donderdag 27 september 2012

Middagje in de keuken - Afternoon in the kitchen


Wauw, ik heb mijn eerste vlaai gebakken. Gisteravond heb ik de aardbeien en bosbessen al in appelsap gelegd. (Kon wel iets korter, zo’n 4 uur is ook goed) De bodem is echt heerlijk! 

 Wow, I baked my first Dutch ‘vlaai’ ( a kind of pie with light crust that’s more like sweet bread). Last night I laid the strawberries and blueberries in apple juice already. (Could be a little shorter, about 4 hours is also good) The crust is really delicious
 







Ik heb een recept voor banketbakkersroom met eierdooiers gevonden via internet. Het is een goed recept, maar de volgende keer klop ik wat light room met slagroom en suiker en meng dat met de banketbakkersroom, dat maakt het nog smeuïger. Ik heb de bodem gemaakt naar een recept uit het magazine Landleven (misschien staat het nog op hun website). In plaats van verse gist gebruikte ik instant gist (wel minder, zo’n 3,5 gram) en dat ging prima. 

I’ve found a recipe for pastry cream with egg yolks on the internet. It is a good recipe, but next time I will add some light cream with whipped cream and sugar and mix it with the pastry cream, which will make it even creamier. I have made the bottom to a recipe from the magazine Landleven (maybe it is still on their website). Instead of fresh yeast I used instant yeast (I did use less, about 3.5 grams) and it went fine.
   
 

Van het sap waarin het fruit heeft geweekt (nu appel-aardbeiensap) heb ik een deel gebruikt om gelei poeder in op te lossen om een extra smakelijke en mooi lichtroze 'lak'te hebben voor de vlaai.
 I used some of the juice which has softened the fruit has (now apple-strawberry juice) for solving jelly powder for an extra tasty and beautiful light pink 'glace'  for the flan/ pie.


Ondertussen heb ik de dennenappels gewassen, met een mengsel van vanilleolie, olijfolie en kaneel + kruidnagel besprenkeld en in de oven op 100 graden laten drogen tot ze opensprongen (45-60 minuten).  
Meanwhile I have washed the pinecones and sprinkled them with a mixture of vanilla oil, olive oil and cinnamon + cloves. I put the pinecones in the oven at 100 degrees (celcius) to dry until they jumped open (45-60 minutes).

 




Hoewel de dennenappels meerdere malen waren gewassen, kwam er na de oventijd nog volop droog zand uit. Ik schudde steeds een aantal dennenappels in een plastic zakje rond als een lasso en klopte daarna dennenappel voor dennenappel tegen het buitenbankje om het laatste zand te verwijderen. 
Although the pinecones were washed several times, after the oven time there was still dry sand coming out of them. I shook the pine cones in a plastic bag around like a lasso and then knocked on pinecone at the time against the outer bench to remove the final sand.




In ieder geval zijn alle beestjes die er in hadden kunnen zitten nu wel morsdood (als ze al niet verdronken waren, dan zijn ze wel uitgedroogd). Alle dennenappels zitten nu schoon in een plastic zak. Straks gaan er enkele druppels kaneelolie bij om de geur nog langer vast te houden. Het zakje moet dan nog minimaal twee dagen dicht blijven en daarna zijn de dennenappels klaar om in huis verspreid te worden. Het hele huis rook vanmiddag al heerlijk naar kaneel, kruidnagel en vanille. En dat waren alleen nog maar de voorbereidingen. Het idee van de dennenappels komt van deze website

In any case, all creatures that could have been in the pinecones must be dead by now (if not drowned, then they are dehydrated). All cones are in a clean plastic bag now. Later on I will add a few drops of cinnamon oil to keep the pinecones to smell even longer. The bag should remain closed for at least two days and by then the cones are ready to be spread around the house. The whole house smelled delicious with the smells of cinnamon, cloves and vanilla this afternoon. And this was only the preparation. The idea of the pinecones comes from this website.
  

Kijk, hoe meer open deze dennenappels zijn, vergeleken bij de eerste foto!
Look at how open they are compared to the first picture!
 
En jawel, het eerste herfststoofpotje. Met mager rundvlees, een beetje bloem, peper en zout, wijn en water, champignons en wortel. 
And yes, the first autumn stew. With lean beef, a little flour, salt and pepper, wine, water, mushrooms and carrot.
  

 Het werk van deze middag op de keukentafel. 
The work of this afternoon at the kitchen table.
 

 Nu staat de perzikcake nog in de oven. De keuken is ontploft, maar  daar heb  ik toevallig geen foto van : ) Nu eerst opruimen en de rest van de maaltijd maken. Het is nog geen oktober, maar toch alvast een mooi Engels gedichtje. Enjoy!
The peach cake is still in the oven. The kitchen has exploded, but I do not have any pictures of that : ) So, first I will do a good cleanup now and make the rest of the meal. It's not October yet, but still... a beautiful little poem. Enjoy!

October gave a party;
The leaves by hundreds came -
The Chestnuts, Oaks, and Maples,
And leaves of every name.
The Sunshine spread a carpet,
And everything was grand,
Miss Weather led the dancing,
Professor Wind the band.
~George Cooper, "October's Party"

5 opmerkingen:

  1. wat heb je lekkere dingen gemaakt!
    Ontspannend om zo bezig te zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Annemieke,
    Wat een goed idee, van de dennenappels. Dat ga ik ook doen! Ik heb al wel wat ouderwetse schaaltjes met kastanjes/kleine dennenappeltjes en kastanjes nog in de schil neergezet om de herfst in huis te halen.
    O ja, en een bloemstuk gemaakt met alles "uit eigen tuin", behalve de 3 sierfruitjes. Heerlijk he, Annemieke, zo het seizoen in huis halen? Dan beleef je het nog eens extra.
    Wanneer kan ik je taart komen proeven??? Haha.

    Hartelijke groet en Gods zegen, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, dat van die dennenappela wil ik nog eens even goed doorlezen. Wat een leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heb je lekker gekookt/gebakken en wat een mooie lekker ruikende dingen heb je gemaakt! Misschien ga ik het ook nog eens proberen. 'k Vind je rok er ook heel mooi uitzien. Is dat soepele spijkerstof? Zelfgemaakt?

    Groet,
    Renate

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De taart is inmiddels wel op : )
    En die dennenappels zijn echt een aanrader. Inmiddels liggen ze overal in huis, alleen boven nog niet. Dus, misschien nog een keertje doen deze herfst!
    @ Renate, dank je wel. De rok heb ik besteld uit Amerika. Maar het zijn eigenlijk gewoon 12 uitlopende banen aan elkaar met een blinde rits. Ik heb wel één baan overgetrokken en er van gebloemde stof een zomerrok van gemaakt. Het is een heerlijk zwierig model.

    BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.