vrijdag 17 augustus 2012

5 sauzen zonder potjes en pakjes

Zoetzure rode saus bij rijst gerechten

Zoetzure rode saus, zoals de saus uit potten van Chicken Vanavond ; - ) Maar dan met ietsie meer smaak!

  1. Een halve eetlepel tomatenpuree, een scheutje gezeefde tomaten (niet teveel), een halve eetlepel sambal, veel water, een half bouillonblokje, een paar flinke scheuten siroop van een blikje ananas op siroop, een halve theelepel (bruine) suiker. 
  2. Mengen en koken. 
  3. Voeg anansastukjes, een gesneden ui en kleine paprika toe. Voor het zoet nog gedroogde rozijnen (niet voor die tijd wellen, ze wellen wel in de saus en smaken dan extra lekker). 
  4. Kruid met een beetje (cayenne)peper en zout.
  5. Net zo lang zachtjes  op half vuur laten pruttelen tot de paprika zacht is. 
  6. Een beetje water in een glas doen met een eetlepel bloem. Goed mengen met een vork en aan je saus toevoegen en al roerend afbinden. 
 Proef ook even! 
Vind je de saus te tomatig? Voeg meer water toe.
Te weinig smaak? Voeg wat meer van het bouillonblokje of (cayenne)peper, sambal en/of zout toe.
Te weinig zoet? Iets meer siroop of een beetje extra suiker (niet meer dan een theelepeltje per keer, je doet gauw teveel)


 Vintage koken

Italiaanse rode saus

400-500 ml gezeefde tomaten,
flinke scheut water,
vleesbouillonblokje,
groene gedroogde kruiden,
knoflookpoeder (heel lekker: uipoeder), paprikapoeder, (cayenne)peper, zout.
  • Samen mengen en koken. 

Het beste zo te maken: bak eerst ui, eventueel met knoflook, dan het tartaar/ gehakt en eventueel andere groenten, maak dan de saus zoals hier boven staat direct in de pan met ui en gehakt. Zo trekken de smaken lekker door elkaar heen. Ik gebruik nooit tomatenpuree omdat dit zo'n zure smaak geeft. Bij de zoetzure saus is dat okee, maar hierbij vind ik het niet lekker.

Variant: voeg kappertjes en augurk (je zou het niet denken, maar het is een heerlijke combinatie!!) toe aan de saus. Maak nu wel eerst de saus en voeg die later toe. Doe alle ingedrienten koud in een mengkom en voeg de kappertjes en augurk toe en staafmix dit of snijd ze heel fijn en doe ze erbij. Doe nu de saus bij je gehakt/ groentenmengsel.

Dit is mijn basissaus voor spaghetti, macaroni & lasagne. Het bevat heel weinig calorieen, de saus is niet vet en heeft geen conserverings, kleur- of smaakstoffen. Ik weet precies wat ik er in doe. Gezeefde tomaat is een puur product dat ik graag gebruik.

Je kan natuurlijk altijd nog extra (mozzarella)kaas en basilicum toevoegen.


Familie samenkomst met lekker eten

Mexicaanse saus (topper!)

Nu maak ik minder  van de bovenstaande basissaus (zonder augurk en kappertjes), ongeveer de helft en voeg ik veel kruiden toe van deze soort: uipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder en komijnzaad (!). Soms wat korianderzaad. Dit geeft het een typische Mexicaanse smaak. Lekker bij wraps, tacoschelpen, chili con carne, enz.  Om het extra mexicaans te maken kan je zoete, knapperige maiskorrels door de saus doen. Een klodder (light) creme fraiche of zure room erbij en smullen maar!

Kerriesaus

Deze is helemaal gemakkelijk!

Kerrie/ Kurkumma naar smaak (1-2 theelepels)
Bouillonblokje
Melk en water
1 el bloem/ maizena
Eventueel: peper, zout, knoflook- en uipoeder

Kook net zoveel melk en water (50/50)  als je saus wilt (klein pannetje)
Voeg het blokje en de kerrie toe.
Breng verder op smaak met peper, zout, knoflook- en uipoeder, eventueel nog groene kruiden.
Los een eetlepel bloem/ maizena al roerend op in een half glaasje melk of water.
Voeg aan de saus toe en breng al roerend aan de kook. Als de saus niet dik genoeg is, verder inkoken of meer bloem toevoegen.
Is de saus te dik, voeg dan wat water toe. Speel met je recept : )

Extra romig? Voeg een scheutje (light)room toe. Je proeft het meteen!


 Keuken uit de film 'The Help'

Champignon-roomsaus

Bijna hetzelfde als bovenstaand.

Gesneden champignons
(Light) kookroom
1/2 Bouillonblokje
Melk en water
1 el bloem/ maizena
Eventueel: peper, zout, knoflook- en uipoeder

  1. Kook net zoveel melk en water (50/50)  als je saus wilt (klein pannetje)
  2. Voegde champignons toe (rauw of gebakken, net wat je lekker vindt)
  3. Breng verder op smaak met het halve bouillonblokje, peper, zout, knoflook- en uipoeder, eventueel nog groene kruiden.
  4. Voeg room toe.
  5. Los een eetlepel bloem/ maizena al roerend op in een half glaasje melk of water.
  6. Voeg aan de saus toe en breng al roerend aan de kook. Als de saus niet dik genoeg is, verder inkoken of meer bloem toevoegen. Is de saus te dik, voeg dan wat water toe. Speel met je recept : )
  
YES WE CAN!

Zo zie je maar, de meeste sauzen kan je gewoon zelf maken. No need voor pakjes en zakjes. En als je eenmaal gewend bent zo te koken, dan heb je alle kruiden e.d. die je nodig hebt op den duur allemaal in huis. Ook de pakjes gezeefde tomaten zijn voor meerdere sauzen en gerechten geschikt, terwijl ze toch allemaal anders proeven. Het uien- en knoflookpoeder kan je voor vele verschillende sauzen gebruiken en het komijnzaad is niet alleen voor de Mexicaanse saus te gebruiken maar ook voor gyroskruiden (zie blogbericht hieronder). Veel efficienter inkopen dus! Vind je het te intimiderend om direct al je sauzen zelf te maken? Begin dan eens met één saus. Als je die eenmaal onder de knie hebt, zul je zien, hoeveel gemakkelijker je de aangepaste versie ook kan maken en je weer een hele nieuwe saus op tafel zet.

Succes!

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het delen van je recepten!! Ik ga de zoetzure en de Italiaanse zeker uitproberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kom net je prachtige blog tegen.Ik raak hier niet uitgekeken!
    Bedankt voor de geweldige recepten.
    Net als jij ben ik ook zeer geintereseerd in de Amerikaanse manier van homesteading, en in de manier zoals ze daar in de tijden van de pioniers leefden.Ik ben al even niet echt meer actief op mijn blog maar door jouw blog ben ik weer gemotiveerd geraakt.
    Ik ga nog even verder met je blog lezen en ik kom hier zeker vaak terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker, er zitten een paar sauzen bij die ik een keer ga proberen.
    Interessante dingen schrijf je. Ik ben je nieuwe volger.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk om te lezen allemaal. Dank jullie wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.