vrijdag 28 september 2012

Een bijt en een kus

Kaarsjes met kaneelstokjes en een raffialint. Sommige ideeën zijn zo eenvoudig… Goodbye chemische geurzakjes! Waarom zou je immers als de natuur zelf zo heerlijk ruikt?
  


Al eeuwen en eeuwen is kaneel bekend. In Exodus staat dat de Israëlieten kaneel in de tabernakeldienst  (voor de zalfolie) moesten gebruiken. Kaneel was een onderdeel van een mengsel met meerdere kruiden. Psalm 45 : 8b Daarom heeft God, uw God, 
u gezalfd met vreugdeolie, als geen van uw gelijken.
9a Uw gewaden geuren naar mirre, aloë en kaneel.

-     De BijbelCinnamon bites and kisses simultaneously. 
Citaat van Vanna Bonta

Dat klop! Kaneel geeft tegelijkertijd een bijt en een kus. Ruik maar eens aan een kaneelpijpje. Naast zoetig en kruidig ruikt het ook een beetje scherp. De kaneelboom groeit in tropische landen aan de kust. Bij het oogsten van de 2 meter lange scheuten blijft de dunne binnenste bast blijft over. Die rolt zich vanzelf op. Bij het drogen verkleuren de stengels naar de warme geel-bruine kleur. 

Het lekkerste gerecht dat ik met kaneel maak, is toch echt 'kaneelrollen'. Het lijkt op de Zeeuwse bolus, maar dan minder plakkerig en hoger. Heerlijk zijn ze! Echt iets voor speciale dagen. 
Sinds enkele jaren gebruik ik kaneel ook in 'hartige gerechten', vooral in Marokkaanse gerechten met couscous. Ook lekker met gewelde, gedroogde abrikozen en rozijnen. En door kerriesaus en bij kipgerechten (waarbij kaneel met citroen wordt gecombineerd).  

Bij het laatste gerecht 'Cinnamon Chicken' moet ik altijd aan de scene uit Het Kleine Huis Op de Prairie denken waarbij Laura voor Nellie en Almanzo kookt en uit jaloezie cayennepeper in plaats van kaneel gebruikt. Blijft hilarisch!


 Wikipedia vertelt nog over de geschiedenis van de kaneel: 
Vanaf 1580 hadden de Portugezen de heerschappij over Ceylon (het latere Sri Lanka), en daarmee het monopolie op de kaneelhandel. Zij legden het eiland een schatting op van 125 ton kaneel per jaar. De koning van Kandy riep vervolgens de hulp in van de Hollanders. Hiermee ging het kaneelmonopolie over in Hollandse handen. In 1765 begon men op Ceylon voor het eerst kaneel te verbouwen op plantages. In 1796 veroverden de Engelsen het eiland. Het monopolie op de kaneelhandel kwam vanaf dat moment in Engelse handen, totdat de Nederlanders er in Indonesië in slaagden om ook daar kaneelplantages aan te leggen. Sindsdien exporteert Indonesië ongeveer 8000 ton kaneel per jaar.

 

3 opmerkingen:

 1. Hallo Annemieke,
  Zelf doe ik een kaneelstokje door mijn basis-tomatensaus. Ui met knoflook aanfruiten in de pan, stukjes tomaten erbij en laten pruttelen op het petroleumstelletje met peper/zout en een kaneelstokje. Dat ruikt heerlijk en is ook echt zalig. Inderdaad, wat jij zegt, een beetje oosters getinte saus.
  Hartelijke groet, Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Astrid,
  Klinkt bijzonder: tomatensaus met kaneel. Nog nooit geprobeerd, maar ik ben wel reuze benieuwd. Wie weet...
  Groetjes,
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Annemieke,

   Ik heb het recept uit een kookboek van een chefkok en had ook mijn bedenkingen. Maar je moet het echt een keer proberen. De geur alleen al, echt oosters en de smaak is echt heerlijk! In mijn familie maken ze inmiddels allemaal tomatensaus die heeft staan pruttelen met een kaneelstokje. Het is echt zalig!!!

   Hartelijke groet, Astrid

   Verwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.