoals hier boven staat direct in de pan met ui en gehakt. Zo trekken de smaken lekker door elkaar heen. Ik gebruik nooit tomatenpuree omdat dit zo'n zure smaak geeft. Bij de zoetzure saus is dat okee, maar hierbij vind ik het niet lekker.

Variant: voeg kappertjes en augurk (je zou het niet denken, maar het is een heerlijke combinatie!!) toe aan de saus. Maak nu wel eerst de saus en voeg die later toe. Doe alle ingedrienten koud in een mengkom en voeg de kappertjes en augurk toe en staafmix dit of snijd ze heel fijn en doe ze erbij. Doe nu de saus bij je gehakt/ groentenmengsel.

Dit is mijn basissaus voor spaghetti, macaroni & lasagne. Het bevat heel weinig calorieen, de saus is niet vet en heeft geen conserverings, kleur- of smaakstoffen. Ik weet precies wat ik er in doe. Gezeefde tomaat is een puur product dat ik graag gebruik.

Je kan natuurlijk altijd nog extra (mozzarella)kaas en basilicum toevoegen.


Familie samenkomst met lekker eten

Mexicaanse saus (topper!)

Nu maak ik minder  van de bovenstaande basissaus (zonder augurk en kappertjes), ongeveer de helft en voeg ik veel kruiden toe van deze soort: uipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en komijnzaad (!). Soms wat korianderzaad. Dit geeft het een typische Mexicaanse smaak. Lekker bij wraps, tacoschelpen, chili con carne, enz.  Om het extra mexicaans te maken kan je zoete, knapperige maiskorrels door de saus doen. Een klodder (light) creme fraiche of zure room erbij en smullen maar!

Kerriesaus

Deze is helemaal gemakkelijk!

Kerrie/ Kurkumma naar smaak (1-2 theelepels)
Bouillonblokje
Melk en water
1 el bloem/ maizena
Eventueel: peper, zout, knoflook- en uipoeder

Kook net zoveel melk en water (50/50)  als je saus wilt (klein pannetje)
Voeg het blokje en de kerrie toe.
Breng verder op smaak met peper, zout, knoflook- en uipoeder, eventueel nog groene kruiden.
Los een eetlepel bloem/ maizena al roerend op in een half glaasje melk of water.
Voeg aan de saus toe en breng al roerend aan de kook. Als de saus niet dik genoeg is, verder inkoken of meer bloem toevoegen.
Is de saus te dik, voeg dan wat water toe. Speel met je recept : )

Extra romig? Voeg een scheutje (light)room toe. Je proeft het meteen!


 Keuken uit de film 'The Help'

Champignon-roomsaus

Bijna hetzelfde als bovenstaand.

Gesneden champignons
(Light) kookroom
1/2 Bouillonblokje
Melk en water
1 el bloem/ maizena
Eventueel: peper, zout, knoflook- en uipoeder

  1. Kook net zoveel melk en water (50/50)  als je saus wilt (klein pannetje)
  2. Voegde champignons toe (rauw of gebakken, net wat je lekker vindt)
  3. Breng verder op smaak met het halve bouillonblokje, peper, zout, knoflook- en uipoeder, eventueel nog groene kruiden.
  4. Voeg room toe.
  5. Los een eetlepel bloem/ maizena al roerend op in een half glaasje melk of water.
  6. Voeg aan de saus toe en breng al roerend aan de kook. Als de saus niet dik genoeg is, verder inkoken of meer bloem toevoegen. Is de saus te dik, voeg dan wat water toe. Speel met je recept : )
  
YES WE CAN!

Zo zie je maar, de meeste sauzen kan je gewoon zelf maken. No need voor pakjes en zakjes. En als je eenmaal gewend bent zo te koken, dan heb je alle kruiden e.d. die je nodig hebt op den duur allemaal in huis. Ook de pakjes gezeefde tomaten zijn voor meerdere sauzen en gerechten geschikt, terwijl ze toch allemaal anders proeven. Het uien- en knoflookpoeder kan je voor vele verschillende sauzen gebruiken en het komijnzaad is niet alleen voor de Mexicaanse saus te gebruiken maar ook voor gyroskruiden (zie blogbericht hieronder). Veel efficienter inkopen dus! Vind je het te intimiderend om direct al je sauzen zelf te maken? Begin dan eens met één saus. Als je die eenmaal onder de knie hebt, zul je zien, hoeveel gemakkelijker je de aangepaste versie ook kan maken en je weer een hele nieuwe saus op tafel zet.

