zaterdag 19 november 2011

Elke dag weer wat nieuws te leren - Learning each day

Goed vlees
 Sinds een tijdje proberen we meer op de herkomst van ons vlees te letten. Onze vorderingen: we hebben de boer ontdekt. Is het duurder? Nee! Is het biologisch? Nee. Maar…de dieren krijgen er geen krachtvoer, de kalveren mogen zo lang mogelijk bij hun moeder lopen (een half jaar) , in de zomer lopen ze in de wei en in de winter staan ze op stal en eten kuilgras van de boerderij. De dieren kennen geen ellenlange transporten naar de slacht en het vlees wordt niet vanuit Argentinië/ Ierland ingevlogen of uit België over de weg naar ons gebracht, zoals dat bij het vlees wat wij in de supermarkt kochten, vaak het geval was. Dus ook minder transport. De boer was zo aardig om ons uit te leggen hoe de slacht in zijn werk gaat, wat in het slachthuis gebeurt (keuren, slachten, uitbenen) en wat bij hen op de boerderij (verwerken door de slager, inpakken). Vandaag hebben we voor 21 maaltijden rundvlees gehaald: van entrecote, biefstuk en stoofvlees tot gehakt, hamburgers en worstjes. Kosten: € 1,03 per persoon per maaltijd! 

 

Good meat
Since a while we try to focus more on the origin of our meat. Our progress: we have discovered a local farmer. Is it more expensive? No. Is het eco/ biological? No. But, however…the cows don’t get concentrate, the calves stay as long as possible with their mother (half a year), in summer they walk in the pasture and in winter they are in the stable and eating grass silage from the farm. The animals have no lengthy transport to the abattoir and hence the meat is not flown in from Argentina / Ireland or transported on the roads from Belgium etc., as this was often the case with meat we bought in supermarkets. Therefore there is less transport. The farmer was kind enough to explain to us how the meat is done, what happens in the slaughterhouse (inspection, slaughtering, deboning) and which processes are performed on the farm (processing by the butcher, packing). Today we bought meat for 21 meals: from beef, sirloin steak, pot roasts and steaks to mince, burgers and sausages. Cost: € 1.03 per person per meal!




We zijn nog wel op zoek naar goede kip waarvan we de herkomst kennen. Dus het liefst kip rechtstreeks van de boerderij. We hebben wel wat ontdekt: ruigeweidekip van www.ruigeweidekip.nl, maar dat zijn meer kippen voor een hele familie, zo groot! Verder Hoeve Kazan in Nieuwveen, daar willen we binnenkort een keer gaan kijken. Wat ik wel erg vreemd vind is dat rundvlees zoveel goedkoper is dan kip, terwijl een kip toch veel goedkoper is en korter leeft. Ik vraag me af of wij ooit zelf kippen zouden kunnen houden voor de slacht…als ik kijk hoe gehecht we nu al zijn aan onze kleine krieltjes… Maar wie weet-ooit.




We are still looking for good chicken which we know the origin of. So, preferably directly from the chicken farm. We have discovered already something: ruigeweidekip of www.ruigeweidekip.nl, but the size of the chickens is more suitable for a big family! Furthermore we found  Farm Kazan in Nieuwveen, we want to visit them soon. What I really find strange is that beef is much cheaper than chicken, while a chicken is much cheaper and lives shorter. I wonder if we will ever own chickens for their meat... when I see how we get attached to our little chicks right now ... But who knows-maybe.



Verder proberen we wat slimmer en minder verspillend te koken. We zijn nog met z’n tweetjes, dus vaak blijft er veel over. Nu blancheer ik vaak de helft van de groenten (3 minuten koken en dan onder koud water afspoelen) en vries ik het in. Van kool bijvoorbeeld, kunnen wij zo’n drie keer eten. 


We also try to cook a little smarter and less wasteful. We are with only two persons, so often there are a lot of left overs. Now I often blanch half of the vegetables (cook 3 minutes, then rinse under cold water) and freeze them. For example: coal, in this way we can eat about three times from one.


Daarnaast aardappelen: elke dag houden we er wel een paar over, als we ze eten. Die gekookte aardappelen gaan op een bordje in de koelkast en na 2-3 dagen eten we lekker gebakken aardappeltjes. 


Also, every day we have a few cooked potatoes left (typical Dutch dieet), when we eat them. These potatoes are put on a plate in the fridge. After 2-3 days we eat delicious baked potatoes.


Onafhankelijker
Ondertussen proberen we onafhankelijker te worden van elektriciteit. In ons volgende huis zouden we daarom graag zonnepanelen willen en een houtgestookt fornuis, gecombineerd met veel olielampen e.d. Maar voorlopig kijken we gewoon hoe ver we komen.

More independent
Meanwhile, we try to become more independent of electricity. In our next house we would therefore like to add solar panels on our roof and install a wood burning stove combined with many oil lamps etc. But for now we just look how far we get

Vorderingen:

  •  Magnetron is verkocht, van het geld heb ik een niet elektrische handmixer gekocht die binnenkort bezorgd wordt.
  • Het petroleumstel is in gebruik voor stoofvlees, soep en rijstepap.
  • De elektrische mixer, sinaasappelpers, staafmixer, tostimaker en broodrooster zijn al weken en weken niet gebruikt. Doel is om helemaal zonder deze dingen te kunnen.
  • De elektrische waterkoker is vervangen door een ouderwetse fluitketel. (Daarvoor hebben we dan wel gas nodig, maar in het volgende huis misschien niet) Ik was er erg blij mee. Ik kon de fluitketel en een koffieperculator gratis ophalen voor een bloemetje. Helaas was de koffieperculator niet goed genoeg meer voor gebruik, maar de fluitketel doet het prima. 

