maandag 14 november 2011

Moesdagen - recipes with sweet applesauce

Wat te doen met appelmoes, zelfgemaakt, maar veel te zoet, zacht en kanelig uitgepakt? Het was net appeltaart in een potje... Toch zonde van al die potjes...

Vanmiddag moest ik opeens denken aan die (dure) dikke yoghurt met appeltaartprutje onderin de beker: boerenyoghurt met appeltaartsmaak heet dat geloof ik. Nu die smaak kan ik met mijn mislukte appelmoes prachtig evenaren.
What to do with homemade apple sauce that is far too sweet, soft and tastes to much like cinnamon? It was like apple pie in a jar ... A waste of all those jars ...

This afternoon I was suddenly reminded of those (expensive) jars of thick yoghurt with apple pie- sauce at the bottom. My failed applesauce matches that taste wonderfully well.

Yoghurt met appeltaartsmaak

Men neme:
- zoete, zachte appelmoes (eventueel een tijdje daarvoor er rozijnen in laten wellen).
- yoghurt (eventueel ingedikt door het een aantal uren in een doek te laten hangen = wel zo lekker!).
- beetje suiker of zoetstof.

Appelmoes onderin, gezoete yoghurt er boven en je hebt een heerlijk toetje!
Is jouw appelmoes wel helemaal gelukt? Dan kan je hetzelfde recept volgen alleen dan de appelmoes van meer kaneel en extra suiker voorzien.
yogurt and applesauce
One takes:
- Sweet, soft applesauce (possibly you can add some raisins a while before making this yoghurt)
- Yogurt (you can thicken it by hanging it in a clean dishcloth).
- Little sugar or sweetener.

Pour the applesauce at the bottom and put the sweetened yogurt over it, and you have a delicious dessert!

Is your applesauce completely successful? Then you can just follow the same recipe but add more cinnamon and extra sugar.
Andere 'oplossingen' voor het overschot:
schoenlappers moestaart (recepten op internet, bijv. http://www.omroepmax.nl/?waxtrapp=vljbhDsHnHUVOJiBhBqC, maar ik heb thuis ook een recept uit de Gouden Eeuw)
Other 'solutions' for the surplus:
* Cobblers (shoemakers aplesaucepie) (recipes on the Internet, eg http://www.omroepmax.nl/?waxtrapp=vljbhDsHnHUVOJiBhBqC, but I have at home a recipe from the Golden Age, Dutch period 17th century)


Het lijkt op deze recepten uit 'De verstandige kock' (Gouden eeuw):

"Om een appeltaert op de Waelsche manier te maken
Neemt geschilde appelen, gereynight van 't klockhuys, zietse in Rinse wijn wel gaer. Doet erby boter, gember, suycker, korenten (krenten), kaneel. Altesamen wel gekoockt, roert er dan 2 doren (dooiers) van eyeren in. Leghtse in u deegh en backtse in den oven als vooren."

" Om een schoenmaeckerstaert te backen
Neemt suure appels. Schiltse, en - aen stucken gesneden en gaergekoockt - wrijft die kleyn. Neemt dan boter, suycker en korenten (krenten), yder na sijn believen, en dat samen met 4 of 5 eyeren daerin geroert. Neemt dan geraspt tarwenbroot ( of tegenwoordig: beschuit) en doet dat onderin een schotel. Daerop u appelen geleght. Doet er weer geraspt tarwenbroot bovenover en deckt het dan toe met een decksel van een taertpanne, en vuur daerop geleght. Maeckt een goede korste." 

Vindplaats: http://www.kookhistorie.nl/index.htm

It looks like these recipes from "The wise kock" (Golden Age) It is in old Dutch language. I have tried to translate it:

"Applepie the Waelsche(Belgium) way”
Take peeled apples,  without the core, cook them in Rine wine (German white wine) untill they are done. Add buter, ginger, currants, cinnamon. Cook them together. Stirr in 2 egyokes. Pour everything together on the pastry/ dough and bake it in the oven.

"In order to back schoenmaeckerstaert cobbler/ shoemakerspie”
Please take sour aples. Peel and cut them in pieces. Cook them and make aplesauce.  Take butter, sugar and currents  and use it. Take grated bread ( or nowadays: biscuits) en put that on the bottom of your dish or baking pan. Pour the applesauce and then a layer of grated bread again. Put a lid on our backinpaper. You will get a nice crust on the cake.

Location:  http://www.kookhistorie.nl/index.htm

Titelgravure van 'De verstandige kock' uit 1669, nu helemaal online,
destijds het meest populaire Noord-Nederlandse kookboek uit de 17e eeuw. Vooral voor de elite dan.

Verder valt nog te denken aan: een beetje appelmoes door de cake (niet teveel want dan rijst het niet zo heel goed).  

Engraving by 'The wise kock "from 1669, now completely online, some recipes in English,
then the most popular northern Dutch cookbook from the 17th century. Especially for the elite.

Furthermore, it remains to consider: a bit of applesauce in a plain Dutch cake (not too much).

 
Ik vraag me af: wat zou er nog meer mogelijk zijn met (te zoete) appelmoes?
I wonder what else might be possible with (too sweet) apple sauce?

16-11-2011: appelkruimeltoetje voor twee
geïnspireerd door mijn schoonzusje
2 appels in stukjes
3-4 grote lepels appelmoes
eventueel extra kaneel
2 bastognekoeken of sprits

appel met 2 eetlepels appelmoes in een steelpannetje verwarmen tot de stukjes zacht zijn. 
Nog 1-2 eetlepels appelmoes en eventueel extra kaneel toevoegen.
In 2 kommen doen.
De bastognekoeken in een plastic zakje doen en met de bolle kant van de lepel fijnduwen.
De kruimels boven de warme appel doen.

Lekker met een bolletje kaneel- of vanilleijs.

apple crumble (dessert for two)
inspired by my sister in law

2 chopped apples
3-4 large spoons of applesauce
additional cinnamon
2 Bastognecookies or other cookies (not soft)

Heat the apples in 2 tablespoons of applesauce in a small saucepan untill the pieces are tender.
Add 1-2 tablespoons of applesauce and extra cinnamon. Put it in two bowls.
Take the cookies and put them in a little plastic bag, push them fine wit the back of a spoon.
Pour the crumbs over the warm apple.
Also delicious with icecream.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.