Succes!

Een maand vooruit koken - diepvries koken

Twee weken geleden voor een maand in het voren gekookt: 35 prefab maaltijden gemaakt en geen voeten meer over tegen de tijd dat het werk gedaan was. Maar... het gaf wel veel voldoening. En een heel raar gevoel om met een kar vol vlees en vis bij de kassa te staan (de boerderij waar we normaal tartaar halen was dicht vanwege de vakantie, dus daar stond ik met onder andere 10 pakjes tartaar bij de kassa, alsof ik voor een gaarkeuken moest koken LOL.



Geinspireerd op dit blogbericht.Ik heb het iets minder goedkoop gedaan omdat ik op z'n minst scharrelvlees of 1 ster vlees wil en soms ook biologisch. Ik ben dus bij een duurdere supermarkt geweest voor mijn vlees. Maar uiteindelijk denk ik dat ik toch goedkoop uit ben omdat we er erg lang van kunnen eten en omdat je toch efficienter en handiger inkoopt. Ook is de verleiding minder groot om even patat of opwarm pizza te halen, omdat er zoveel lekkers in de vriezer klaar ligt dat gemakkelijk en snel klaar is.


Dit heb ik uiteindelijk gemaakt:

 5 x tartaar groentenmix
33 gevulde aardappelen
2 tomatensoep/saus
6 x kippluksels/reepjes uit bouillon
1 x bouillon
2 x kipcurry
4 x kip teriyaki+groenten
1x vis teriyaki+groenten
1 x biefstuk teriyaki+groenten

1 x varkenssnitzel teriyaki
1 x teriyaki groenten
3 x 2 gyrostartaarballen
4 x Mexicaanse tartaar/groentenmix
2 x kip gyros met ui
1 x shepards pie
2 x gewone kipstukjes
----------------------
Totaal: zo'n 35 maaltijden

Ik gebruik tartaar i.p.v. gehakt omdat dit veel magerder is, zelfs magerder dan extra mager runder gehakt. De truc is daarnaast het taraar aan te vullen met geraspte wortel dat de smaak aanneemt van de tartaar.


 Qua langer houdbare spullen heb ik gekocht: taco schelpen, lasagne bladen, groot pak wraps, zilvervliesrijst, aardappelen, spaghetti, gezeefde tomaten, tomatenpuree, light room, kaas om iets mee te gratineren (mozzarella en zo'n zakje) en creme fraiche, bruine en chili bonen, zoete maiskorrels, ananas uit blik, ovenfrietjes.


Wat we al hebben gegeten: lasagne, taco schelpen, wraps, rijst met zoetzure saus en kipstokjes van de BBQ, kip Teriyaki, sla met kipstukjes en aardappelen, gevulde aardappelen, Gyrostartaar met ovenfrietjes, nou ja, elke dag hebben we eigenlijk hiervan gegeten.

TIP: vries alles zo plat en uitgespreid mogelijk in, gebruik bijvoorbeeld ziplock diepvrieszakjes. Je kan ze alvast in een grote beker of maatbeker doen en zo gemakkelijk vullen. Daarna druk je alles zo plat mogelijk en probeer je zoveel mogelijk lucht weg te duwen. Dit heeft 2 voordelen: het neemt weinig ruimte in, in je vriezer + het is binnen een uur ontdooit en de kipstukjes schud je er gewoon direct uit in de pan. Alles wat ik gemaakt hebt paste in een kleine drievaks vriezer! Raar maar waar.