Progress:

  •  We sold the microwave, from the money, I bought a non-electric hand mixer soon to be delivered.
  • The (oil)cooker is in use for stew, soup and rice pudding.
  • The electric-mixer, juicer, blender, sandwich maker and toaster have not been used  for a couple of weeks. The aim is to do without these things too.
  • The electric kettle was replaced by an old-fashioned kettle. (For this we still need gas, but in the next house we might not)  I was very happy with the kettle. I could get a free coffeeperculator and a kettle. They only wanted a bunch of flowers. Unfortunately the coffeeperculator is not good enough to use, but the kettle is doing fine.

Veel dingen die je denkt echt nodig te hebben, heb je dus eigenlijk helemaal niet nodig. De magnetron heeft ons in ieder geval echt lui gemaakt. Brood en vlees ontdooien kan ook prima zonder, maar je moet er wel op tijd aan denken. Een bapao stomen? Kan ook gewoon in een pan met een klein laagje water, vergiet erin en een deksel erop. Toch snel een boterham nodig? Dan leg ik ze op of naast de fluitketel en vang zo twee vliegen in één klap. 


Many things that you think you really need to have, you actually do not need. The microwave had made us only lazy. Defreezing/ thawing the bread and meat can be done fine without a microwave, but you need to have some time to think about it before you want to use or eat it. Bapao steaming? That is also possible in a pan with a small amount of water in it and a colander lid. Still need a quick sandwich? Then I put them on or next to the kettle. 






Wat me verder opvalt is dat onze aanrechten niet gemaakt zijn voor de oude manier van koken. Als je echt wilt kneden en met de hand wilt mixen dan doe je dat met meer gestrekte armen. Dan moet je aanrecht dus een stuk lager zijn. Wij hebben nu een aanrecht waarvoor je armen altijd gebogen zijn: meer geschikt om vlees te snijden en dingen weg te zetten. Ik ga dus maar eens op zoek naar een klein laag tafeltje voor in de keuken.





What I also noticed is that our sideboards or kitchendressers are not designed for the old way of cooking. If you really want to knead or mix by hand then you have to do it with more outstretched arms. Then your sideboard has to be much lower. We now have a counter where your arms are always bent: more suitable for carving and putting things away. So now I am looking for a small low table in the kitchen.



Het geeft een heel goed gevoel om bewust te leven en weer oude vaardigheden te leren en energievriendelijke, traditionelere hulpmiddelen te gebruiken. Ik leer elke dag!
 

It gives a good feeling to live deliberately, and learning old skills and using friendly energy, more traditional tools. I learn every day!

3 opmerkingen:

  1. hmm ik ben dus goed op weg, magnetron gebruiken we zelden. mixer misschien 1 keer per maand, broodrooster bijna nooit en een tosti maker hebben we niet eens... en dat zonder dat ik er moeite voor heb gedaan, ha ha. volgende stap is een fluitketel, staat ook wel gezellig.
    als je gaat kneden kun je ook hele hoge hakken aantrekken. ik heb het probleem namelijk niet omdat ik natuurlijk wat langer ben.
    verder staat mijn vriezer ook vol met 'kliekjes' het bespaart echt! morgen eten wij bv worteltjes nog over van zondag en bloemkool nog over van vandaag. kan nog prima allemaal. wat aardappels erbij en lekker gestoofd rundvlees (wel weer van de AH)
    inderdaad hebben wij ook een boer in de buurt met eigen (rund) vlees. een goed idee om daar wat meer vlees in te slaan. sowieso proberen wij ook wat minder vlees te eten en als plaatsvervanger een eitje te nemen.
    kippen om te slachten zou ik niet zo moeilijk vinden, maar het schijnt niet lekker te zijn heb ik wel ers gehoord maar dat is natuurlijk altijd een persoonlijke meninng.
    nou tot zover mijn verhaal eventjes.
    liefs elis

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ontdooi ook bijna alles op het aanrecht of op de CV. Een coocker gebruikt nog minder energie, is heel goed geisoleerd en prima te gebruiken voor combinatie warm/koud water voor afwas, emmertje vullen etc, dan kan je met koud water voorspoelen en verspil je minder.
    Wij vriezen ook restjes in en hebben af en toe "restjesdag', of het gaat als 1 persoonsmaaltijd naar de bejaarde buurvrouw. Dat van die koe is mss voor ons ook een goed idee! Je kan ook een tupperware schaal met vergiet vullen met kokend water en hier rijst of pasta in doen om gas te besparen. Kijk ook eens naar het jeugdprogramma Yotta voor leuke energiebesparingstips, erg leuk om naar te kijken! Gaan de lampen niet walmen of stinken? Ik heb nml slecht ervaringen met petreolie kachel, bleh, wat een stinkding, en dan nog raam open voor ventilatie, wat gelijk een koude luchtstroom geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Elis en Diaan,

    Leuk om te lezen wat jullie doen.
    Maar Elies, ik ben bang dat alleen hakken niet helpt : ( Met mijn 1.64 m... maar je hebt wel gelijk, voor veel anderen zal het geen probleem zijn. Fijn dat je kippen slachten niet moeilijk zou vinden, als we dat dan ooit zouden overwegen, dan schakel ik jou gewoon in (LOL)
    Diana, ik heb jouw site van vlees (mail) al bekeken, ik ga ze bellen om na te gaan of hun kip ook bio of scharrel is. Zo ja, dan is dat de oplossing voor ons kip-probleem voorlopig. En die lampen stinken absoluut niet met de goede lampolie tegenwoordig. Ik lucht ook niets want we hebben een open trappengat in de kamer (wel met gordijn nu) maar dat verspreid vanzelf. Het ruikt een klein beetje maar dat vinden we allebei niet erg, het hoort er gewoon bij.

    BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.