woensdag 26 oktober 2011

Volop herfst!

Vandaag schijnt de zon weer heerlijk. Tijd om een experiment over te nemen van een ander blog. Het verbaast me hoeveel basisvaardigheden juist via moderne media zo makkelijk te vinden zijn. Enfin, ik laat nog weten hoe het project verloopt, maar het is de bedoeling dat knoflookteentjes worteltjes gaan ontwikkelen door ze 2 dagen in een schaal met water en toiletpapier te leggen.... we zullen zien.

Harvesting garlic, Tacuinum sanitatis, 15th century.  (Paris, Biblioteque Nationale, Département des manuscrits, Latin 9333, folio 23.)

Knoflook is een heel oud gewas, zoals te zien is op dit manuscript over de knoflookoogst. Je kan het in oktober en november nog prima planten is mij verteld en met dit zonnetje geloof ik het best. Er zitten zelfs nog knoppen in de hortensia. Maar de kippen zijn nu wel echt in de rui. Fijn voor ze dat het een dagje niet regent, ze worden toch wel een beetje zat van die rui, geloof ik.
Ook via internet geleerd: haken. Alweer een jaartje geleden ongeveer maar als ik het een lange tijd niet gedaan heb, vergeet ik het altijd weer een beetje. Het is dan wel erg handig om een kleine demonstratiefilm te zien van de steek die je zoekt. Ik ben nu bezig aan een wit katoenen dekentje van gehaakte vierkantjes met bloemen. Het patroon volgt hieronder:

Het dekentje is samengesteld uit 20 gehaakte vierkantjes.


1 Vierkantje:
Haak met haaknld nr. 4,5 en 2 draden Alpaca 4 l en sluit deze tot een ring met 1 hv.
1e tr: 3 l (= 1 stk), * 1 l, 1 stk om de ring *, herhaal steeds *-* in totaal 7 keer en eindig af met 1 l en 1 hv in de 3e l van het begin van de tr (= 8 stk op de tr).

2e tr: 3 l (= 1 stk), * 3 l, 1 stk in het volgende stk *, herhaal steeds *-* in totaal 7 keer en sluit af met 3 en 1 hv in de 3e l van het begin van de tr (= 8 stk op de tr).

3e tr: haak als volgt in elk l-boogje: 1 v, 1 l, 1 stk, 1 l, 1 dubb-stk, 1 l, 1 dubb-stk, 1 l, 1 stk, 1 l en 1 v. Eindig met 1 hv in de 1e v van het begin van de tr (= 8 bladen op de tr).

4.tr: 4 l (= 1 dubb-stk = 1e hoekje), * 5 l, 1 v op het volgende blad (tussen de 2 dubb-stk), 4 l, 1 v op het volgende blad, 5 l, 1 dubb-stk tussen de 2 v tussen 2 bladen *, herhaal steeds *-* in totaal 4 keer maar eindig met 1 hv in de 4e l van het begin van de tr (in plaats van 1 dubb-stk tussen 2 bladen) = 12 boogjes om het vierkantje en 1 dubb-stk in elk hoekje.

5e tr: haak in het dubb-stk van het hoekje als volgt:
 4 l (= 1 dubb-stk), 2 l, 1 driedubb-stk, 2 l en 1 dubb-stk.
Haak verder 4 dubb-stk in elk boogje en 1 dubb-stk op elke blad.
In de dubb-stk van de overige 3 hoekjes :1 dubb-stk, 2 l, 1 driedubb-stk, 2 l en 1 dubb-stk haken.
Sluit de tr af met 1 hv in de 4e l van het begin van de tr. Knip de draden door en hecht af.

Samenstelling: haak de vierkantjes samen volgens het Diag.1 (dwz haak 1 v in ca elke 3e dubb-stk). Haak eerst de vierkantjes samen van boven naar beneden en vervolgens in de breedte, zodat u 5 stroken met 4 vierkantjes in de breedte krijgt.

Gehaakte rand: haak vervolgens met haaknld nr. 4,5 en 2 draden Alpaca een tr van l-boogjes langs de rand van het dekentje als volgt: * 1 v in het driedubb-stk in het hoekje, 6 l, ca 2 dubb-stk overslaan, 1 v in het volgende dubb-stk *, herhaal steeds *-* en sluit af met 6 l en 1 hv in de eerste v van het begin van de tr –maak 1 v in elk driedubb-stk in de 2 hoeken van elk vierkantje.

De website met andere gratis patronen en de genoemde filmpjes, staat vermeld op de foto. 


 Verder zijn de officiele Marseillezeepvlokken binnen gekomen, dus ik heb vandaag direct wasmiddel voor witte was gemaakt met soda voor de bleek en lavendelolie voor de geur. Ook rode kool klaar gemaakt met appel, kruidnagel, een beetje home made duindoornjam, olie, water , azijn en suiker. Lekker met gebakken aardappeltjes vanavond. En nog rode kool geblancheerd en ingevroren. 

Ondertussen ligt onze kat Lena maar lekker lui te zijn. Maar dat ben ik ook wel eens. Lekker lui op de bank met een heerlijk boek. Boek op de foto is het eerste in een triologie. Ik heb het van een vriendin geleend en het is prachtig! Heerlijk om te lezen over het oude Ierland, boerenopstanden, landheren, klassenstrijd en hoe men toen leefde elke dag. Ook wel aangrijpend als je ziet hoe arm de Ieren het hadden. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat...

1 opmerking:

  1. Leuke blog weer! En wat een leuke deken die je gaat haken, respect dat je dat uit zo'n haakformule kan halen. Onze poesie vermaakt zich prima met je gehaakte vierkantje met het klosje draad (en is net zo lui als lena)

    BeantwoordenVerwijderen

Your comments make me happy/ Uw of jouw reacties maken mij blij.