 Bijna alles kwam van de website waar ik mijn inspiratie opdeed. Gooi het in Google Translator en je kan de recepten aflezen. Alleen de gewichten moet je even apart in Google opzoeken.
De gyros heb ik zelf gemaakt. Zelf gyroskruiden maken is zo gemakkelijk! Kijk maar op deze website. Je kan de oregano en groene kruiden ook door andere groene gedroogde kruiden vervangen. En de Shepards Pie heb ik zelf bedacht. Ik weet niet of ik helemaal de goede naam heb, maar het is tartaar met ui en erwtjes en een halve eetlepel mintsaus van de Lidl. Daarboven geen hele korst van bladerdeeg of aardappelpuree maar een gevlochten kruis van bladerdeeg, zodat het niet te vet wordt. 

 
Dan nog even een paar TV dingetjes.
Ik kwam op internet iemand tegen die een briefje op de tv had geplakt (kan ook op de boekenkast, bedacht ik later) met Filipenzen 4: 8  "Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat." Da's nog eens iets anders dan ' er zit een knop op' ; - ) Wij hebben dit (nog) niet nagevolgd, maar we zitten er over te denken....

 
Bron: Inquisitr

Dan nog dit: er komen weer twee leuke shows aan, alleen helaas nog niet in Nederland. Ken je de Zuidelijke familie nog, die samen blue grass music maken en wiens huis werd verbouwd met hulp van de Duggars? Zij hebben nu toch een eigen show. The United Bates of America is op 13-08 gestart. En de Duggars beginnen eind augustus weer. Wij in Nederland kunnen de shows alleen via Itunes kijken, tegen betaling en zonder ondertiteling. Maar misschien verschijnen er binnekort goede versies op Youtube, wie weet. Het blog over de Duggars (staat bij de blogs op deze site aan de rechterkant) heeft een apart tabje aangemaakt voor The Bates. Ik ben zo benieuwd om de show te zien! 


Hier een filmpje van The Bates familie en hoe ze op de naam van hun show gekomen zijn.

Allemaal een heel goed weekend!

donderdag 9 augustus 2012

Thuisvakantie - Holiday at home

Vakantietijd. Al het vakantieplezier was vorige week in één week gebundeld. O ja! Maar dan genieten we wel driedubbel van deze ene week. We sparen onze dagen omdat we ze misschien later nog nodig hebben rondom de adoptie. En als het niet dit jaar is, dan hebben we een hele lange kerstvakantie. Maar eerst nog (na)genieten van deze zomer(vakantie).

Holiday time. All the holiday fun combined in one week last week. O yeah! But if this is the situation than we had to enjoy every minute of this week and we did! We have to save our days because we may need them around the adoption later. And if it is not this year, we have a long Christmas holiday. But first we enjoy this summer.


Pretpark. Ik heb hier mijn zwemkleding uitgeprobeerd in het glijbanenpark. Ik voelde mij goed in de kleding, niet beter dan een ander, maar ik kon me veel vrijer bewegen, ik hoefde niets op te hijsen of te fatsoeneren en het stond gewoon mooi.


Amusement Park. I have tried my swimming clothes in the park slides. I felt good in the clothes, not better than another, but I could move much more freely, I did not lift or pull my clothes or be concerned about how my swimsuit did fit my body  and it is just an outfit I like.


Onze mini BBQ. We werden uitgenodigd aan het strand  om te zwemmen en te BBQ' en. Het weer was heerlijk en het water helder, schoon en warm. We moeten de volgende keer alleen wat voorzichtiger zijn met het gras ;  )

Our mini BBQ. We were invited to the beach for swimming and barbecue. The weather was lovely and the water clear, clean and warm. We only need to be more careful with the grass he next time ;  )



 Lazy days - "Laying in the Green Fields " 


Museum Orientalis - Beth Judeah


Een prachtige enkele papaver tussen stenen 
A beautiful single poppy between stones


De kippen nemen een zandbadje op de Bijbelse tijden boerderij. Net als die van ons thuis. Sommige hele gewone dingen zijn tegenwoordig niet veranderd vergeleken met 2000 jaar geleden. Okee we hebben een bio industrie nu, maar nog steeds kan je kippen houden en ze hetzelfde zien doen als kippen 2000 jaar geleden. Hoewel, in Europa waren ze toen nog niet geloof ik. Die werden enkele eeuwen later door de Romeinen naar hier gebracht. Maar evengoed toch apart.  

The chickens take a sand bath on the farm of Biblical times. Like the chicks at our home. Some very ordinary things today are not changed compared to 2000 years ago. Okay we have a bio industry now, but still, you can keep chickens and the chickens will do the same things  as 2000 years ago.  Although,  in Europe they were not here yet,  I believe. Chickens werebrought here a few centuries later by the Romans. But it is still remarkable.



Schattige ezels en een houten kameel.
Cute donkeys and a wooden camel. 


Bijbels brood maken. ~ Biblical bread making.



Deze foto deed me denken aan Mozes in zijn mandje in de rivier.
This picture reminded me of the story of Moses in his basket in the river. 


Romeinse straat. ~ Roman street.

 

Altijd aan het leren: twee foto's van een 'kerkhuis'. In het Nieuwe Testament kwamen de christenen eerst informeel bij elkaar om samenkomsten te houden maar al snel werden de huizen meer formeel ingericht. Aan de buitenkant zag het eruit als een gewoon huis maar op de bovenverdieping was een echte mini kerk. Heel bijzonder om zo'n nagebouwd kerkhuis te zien. Wij hadden er beiden nog niet eerder van gehoord. Wat opviel was de plek die de doop klaarblijkelijk innam. Het eerste waar je tegenaan liep was een groot Baptiserium (als ik dat goed zeg) doopvont in een eerste kamer. In de tweede kamer was een avondmaalstafel en stonden wat kale banken. Heel bijzonder om je in deze tijd in te leven.

Always learning: two photos of a house church. In the New Testament Christians first came together informally to hold meetings but soon the houses were decorated more formally. On the outside they looked like normal houses but upstairs there were real mini churches. Very special to see such a reconstructed church home. We both had not previously heard of them. What struck me was the importance of baptism that was obvious. The first thing you came across was a big Baptiserium (if I'm saying this correct) in a first chamber. In the second room there was a table/ altar and there stood some bare banks. Very special to imagine to live at this time.
 

Deze dag vroeg gewoon om een afsluiting op z'n Orientaals : ) Een mooie kans om de nieuwe Tajine uit te proberen. Jummie. Ik vind het zo leuk hoe het ouderwetse petroleumstel samengaat met de buitenlandse Tajine.

This day just asked for a closure in Oriental style : ) A great opportunity to try out the new Tajine. Jummie. I'm so excited how the old-fashioned oil stove goes together with the foreign Tajine.

Tenslotte nog wat buiten foto's van thuis. De pompoen is inmiddels al een beetje oranje aan het kleuren. En weer een bosje bloemen uit de 'tuin'.  

Finally some pictures of outside the home. The pumpkin is already a bit of orange now. And another bunch of flowers from the 'garden'. 


 




Ik las dat paprika's een groeispurt kunnen krijgen van magnesium. Op Amerikaanse blogs zag ik dat Epsom zout werd aanbevolen, maar dat is hier volgens mij niet zo goed te krijgen. Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief dat je makkelijk kan aanbrengen en dat heel veel magnesium bevat. Ik kwam uit op cacao. Ik heb dus  cacao opgelost in heet water, het laten afkoelen en op de paprika's en in de grond gesprayed. Hopelijk worden de kleine parikaatjes er snel groot van!

I read that peppers can get a growth spurt of magnesium. On American blogs I saw that Epsom salt was recommended, but that's not available here that easy. I went looking for an alternative that you can make easily and contains lots of magnesium. I discovered cocoa. So I had some cocoa dissolved in hot water, cooled it and sprayed it on the ground of the sweet peppers. Hopefully the small sized peppers will grow quick now!




Bloemen die alleen 's avonds opengaan. Ik weet niet hoe ze heten...
Flowers that only bloom at night. I do not know the name of the plant...


De afgelopen 2 dagen heb ik zo'n 35 maaltijden in het voren gekookt. Heel heel veel werk, maar ik ben erg dankbaar dat ik het kon doen en dat het is gelukt en allemaal in ons drie vaks vriezertje past! Als het lukt, wil ik hier binnenkort een blogje over maken.

Last two days I have  made about 35 meals in front. Quite -yes quite- a lot of work, but I am very grateful that I could do it and it worked and that it all fits in our three-compartment little freezer! If possible, I will  make a little blog about it soon.